Tego nie wiesz o nalewkach!
Tego nie wiesz o nalewkach!

Podczas produkcji nalewki, alkohol wyodrębnia i wydobywa aktywne substancje z ziół i owocach, a na koniec je konserwuje.

Jeśli robisz nalewkę, wiesz że nie jest to wcale trudne. Wystarczy Ci garść owoców, spirytus i trochę cierpliwości.

Sprawdź co według mnie powinieneś wiedzieć podczas wyrobu domowych nalewek.

Daj znać w komentarzu, które informacje były dla Ciebie nowością:

dzienne światło i ciepło

aby wydobyć z nalewek to co najlepsze postaw je w ciepłym i dobrze naświetlonym miejscu

długie dojrzewanie

to stwierdzenie dotyczy wszystkich rodzajów alkoholi, im dłuższe "przegryzanie" dojrzewanie trunków, tym lepszy, bardziej wyrazisty i mocny smak, aromat, a także kolor

czystość -cały sprzęt,który wykorzystujesz do wyrobu nalewek muszą być czyste

podczas łączenia składników nalewki, musimy przestrzegać zasady, która mówi, że „do roztworu o niższym stężeniu alkoholu należy dodać roztwór o stężeniu wyższym”

czyli dodajemy alkohol do owoców, a nie na odwrót; w innym przypadku nasza nalewka zrobi się mętna

uważaj z miodem

nie używaj zbyt dużo miodu do słodzenia nalewki, bo zdominuje on jej smak

dryluj owoce

jeśli używasz owoców pestkowych od nalewki, w pestkach może znajdować się kwas pruski, który jest trujący

przesadziłeś z cukrem?

dodaj do nalewki sok z cytryny

korzystaj z owoców sezonowych przy wyrobie nalewek

Rodzaje nalewek

Nalewki dzieli się ze względu na to, ile zawierają w sobie cukru na 1l nalewki
nalewki wytrawne: do 50 g cukru
nalewki półwytrawne: od 50 do 125 g cukru
nalewki półsłodkie: 125 do 220 g cukru
nalewki słodkie: 220-330 g cukru
likiery: 330-400 g cukru
kremy: minimum 400 g cukru

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium