

PIEPRZ

Pieprz to jedna z najczęściej używanych przypraw na całym świecie. Czarny, zielony, biały i czerwony to jagody tego samego krzewu, ale zrywane na różnych etapach dojrzewania i poddawane suszeniu w różnych warunkach. Pieprz czarny i biały świetnie komponuje się z praktycznie każdą przyprawą. Bardziej złożony w smaku jest pieprz zielony i czerwony. Coraz częściej w naszej kuchni króluje np. pieprz cytrynowy oraz pieprz pomarańczowy.
Pieprz ma cudowny wpływ na zdrowie.
Pieprz zawiera piperynę, czyli substancję, która jest odpowiedzialna za charakterystyczny ostry smak, a także ma korzystny wpływ na nasz organizm. Piperyna pomaga w redukcji tkanki tłuszczowej, pozytywnie wpływa na pracę mózgu. Pieprz czarny mielony i w ziarnach znajdziemy w każdej kuchni. Zachęcamy jednak do odkrycia walorów smakowych innych odmian pieprzu.
W zależności od naszych kulinarnych preferencji możemy wybierać wśród wielu odmian pieprzu. Jeżeli lubisz ostre i pikantne potrawy? Z pewnością do gustu przypadnie Ci pieprz cayenne. Natomiast łagodny pieprz ziołowy sprawdzi się dla osób, które wolą mniej pieprzne dania. W asortymencie Domowej Spiżarni znajdziesz pieprz, który doskonale wpasuje się w Twoje gusta kulinarne:
- Pieprz biały ziarnisty i mielony
- Pieprz kolorowy ziarnisty i mielony
- Pieprz pomarańczowy
- Pieprz czerwony
- Pieprz syczuański
- Pieprz ziołowy i cytrynowy
Pieprz cayenne właściwości
Osoby, które uwielbiają pikantne i ostre przyprawy, z pewnością dobrze znają smak pieprzu cayenne. Pieprz kajeński jest ceniony w kuchni ze względu na aromat i jego właściwości. Skąd się bierze ostry smak pieprzu cayenne? To zasługa kapsaicyny, która podrażnia kubki smakowe oraz podniebienie, co daje efekt pieczenia. Jego właściwości znalazły zastosowanie w tradycyjnej medycynie naturalnej. Kapsaicyna działa antybakteryjnie i przeciwbólowo, skutecznie łagodzi bóle głowy oraz nerwobóle. Pieprz kajeński jest źródłem beta-karotenu, witamin A oraz E, dzięki czemu wzmacnia odporność. Ostre przyprawy pobudzają układ pokarmowy do wytężonej pracy.
Pieprz cytrynowy
Pieprz cytrynowy doskonale podkreśla smak ryby. Jest on nie tylko smaczny, ale również zdrowy. W składzie pieprzu cytrynowego znajdziemy takie przyprawy, jak: pieprz czarny i biały, skórka cytrynowa, kwasek cytrynowy, cebulka, czosnek, kukurydza, pasternak oraz kurkumę. Pieprz i kurkuma pozytywnie wpływają na trawienie. Piperyna zawarta w pieprzu jest silnym antyoksydantem, zapobiega zaparciom oraz łagodzi wzdęcia.
Pieprz syczuański
Pieprz syczuański ma ostry smak z lekką cytrusową nutą. Jest to jedną z najbardziej charakterystycznych przypraw kuchni chińskiej. Jest to niezwykle aromatyczna i pikantna przyprawa. Pieprz syczuański to popularna azjatycka przyprawa, która ma działanie przeciwgrzybiczne oraz antybakteryjne. Pieprz syczuański skutecznie łagodzi gorączkę i niweluje uciążliwe objawy przeziębienia. Wspomaga funkcjonowanie układu pokarmowego. Pieprz syczuański polecamy miłośnikom smaków kuchni orientalnej.
Pieprz kolorowy — mieszanka kilku odmian pieprzu
Pieprz kolorowy to mieszanka pieprzu białego, czarnego, czerwonego i zielonego. Do czego możesz użyć pieprzu kolorowego? Jest to uniwersalna przyprawa w kuchni, możesz ją stosować do wszystkich potrawa. Doskonale podkreśla smak zup, marynat, mięs, jajek, przetworów i ryb. Łączy w sobie pikantność pieprzu czarnego, łagodność pieprzu białego, aromat pieprzu czerwonego i świeżość pieprzu zielonego.
Zastosowanie pieprzu zielonego
Pieprz zielony jest niezwykle popularny w tajskiej kuchni. Wykorzystywany jest do potraw mięsnych, ryb, sosów, marynat, a nawet deserów. Zielony pieprz jest przyprawą znacznie delikatniejszą i łagodniejszą w smaku niż białe i czarne ziarna tej rośliny. Ceniony jest za aromat, który nadaje potrawom świeżości. W naszym sklepie z przyprawami znajdziesz pieprz zielony nawet w 1kg opakowaniu.
Pieprz biały mielony i w ziarnie — jakie ma właściwości?
Pieprz biały doskonale podkreśla smak pasztetów, podrobów, soków warzywnych i białych sosów. Wbrew pozorom, pieprz biały nie jest jednak mdły, ani pozbawiony ostrości. Jego smak opisuje się jako kwiatowy, ziemny, czasem wręcz lekko dymny. Pieprz biały można zastępować czarnym i vice versa jedynie, jeśli przepis wymaga szczypty przyprawy. W sklepie z przyprawami znajdziesz pieprz biały w ziarnach oraz mielony.
Zastosowanie pieprzu czerwonego
Ze względu na lekko słodkawy i delikatny smak wykorzystuje się go do zup, sosów i ryb. Jest mniej ostry w smaku niż klasyczny czarny pieprz. W jego składzie znajdują się witaminy i substancje odżywcze, które wywierają pozytywny wpływ na nasz organizm. Pieprz czerwony poleca się osobom na diecie oraz z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi.