Płatki dębowe FRANCUSKIE mocno opiekane 500g
Opis
Płatki dębowe FRANCUSKIE mocno opiekane 500g
Płatki produkowane są z najlepszych odmian dębów francuskich.
Znajdą zastosowanie w produkcji wielu rodzajów alkoholi- destylaty, wina, piwa itp. Dodają subtelne aromaty oraz poprawiają kolor trunku.
JAK UŻYWAĆ PŁATKÓW FRANCUSKICH?
Są bardzo proste w użyciu, wystarczy dodać od 2g do 4g na litr alkoholu i pozostawić na okres od 2-8 tygodni. Z płatkami możesz eksperymentować, wymieszaj kilka różnych rodzajów, a za każdym razem uzyskasz inny, niepowtarzalny smak!
Zastosowanie płatków podczas produkcji piwa:
Płatki dębowe dodaje się zazwyczaj do fermentacji cichej, w celu uzyskania smaków podobnych do tych jakie pojawiają się w czasie leżakowania piwa w beczkach dębowych. Czym ciemniejsze, bardziej opiekane płatki, tym aromat będzie bardziej intensywny. Płatki dodaje się zazwyczaj w ilości 15-30g na 20l piwa. Im dłużej zostawisz płatki w piwie, tym silniejsze uzyskasz aromaty (zazwyczaj 5-7 dni w zupełności wystarczy).
Zastosowanie płatków podczas produkcji wina:
Płatki można stosować do postarzania win. Dodają one taniny i podnoszą ogólny charakter, smak oraz aromat trunku. Wystarczy, że podczas fermentacji dosypiesz 2-3g na 1l wody.
Zastosowanie płatków podczas produkcji destylatów:
Dosyp płatki do destylatu i poczekaj 2 tygodnie (można trunek spożywać wcześniej jednak dłuższe przegryzanie się wzmocni smak, aromat i kolor trunku).
Czym różnią się płatki dębowe francuskie od amerykańskich?
Dębowe płatki francuskie są mniej wyraziste, nadają delikatnie cierpki smak. Płatki amerykańskie zawierają mniej tanin, ale są bardziej aromatyczne i nadają gładki smak. Francuskie warto pozostawić w trunku nieco dłużej niż płatki amerykańskie.
Szczegóły produktu:
Dawkowanie | 2g do 5g na 1l alkoholu |
Typ | mocno opiekane francuskie |
Opakowanie | 500g |