Zakwas żytni na żurek | Przepisy z Domowej Spiżarni
Zakwas żytni na żurek | Przepisy z Domowej Spiżarni

Żurek kojarzy nam się z Wielkanocą, ale w moim domu tak kochamy jego smak, że jest u nas prawie co niedziela :)

Dlatego przygotowując teraz zakwas na chleb, postanowiłam wykorzystać mój zapał i za jednym zamachem zrobiłam swój własny zakwas na żurek. Teraz to już będzie piękna tradycja i niezapomniany smak! 

Składniki:

5 łyżek mąki żytniej razowej, 

 500ml wody przegotowanej,

4 ząbki czosnku,

4 liście laurowe,

6 ziaren ziela angielskiego.

Zobacz produkty, które użyliśmy w przepisie:

[product id="740,287,3472,3392"]

Jak przygotować zakwas?

  1. Wyparz słój, w którym będziesz przechowywał zakwas,
  2. Do wysuszonego i wyparzonego słoja dodaj mąkę, czosnek, liście i ziele, zalej przegotowaną wodą,
  3. Przykryj gazą lub bawełnianą ściereczką
  4. Codziennie przez te 5 dni należy raz dziennie zakwas zamieszać łyżką drewnianą.
  5. Gotowy zakwas można wykorzystać od razu do ugotowania żurku lub zakręcić słoik i wstawić do lodówki. Można go przechowywać do ok. 2 tygodni.

Ten i wiele innych przepisów znajdziesz na naszym kanale:

Subskrybuj i bądź na bieżąco.


 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium