Mak niebieski 300g
Opis
Mak niebieski 300g
Mak to jednak nie tylko składnik wielu potraw, ale także leków. Właściwości lecznicze maku znane już były w starożytności. Wówczas odkryto, że mak to nie tylko dodatek do potraw, lecz także baza do wytwarzania narkotyków. Na szczęście stosowany przez nas w kuchni mak ma niewiele wspólnego z makiem leczniczym i najczęściej jest używany do wypieku ciast - strucli, makowców, a także do wigilijnych deserów – kutii, łazanek, łamańców z makiem, a nie narkotyków.
Właściwości zdrowotne maku niebieskiego:
stanowi bogate źródło węglowodanów nieprzyswajalnych,
jest bogatym źródłem magnezu,
napar z maku pomaga na kaszel,
jest bogatym źródłem białka,
pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi,
zawiera dużo żelaza, miedzi, manganu, fosforu i cynku.
Jak używać maku niebieskiego w kuchni:
składnik nadzienia ciast, np. popularny makowiec,
do posypywania chleba i bułek,
dekoracja słodkich wypieków,
do urozmaicenia potraw z makaronem i sałatek,
jako dodatek do śniadaniowych puddingów, owsianek, płatków żytnich i jaglanych.
Mak niebieski w tradycyjnej polskiej kuchni:
-
Makowiec: Makowiec to charakterystyczne polskie ciasto zawierające duże ilości maku niebieskiego. Ciasto składa się z drożdżowego biszkoptu, a w środku znajduje się nadzienie zmielonego maku, cukru, rodzynek i innych składników. Makowiec jest często przygotowywany na specjalne okazje, takie jak święta Bożego Narodzenia czy Wielkanoc.
-
Strucle: Strucle to tradycyjne polskie rolady z ciasta drożdżowego, wypełnione nadzieniem z maku niebieskiego. Są one często podawane na świątecznym stole, szczególnie podczas Wigilii Bożego Narodzenia.
-
Makówki: Makówki to tradycyjne danie wigilijne, przygotowywane na bazie maku niebieskiego, mleka, chleba i innych składników. Jest to rodzaj budyniu, który często jest podawany na ciepło i dekorowany orzechami lub migdałami.
-
Naleśniki z makiem: Mak niebieski może być również używany jako nadzienie do naleśników. Naleśniki z makiem często są polane słodkim sosem, takim jak cukier pudrowy zmieszany z mlekiem.
-
Inne słodkie wypieki: Mak niebieski może być dodawany do innych słodkich wypieków, takich jak muffiny, ciasta drożdżowe czy ciasteczka. Dodaje one intensywny smak i kruchość.
Ciekawostki:
Mak warto suplementować dzieciom (od drugiego roku życia) ze względu na fakt jego bogactwa w magnez, który jest szczególnie istotny w rozwoju kości dzieci.
Szczegóły produktu:
KRAJ POCHODZENIA | CZECHY |
WAGA | 300g |
OPAKOWANIE | Torebka typu DOYPACK z okienkiem |
Sprawdź również | MAK BIAŁY 50G, 1183; MAK BIAŁY 300G, 1182; MAK BIAŁY 1KG, 3369; MAK NIEBIESKI 50G, 1181;MAK NIEBIESKI 1KG, 3370 |