Podczas produkcji nalewki, alkohol wyodrębnia i wydobywa aktywne substancje z ziół i owocach, a na koniec je konserwuje.
Jeśli robisz nalewkę, wiesz że nie jest to wcale trudne. Wystarczy Ci garść owoców, spirytus i trochę cierpliwości.
Sprawdź co według mnie powinieneś wiedzieć podczas wyrobu domowych nalewek.
Daj znać w komentarzu, które informacje były dla Ciebie nowością:
dzienne światło i ciepło
aby wydobyć z nalewek to co najlepsze postaw je w ciepłym i dobrze naświetlonym miejscu
długie dojrzewanie
to stwierdzenie dotyczy wszystkich rodzajów alkoholi, im dłuższe "przegryzanie" dojrzewanie trunków, tym lepszy, bardziej wyrazisty i mocny smak, aromat, a także kolor
czystość -cały sprzęt,który wykorzystujesz do wyrobu nalewek muszą być czyste
podczas łączenia składników nalewki, musimy przestrzegać zasady, która mówi, że „do roztworu o niższym stężeniu alkoholu należy dodać roztwór o stężeniu wyższym”
czyli dodajemy alkohol do owoców, a nie na odwrót; w innym przypadku nasza nalewka zrobi się mętna
uważaj z miodem
nie używaj zbyt dużo miodu do słodzenia nalewki, bo zdominuje on jej smak
dryluj owoce
jeśli używasz owoców pestkowych od nalewki, w pestkach może znajdować się kwas pruski, który jest trujący
przesadziłeś z cukrem?
dodaj do nalewki sok z cytryny
korzystaj z owoców sezonowych przy wyrobie nalewek
Rodzaje nalewek
Nalewki dzieli się ze względu na to, ile zawierają w sobie cukru na 1l nalewki
nalewki wytrawne: do 50 g cukru
nalewki półwytrawne: od 50 do 125 g cukru
nalewki półsłodkie: 125 do 220 g cukru
nalewki słodkie: 220-330 g cukru
likiery: 330-400 g cukru
kremy: minimum 400 g cukru