Przyprawa do wołowiny - jaką wybrać?
Przyprawa do wołowiny - jaką wybrać?

Przyprawa do wołowiny - jaką wybrać?

 
Wołowina to jedno z najbardziej cenionych mięs w kuchni - najpopularniejsze dania to steki, hamburgery, pieczenie i gulasze. Popularnym daniem jest również tatar, którego podaje się z jajkiem, cebulą i przyprawa się pieprzem. 
 
Z czym jeść wołowinę? 
Wołowina wspaniale komponuje się z limonką, cukinią, chrzanem, gruszkami, a nawet pomarańczą. 
 
Jakich przypraw używać do wołowiny?
Przyprawy, które doskonale wydobędą niepowtarzalny smak wołowiny to:

kmin rzymski

goździki

Możesz także użyć gotowej mieszanki w której znajdują się wszystkie przyprawy pasujące do smaku wołowiny. 

 
 

Na co zwracać uwagę, kiedy kupuje się wołowinę? 

 
Ważne jest aby kupować wołowinę dojrzałą. Co to znaczy? Takie mięso jest zwyczajnie smaczniejsze, a człowiek dużo  łatwiej ją przyswaja. Należy pamiętać, kupując mięso wołowe, że nie może ono mieć przebarwień - od takich kawałków mięsa trzeba się trzymać z daleka. Trzeba również pamiętać, że wołowina ma zapach, który nie dla każdego może być przyjemny. A mianowicie ma metaliczny zapach. Mięso przed kupieniem najlepiej dobrze obejrzeć, sprawdzić jak pachnie i dopiero wtedy zdecydować się bądź nie na zakup. 
 

Co jeszcze należy pamiętaj, kiedy przyrządza się wołowinę?

 
Aby nie rozbijać mięsa. Najpierw kroi się ją na drobne kawałeczki, a następnie smażyć na suchej, rozgrzanej patelni. Smażenie odbywa się na zasadzie: 20 dag mięsa - 20 minut. Następnie pieczemy bądź dusimy wołowinę - czas zależy od grubości kawałka, zazwyczaj to połowa wagi mięsa. Czyli: 60 dag to 30 minut smażenia.
 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium