Mieszanka do chleba. Chleb Baltonowski jasny 1kg
Opis
Mieszanka do chleba. Chleb Baltonowski jasny 1kg
Chleb baltonowski jasny na bazie mąki pszennej to klasyczna propozycja dla każdej osoby, dobry na każdą porę dnia.
Zapach świeżego chleba o poranku - to najlepszy aromat jaki można sobie wyobrazić. Niestety składy sklepowych wypieków dają dużo do życzenia. A jeśli już znajdziemy chleb z prawdziwym składem jego cena zazwyczaj bywa zaporowa. Dlatego my wybieramy przygotowanie własnego chleba i Ty też musisz spróbować! Wyrób domowego chleba jest prostszy niż Ci się wydaje, a to właśnie dzięki gotowym mieszanką.
Mieszanka chlebowa to kompozycja odpowiednio dobranych mąk oraz składników takich jak: naturalny zakwas czy słody zbożowe.
Składniki te są niezbędne do tego, żeby chleb pięknie wyrósł i smakował tak jak chleb na recepturach naszych dziadków.
Do naszych mieszanek nie dodajemy: rafinowanych cukrów, sztucznych barwników, konserwantów i substancji spulchniających. Niestety mieszanki do chleba dostępne w supermarketach, często posiadają długą listę takich i innych składników. Nasza mieszanka zawiera naturalny wysuszony zakwas, warto na to zwrócić uwagę ze względu na to, że w wielu mieszankach dostępnych na rynku używane są sztuczne środki zakwaszające.
Jak mogę wypiekać chleb?
Chleb możesz wypiekać metodą tradycyjną, czyli w piekarniku, ale także w automacie do chleba. Z jednego opakowania mieszanki wychodzą 2 chlebki na formię o zbliżonych wymiarach: 25x10x8
Przepis na przygotowanie w automacie:
- Wsypać do automatu 0,5kg mieszanki, dodać 0,25-0,30l wody (250-300ml, temp. 30 °C) oraz 10g drożdży świeżych lub 1-2 g suchych.
- Uruchomić wybrany program.
- Po zakończeniu procesu pieczenia wyjąć chleb z foremki i pozostawić do ostygnięcia.
Przepis do przygotowania w piekarniku:
- Do miski wsypać 500g mieszanki, dolać 0,25-0,30l letniej wody ok. 30 °C, dodać 15g świeżych drożdży lub 2g suchych.
- Wyrabiać ciasto mikserem, ręcznie lub przy użyciu drewnianych łopatek około 10-15min
- Po wymieszaniu pozostawić ciasto pod przykryciem w ciepłym miejscu pod przykryciem do wyrośnięcia ok 20-30min. Po wyjęciu ciasta przełożyć je do wysmarowanej olejem formy.
- Pozostawić do wyrośnięcia.
- Kiedy ciasto wyrośnie i wypełni formę włożyć je do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 °C i piec przez około 40-50min. Stopniowo zmniejszając temperaturę do 180 °C.
Wskazówki:
Przed włożeniem ciasta do piekarnika dobrze jest umieścić naczynie żaroodporne z gorącą wodą zaparowując piekarnik. Naczynie wyjąć po 10 minutach od włożenia ciasta do piekarnika.
Aby uzyskać efekt chrupiącej skórki z połyskiem należy na około 10min przed wyjęciem chleba z piekarnika posmarować białkiem z jajka lub mlekiem.
Szczegóły produktu:
INNE | Produkt zawiera gluten, pochodzący ze zbóż. |
Składniki | mąka pszenna typ 750,mąka żytnia typ 720,sól,suchy kwas żytni:(mielone produkty żytnie,kultury starterowe,gluten pszenny,mąka sojowa,słód pszenny ,płatki ziemniaczane,środek do przetwarzanie mąki: kwas askorbinowy,enzymy piekarnicze. |
Opakowanie | 1kg na dwa 0,5kg chleby |
Wartość energetyczna (w 100g) | 1413kJ/334kcal |
Białko ogólem (w 100g) | 10g |
Tłuszcz (w 100g) | 1,8g |
Węglowodany (w 100g) | 67g |
Błonnik (w 100g) | 4,1g |
Sól (w 100g) | 1,9g |