Jelita baranie kaliber 22/24 (24/26mm), 15mb, 1 pęczek
Opis
Jelita baranie kaliber 22/24 (24/26mm), 15mb, 1 pęczek
Jelita baranie - naturalne jelita do kiełbasy w sklepie Domowa Spiżarnia!
Jelita baranie są jadalną osłonką wykorzystywaną przy wyrobie kabanosów, frankfurterek oraz parówek. Możesz w nich wędzić, parzyć, grillować oraz suszyć. Jelita naturalne to doskonały wybór dla miłośników domowych wędlin i kiełbas. Wyrabiając własne wędliny możemy mieć pewność, że będą pyszne i zdrowe - bez konserwantów i sztucznych ulepszaczy smaku.
Zakupione jelita baranie są zasolone i spakowane w foliowe woreczki.
Jak przygotować jelita baranie przed użyciem?
Odpowiednie przygotowanie jelit przed nadziewaniem znacznie ułatwi nam pracę. Sekretem jest odpowiednie wypłukanie jelit naturalnych z soli i ich namoczenie. Kryształki soli mogą rozerwać jelito podczas naciągania na lejek. Natomiast namoczenie ich pozwoli na odzyskanie ich elastyczności.
Jelita dokładnie wypukaj pod bieżącą wodą, tak żeby nie było na nich kryształków soli.
Namocz jelita w wodzie o temperaturze pokojowej przez 30-60 minut.
Wymień wodę i mocz dalej przez 1,5godziny-10godzin (zalecamy zostawić je w wodzie na noc).
Wypukaj wnętrze jelita wodą, dzięki temu łatwiej naciągniesz je na lejek.
Jak przechowywać jelita baranie i jaki mają termin ważności?
Jelita są przechowywane w lodówce lub chłodni (temp. 1 st.C do 14 st.C) można przetrzymywać dłuższy okres czasu. Jelit nie zaleca się mrozić, ponieważ tracą swoje właściwości oraz elastyczność. Data przydatności jelit znajduje się na opakowaniu produktu.
Zastanawiasz się, gdzie kupić jelita do kiełbasy?
Wybierz sklep internetowy Domowa Spiżarnia, który jest prowadzony przez miłośników domowych wędlin i kiełbas.
Rzetelne opinie
Szybka dostawa
Sprawdzone produkty
Szczegóły produktu:
Opakowanie | 1 pęczek |
Długość pęczka | 15mb |
Kaliber wodny | 24/26 |
Kaliber polski | 22/24 |