Czosnek - jego właściwości i zastosowanie
Czosnek - jego właściwości i zastosowanie

Potężna moc czosnku znana od wieków

Dziś bez czosnku wielu z nas nie wyobraża sobie przygotowania potraw. Tak jak sól, pieprz czy cebula, czosnek znajdziemy prawie w każdej kuchni świata.

Ale zanim czosnek posłużył jako przyprawa, przypisywano mu bardzo dużą moc uzdrawiania, siły a nawet ochrony. 

Wiemy np. że kilka główek czosnku zostało znalezionych w grobowcu młodego faraona Tutanchamona. Z kolei budowniczowie piramid w starożytnym Egipcie potrafili wywołać bunt z powodu braku obiecanego im czosnku, który miał zapewnić siłę i wytrzymałość.

W starożytnych Chinach wierzono, że czosnek zapewni ówczesnym cesarzom długowieczność, a indyjska pieśń sprzed pięciu wieków zachwala czosnek jako lek przedłużający ludzkie życie.

Czosnek stosował i polecał sam Hipokrates, jako lek na choroby układu pokarmowego i oddechowego.

Zaś starożytni Rzymianie przyrządzali z czosnku napój miłosny i poświęcali bogini płodności Ceres.

A kiedy czosnek dotarł do Polski? Okazuje się, że Tatarzy i kupcy średniowieczni mieli tutaj bardzo duży wkład, to im zawdzięczamy pojawienie się tego warzywa na naszych ziemiach. Tylko, że wtedy czosnek służył jako odstraszacz wampirów i złych mocy (czarna magia w którą wtedy mocno wierzono). Aby ustrzec się przed niechcianymi odwiedzinami czarowic, wieszano czosnek nad drzwiami.

Pradawne właściwości czosnku w dzisiejszych czasach

Odnosząc się do tekstu powyżej możemy dziś dopatrzyć się śladów pradawnych wierzeń w jego moc. 

Dzięki nauce i twardym faktom o właściwościach czosnku możemy z wielkimi oczami dziwić się i zastanawiać, skąd nasi przodkowie wiedzieli, że akurat taka moc w nim tkwi.

Czosnek i jego właściwości

Garść faktów

Czosnek jest skuteczny w zwalczaniu chorobotwórczych bakterii, wirusów, pasożytów i grzybów.

Jest źródłem około dwustu czynnych biologicznie substancji, między innymi witaminy C, witaminy B6, witaminy B1, witaminy B2, witaminy B3, witaminy K, kwasu pantotenowego, cynku,  selenu, fosforu, miedzi, potasu, manganu, wapnia, żelaza, magnezu, kwercetyny, antocyjanów, wolnych aminokwasów (m.in. cysteiny, argininy, metioniny, treoniny) i organicznych związków siarki, z których kluczową rolę odgrywa allicyna. Allicyna odpowiada za intensywny zapach i znaczną część leczniczych właściwości czosnku. Powstaje ona podczas miażdżenia lub krojenia ząbków czosnku.

Dzięki zawartości tak licznych substancji przypisuje się czosnkowi wiele właściwości:

  • wzmacnia odporność organizmu
  • obniża ciśnienie krwi
  • pomaga w leczeniu cukrzycy
  • wspomaga leczenie gruźlicy
  • oczyszcza wątrobę
  • niszczy pasożyty w jelitach
  • pomaga przy zatruciach pokarmowych
  • wpływa korzystnie na trawienie
  • obniża poziom złego cholesterolu LDL we krwi
  • pomaga w walce z infekcjami dróg oddechowych
  • poprawia wydolność nerek
  • pomaga w profilaktyce antynowotworowej
  • spowalnia procesy starzenia się

 

Zachęcam Was bardzo do spożywania tego magicznego warzywa. Uczcić możemy jego moc 19 kwietnia kiedy to przypada jego święto.

Oczywiście jak ze wszystkim, umiar jest wskazany bo z czosnkiem można też przesadzić. Zalecana dawka dla osoby dorosłej to jeden, dwa ząbki dziennie. 

 

Na zdrowie.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium