Cydr z soku jabłkowego tłoczonego | Przepisy z Domowej Spiżarni
Cydr z soku jabłkowego tłoczonego | Przepisy z Domowej Spiżarni

Cydr to słodki, musujący trunek, którego produkuje się z jabłek. 

Cieszy się wielką popularnością na północy Francji, Hiszpanii, a ostatnio również w Polsce. Istnieje wiele sposobów jego przygotowania i w zależności od metody oraz gatunku jabłek, może mieć od odmienny smak, kolor, zapach, a także moc. 

Co potrzebujesz, żeby zrobić cydr?

Najważniejszy jest surowiec, możesz użyć do produkcji cydru, gotowego soku tłoczonego, który można zakupić np. w lidlu. Lub wykorzystać jabłka z własnego sadu, pamiętaj jednak, aby nie używać jabłek gnijących, mających ślady pleśni itp. Nawet niewielkie napsucie owoca, może wyraźnie być odczuwalne w trunku.

Prawdziwy cydr produkuje się z kilku rodzajów jabłek, miesza się sok z jabłek słodkich, kwaśnych i gorzkich. Kwasy, nie tylko poprawiają smak napoju, ale też sprawiają, że fermentacja przebiega we właściwy sposób. W domowych warunkach możesz użyć do cydru jabłek: antanówka, grafszyn, reneta. 

Czym różni się cydr od wina jabłkowego?

Cydr (2-7% alk.) jest napojem o niższej zawartości alkoholu niż wino jabłkowe (9-18% alk.) Główną różnicą między nimi jest to, że w cydrze sok jabłkowy nie jest dosładzany cukrem przed fermentacją.

Cydr uznawany jest także za napój dietetyczny w porównaniu do wina. W 100 ml cydru będzie od 36 do 42 kcal, zaś w winie jabłkowym około 46 kcal

Jakie właściwości zdrowotne ma cydr?

Picie cydru w umiarkowanych dawkach, może przynieść korzystny wpływ na zdrowie Właściwości te, cydr zawdzięcza obecnością przeciwutleniaczy. 

Właściwości cydru:

hamuje działanie wolnych rodników, a tym samym chroni przed występowaniem chorób nowotworowych oraz opóźnia procesy starzenia organizmu

ma właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne;

przyczynia się do poprawy profilu lipidowego krwi, zapobiega miażdżycy i chorobom serca;

wzmaga wydzielanie soków trawiennych i korzystnie wpływa na trawienie;

obecny w cydrze potas pozytywnie wpływa na pracę układu nerwowego oraz mięśniowego.

PRZEPIS

Składniki:

9 litów soku tłoczonego

cukier do nagazowania

 pożywka

 drożdże do cydru

Jak zrobić cydr? 

Na wstępie, pamiętaj, żeby zdezynfekować, każdy przedmiot, który będzie miał kontakt z cydrem. Tak jak piwo, jest on trunkiem niskoprocentowym i wystarczy małe zanieczyszczenie, a napój nie wyjdzie udany.

1. Do pojemnika fermentacyjnego 10l, dodaj 9l soku tłoczonego

2. Przed zadaniem drożdży, dodaj pierwszą część pożywki

3. Drożdże uwodnij w 100ml, przegotowanej wody, odstaw na około pół godziny.

4. Po tym czasie, drożdże dodaj do soku.

5. Pojemnik/balon/gąsior szczelnie zamknij i umieść rurkę fermentacyjną. Do rurki wlej wodę.

6. Po 3 dniach, dodaj drugą część pożywki.

7. Po 10 dniach dodaj trzecią część pożywki

8. Po około 14 dniach dodaj środek klarujący zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

9. Cydr jest gotowy do zabutelkowania

Zdezynfekuj butelki, kapsle wężyk - wszystkie inne akcesoria, których będziesz używać podczas butelkowania. Do dezynfekcji użyj, nadwęglanu sodu.

1. Do butelek wsyp 5g cukru na każde 0,5l cydru

2. Cydr przelej do butelek za pomocą wężyka lub syfonu, pamiętaj, aby zlewać znad osadu.

3. Butelki zamknij i odstaw na około 2 tygodnie.

 


 

Wpis przygotował dla Ciebie:

Patryk

Masz pytanie? Napisz patryk@domowaspizarni.pl

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
GrTracking('setUserId', '" .$email ."');"; ?>
Sklep internetowy Shoper Premium