Pieprz syczuański - właściwości i zastosowanie
Karolina

Pieprz syczuański, inaczej pieprz chiński (ze względu na wymowę niektórzy nazywają go również pieprz seczuański) to przyprawa kojarzona przede wszystkim z kuchnią chińską.

Nic dziwnego, ponieważ pochodzi z prowincji Syczuan i był tam używany już około 2 tysiące lat temu. Pieprz syczuański wchodzi w skład najpopularniejszych mieszanek przyprawowych Państwa Środka, takich jak, na przykład przyprawa 5 smaków. Smak pieprzu syczuańskiego określa się jako pikantny, orientalny, z nutą cytrusową. Co ciekawe nie należy on do rodziny pieprzowatych, pieprzem jest tylko z nazwy, w rzeczywistości jest jagodą pozyskiwaną z zółtodrzewu pieprzowego. 

Jakie właściwości ma pieprz syczuański? Pieprz syczuański ma wiele witamin i składników minerlanych, które świetnie wpływają na nasze organizmy.

Od dawna był wykorzystywany w medycynie naturalnej. Pieprz chiński ma działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze, co rewelacyjnie wpływa na układ pokarmowy. Ponadto ma dobry wpływ na samopoczucie po posiłku, ponieważ eliminuje wzdęcia i działa przeciwbólowo na układ pokarmowy.

Zobacz:

[product id="4055,2874,3181"]

Jakie właściwości ma pieprz syczuański? 

Pieprz syczuański jest jedną z najpopularniejszych przypraw kuchni chińskiej, jednak od długiego czasu jest wykorzystywana również w innych azjatyckich krajach, takich jak Japonia, Korea czy Wietnam. Pieprz syczuański używany jest do dań z wykorzystaniem drobiu, wieprzowiny oraz orientalnych makaronów. W kuchni polskiej ze względu na orientalne nuty nie znalazł zastosowania, jednak wielu naszych rodaków, ceni sobie jego smak, często wykorzystując podczas przygotowania dań kuchni azjatyckiej. Poniżej przedstawiamy przepis na najpopularniejsze danie z wykorzystaniem pieprzu syczuańskiego:

Kurczak 5 smaków — przepis

Składniki:

400g piersi z kurczaka,

średnia cebula,

papryka,

marchewka,

pół puszki pędów bambusa

3 ząbki czosnku

grzyby mun 2 łyżki

sos sojowy 100ml

ocet ryżowy 50ml

3 łyżki wody

łyżeczka cukru brązowego

olej do smażenia

sól 2 szczypty

płatki chilli

sezam biały łyżeczka

sezam czarny łyżeczka

Przyprawa 5 smaków:

pieprz syczuański- pół łyżki

cynamon mielony- 1 łyżka

goździk mielony- 1 łyżka

anyż mielony- 1 łyżka

koper włoski- 1 łyżka

[product id="2874,1917,1175,2721"]

Jak zrobić kurczaka 5 smaków?

  1. Grzyby mun przygotuj według instrukcji na opakowaniu (zazwyczaj suszone grzyby zalej gorącą wodą, odstaw na 30 minut, a po napęcznieniu gotuj jeszcze 15 minut).
  2. Wymieszaj dokładnie składniki przyprawy pięciu smaków, pieprz syczuański i koper włoski rozbij w moździerzu.
  3. Cebulę pokrój w piórka, paprykę i marchewkę w słupki (marchewkę w cienkie słupki, żeby szybko się usmażyły, a czosnek w drobną kostkę.
  4. Pierś z kurczaka pokrój na mniejsze kawałki.
  5. Cukier i wodę delikatnie podgrzej, żeby rozpuścić cukier, następnie dodaj do nich ocet ryżowy i sos sojowy.
  6. Kurczaka podsmaż na oliwie, oprósz przyprawą pięciu smaków, następnie dodaj cebulę, czosnek, paprykę i marchewkę, smaż 4/5 minut.
  7. Dodaj pędy bambusa i grzyby mun, smaż jeszcze 3 minuty.
  8. Dolej wcześniej przygotowany sos, podgrzewaj przez minutę.
  9. Podawaj z ryżem.
  10. Na koniec posyp danie płatkami chilli i sezamem czarnym oraz białym (mogą być prażone).

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium