Kalendarz przetworów - sierpień
Kalendarz przetworów - sierpień

Sierpień jest miesiącem, w którym dojrzewa bardzo dużo popularnych w naszym kraju owoców i warzyw.

Są one skarbnicą witamin i składników mineralnych, które mają świetny wpływ na nasze organizmy. Poniżej przedstawiam najpopularniejsze z nich, wraz z kilkoma przepisami, które pomogą zapełnić Ci własną domową spiżarnię i cieszyć się ich smakiem nawet w mroźne, zimowe dni!

AGREST

Agrest ma bardzo dobry wpływ na nasze zdrowie. Zawiera dużo luteiny, która poprawia między innymi pracę oczu. 

W dzisiejszych czasach, w których otaczają nas ekrany komputerów, telefonów, telewizorów itp. jest niezwykle ważne żeby dostarczać do organizmu odpowiednią ilość tego karotenoidu. Oprócz tego agrest świetnie wpływa na koncentrację, pamięć, a także łagodzi objawy stresu. Dzięki pektynie, która jest zawarta w tym owocu, agrest wspomaga trawienie, w związku z czym jest zalecana osobom, które cierpią na dolegliwości trawienne.

 

Dżem z agrestu:

Składniki:

1kg dojrzałego agrestu

200g cukru

15g pektyny

Jak zrobić dżem z agrestu?

  1. Usuń z agrestu szypułki, umyj dokładnie i przełóż do garnka,
  2. Zagotuj na małym ogniu żeby owoce puściły sok i dodaj cukier,
  3. Następnie doprowadź do odparowania wody,
  4. Dodaj pektynę i zagotuj 3/4 minuty,
  5. Przełóż do wyparzonych słoików i pasteryzuj przez około 15 minut.

Wskazówka:

W moich przepisach nie ma dużo cukru, dlatego dla pewności pasteryzuje przetwory!

Zimowa nalewka z agrestu:

Składniki:

1kg dojrzałego agrestu

100ml miodu

3 ziarna goździków

laska cynamonu

3 ziarna kardamonu

laska wanilii

1l alkoholu 40-50%

 Jak zrobić nalewkę z agrestu?

  1. Agrest umyj, a następnie przełóż do słoja wraz z pozostałymi składnikami,
  2. Zalej alkoholem, wymieszaj i odstaw na około miesiąc,
  3. Przecedź nalewkę przez cedzak, a następnie przefiltruj przez papier filtracyjny,
  4. Zlej w butelki.

BORÓWKA

Borówka jest owocem, który pomaga w walce z chorobami nowotworowymi.

Oprócz tego, dzięki zawartości flawonoidów, ma świetny wpływ na pamięć. Osoby często spożywające borówki rzadziej cierpią na nadciśnienie oraz marskość wątroby, a garbniki w niej zawarte działają przeciwbakteryjnie, co poprawia pracę układu pokarmowego.

Dżem z borówki

Składniki:

1kg borówek,

200g cukru

15g pektyny

Jak zrobić dżem z borówki?

  1. Borówki umyj i rozdrobnij lub zblenduj,
  2. Zagotuj, jak owoce puszczą sok to dodaj cukier i gotuj na małym ogniu do odparowania,
  3. Dodaj pektynę i gotuj przez 3/4 minuty,
  4. Przełóż do słoików i pasteryzuj przez około 10 minut.

Wskazówka:

W moich przepisach nie ma dużo cukru, dlatego dla pewności pasteryzuje przetwory!

Mus z borówki

Składniki:

1kg borówek

200g cukru

2 łyżki soku z cytryny

Jak zrobić mus z borówki?

  1. Borówki umyj i zblenduj
  2. Zagotuj, jak owoce puszczą sok to dodaj cukier oraz sok z cytryny i gotuj na małym ogniu do odparowania,
  3. Przełóż do słoików i pasteryzuj przez około 10 minut.

Wskazówki:

W moich przepisach nie ma dużo cukru, dlatego dla pewności pasteryzuje przetwory!

BRZOSKWINIA

Kolejny owoc, który bardzo korzystnie wpływa na nasze zdrowie.

Brzoskwinia, dzięki zawartym w miąższu fenolom, wspomaga walkę z nowotworami (szczególnie piersi). Pomaga również oczyścić organizm z toksyn, a dzięki dużej ilości błonnika ma dobry wpływ na walkę z zaparciami.

Brzoskwinie w syropie:

Składniki:

1kg brzoskwiń,

1l wody

300g cukru

Jak zrobić brzoskwinie w syropie?

  1. Brzoskwinie obierz, przekrój na połowę, pozbądź się pestki i umieść w słoikach,
  2. Rozpuść cukier w wodzie i zalej owoce ciepłym syropem,
  3. Pasteryzuj przez 10 minut.

Dżem z brzoskwiń:

Składniki:

1kg brzoskwiń

200g cukru

płaska łyżeczka cynamonu mielonego

laska wanilii

15g pektyny

Jak zrobić dżem z brzoskwiń?

  1. Brzoskwinie objerz i pozbądź się skórki,
  2. Przełóż do garczka, dodaj cukier, cynamon oraz ziarna wanilii i gotuj do odparowania,
  3. Dodaj pektynę i gotuj 3/4 minuty,
  4. Przełóż do słoików i pasteryzuj przez 15 minut.

BURAK ĆWIKŁOWY

Buraki są bogatym źródłem witamin i składników mineralnych.

Wspomagają układ odpornościowy i krwionośny. Są bogate w kwas foliowy, w związku z czym są zalecane kobietą w ciąży. Dzięki zawartości betaniny mają również bardzo dobry wpływ na walkę z chorobami nowotworowymi.

 

Surówka z buraka

Składniki:

1kg buraków

300g papryki

150g cebuli

150ml wody

1/4 szklanki octu

1/4 szklanki cukru

płaska łyżka soli

 Jak zrobić surówkę z buraka?

  1. Buraki ugotuj lub upiecz, obierz i zetrzyj drobno na tarce,
  2. Paprykę i cebulę zmiel w maszynce do mielenia,
  3. Wodę, ocet, cukier oraz sól zagotuj przez 10 minut,
  4. Dodaj do zalewy paprykę i cebulę i gotuj przez 10 minut,
  5. Dodaj buraki, wymieszaj i gotuj jeszcze 5 minut,
  6. Przełóż do słoików i pasteryzuj 15 minut.

Ćwikła:

Składniki:

250g korzenia chrzanu,

750g buraków ćwikłowych,

5/6 łyżek soku z cytryny,

75ml gorącej wody

1 łyżeczka soli,

2 łyżeczki cukru.

 Jak zrobić ćwikłę?

  1. Obrać chrzan i włożyć na 30 minut do miski z zimną wodą,
  2. Ugotuj lub upiecz buraki,
  3. Na dno miski wlać 5 łyżeczek soku z cytryny,
  4. Zetrzeć chrzan, dodać 2 łyżeczki soli, 2 łyżeczki cukru i zalać gorącą wodą,
  5. Dokładnie wymieszać,
  6. Zetrzeć buraki na drobnym oczku i dodać do pozostałych składników,
  7. Umieść w słoiku i pasteryzuj 15 minut.

 CUKINIA

Cukinia (inaczej kabaczek) to niskokaloryczne warzywo bogate w potas, magnez oraz żelazo.

Zawiera dużo wartości odżywczych i jest lekkostrawna dzięki czemu nawet niemowlęta mogą wprowadzaćją do swojego jadłospisu jako jedno z pierwszych pokarmów po mleku mamy.

Ketchup z cukinii:

Składniki:

1kg cukinii (po obraniu i wydrążeniu),

200g cebuli,

3 ząbki czosnku,

60g octu jabłkowego,

30g cukru,

150g koncentratu pomidorowego,

pieprz czarny mielony łyżeczka,

papryka słodka łyżeczka,

oregano łyżeczka

sól łyżeczka

Jak zrobić ketchup z cukini?

  1. Cukinię i cebulę obierz i pokrój na kawałki, które umożliwią starcie,
  2. Cukinię wydrąż,
  3. Zetrzyj na warzywa na tarce o grubych oczkach,
  4. Zasyp łyżeczką soli i odstaw na 2 godziny, cukinia puści sok,
  5. Dodaj 30g cukru i 60g octu jabłkowego, gotuj 20 minut,
  6. Dodaj łyżeczkę oregano, pieprzu czarnego mielonego, papryki słodkiej, 3 ząbki czosnku oraz 150g koncentraru pomidorowego i gotuj przez 30 minut,
  7. Zblenduj, przełóż do słoików i pasteryzuj przez około 15 minut.

Cukinia w curry

Składniki:

1kg Cukinii,

pół szklanki cukru

pół szklanki octu

2,5 szklanki wody

łyżka soli niejodowanej

Do każdego słoika:

łyżeczka gorczycy,

łyżka curry

pół łyżeczki kurkumy

ziele angielskie 3szt

liść laurowy 1szt

ziarna kopru włoskiego łyżeczka

Jak zrobić cukinie w curry?

  1. Do każdego słoika włóż wyżej wymienione przyprawy,
  2. Cukinię umyj, obierz, wydrąż i pokrój w paski, które umożliwią poukładanie cukinii w słoikach,
  3. Cebulę pokrój w piórka,
  4. Umieść cukinię ciasno w słoikach, i cebulę na wierzch,
  5. Do 2,5 szklanek wody dodaj pół szklanki cukru, pół szklanki octu i łyżkę soli, zagotuj przez 10 minut,
  6. Wlej zalewę do przygotowanych słoików, zakręć słoiki i pasteryzuj przez 20 minut.

GRZYBY

Jeszcze w niedalekiej przeszłości uważano, że grzyby są bezwartościowe i używa się ich tylko w celu poprawienia walorów smakowych dań.

Jednakże badania pokazują zupełnie coś innego. Grzyby, które rosną w polskich lasach są bogate w błonnik, co dobrze wpływa na trawienie, a także są bogate w składniki mineralne tj potas, żelazo, magnez, selen, wapń i fosfor. Prawdą jest jednak, że grzyby są ciężkostrawne, dlatego nie powinno się przesadzać z ich ilością.

Grzyby marynowane:

Składniki:

1kg grzybów

pół szklanki octu

3 szklanki wody

pół łyżki soli

1,5 łyżki cukru

Do każdego słoika:

ziele angielskie 3szt

liść laurowy 1szt

Jak zrobić grzyby marynowane?

  1. Grzyby dokładnie umyj, w razie potrzeby pokrój w mniejsze kawałki (tak jak lubisz), i gotuj w osolonej do smaku wodzie przez pół godziny,
  2. Odcedź na druszlaku i przełóż do słoików, do każdego dodaj 3 ziarna ziela angielskiego i 1 listek laurowy,
  3. Zagotuj przez 10 minut wodę, ocet, sól i cukier, a następnie zalewę dodaj do słoików,
  4. Pasteryzuj przez około 20 minut.

Grzyby w pomidorach:

Składniki:

1kg grzybów

250g cebuli

500g papryki

250g przecieru pomidorowego

250ml oleju

łyżeczka soli

łyżeczka pieprzu

Jak zrobić grzyby w pomidorach?

  1. Grzyby dokładnie umyj, w razie potrzeby pokrój w mniejsze kawałki (tak jak lubisz), i gotuj w osolonej do smaku wodzie przez pół godziny, nastepnie przełóż do garczka,
  2. Cebulę zeszklij i dodaj do grzybów,
  3. Paprykę pokrój w kostkę lub paski i razem z pieprzem, olejem, solą oraz pieprzem dodaj do garczka z grzybami i cebulą, całość dokładnie wymieszaj i duś na wolnym ogniu przez około 20 minut,
  4. Przełóż do słoików i pasteryzuj około 30 minut.

JEŻYNA

Jeżyny są jednymi z najbardziej wartościowych owoców rosnących w naszych lasach i na polach.

Stanowią źródło silnych antyoksydantów niezbędnych podczas walki z chorobami nowotworowymi. Ponadto regulują poziom cukru we krwi, dzięki czemu są zalecane cukrzykom, a także świetnie wpływają na kości dzięki witaminie K oraz magnezowi i wapniowi.

Sok z jeżyn:

Składniki:

1,5kg jeżyn

300g cukru

0,5l wody

Jak zrobić sok z jeżyn?

  1. Jeżyny umyj, wrzuć do garczka. Następnie dodaj do nich cukier oraz wodę i gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut,
  2. Przecedź sok na sitku, przetrzyj owoce żeby uzyskać jak najwięcej soku, przelej do butelek i pasteryzuj przez 15 minut.

Wino z jeżyn:

Składniki:

5kg jeżyn

1,5kg cukru

1,5l wody

pektoenzym,

pożywka

drożdże winiarskie

Jak zrobić wino z jeżyn?

  1. Sprzęt dokładnie umyj lub zdezynfekuj,
  2. Owoce umyj dokładnie, pozbądź się szypułek, zmiażdż / rozgnieć i przełóż do pojemnika fermentacyjnego,
  3. Zalej owoce 1l ciepłej wody (ok. 45stC),
  4. Po ostudzeniu dodaj pektoenzym, dzieki któremu uzyskasz więcej soku z owoców,
  5. Przygotuj syrop cukrowy. Rozpuść 500g cukru w 500ml wody, ostudź i dodaj do moszczu,
  6. Dodaj drożdże i pierwszą dawkę pożywki (instrukcję dawkowania drożdży i pożywki znajdziesz na opakowaniu producenta),
  7. Zamknij szczelnie, umieść rurkę fermentacyjną i odstaw w ciemne miejsce,
  8. Po 5 dniach dodaj drugą dawkę pożywki oraz drugą dawkę ostudzonego syropu cukrowego zrobionego z 500g cukru i 500ml wody,
  9. Po 12 dniach dodaj trzecią dawkę pożywki oraz trzecią dawkę ostudzonego syropu cukrowego zrobionego z 500g cukru i 500ml wody, nastepnie odstaw na miesiąc do wyklarowania,
  10. Przelej znad osadu lub przefiltruj i odstaw na cichą fermentację, do momentu kiedy przestanie wydzielaćsię gaz,
  11. Zabutelkuj i ciesz się smakiem wina!

 

MALINA

W malinach zawartych jest bardzo dużo minerałów oraz wartości odżywczych, a także antyocjanów i kwasów organicznych.

Maliny bardzo dobrze wpływają na odporność, układ pokarmowy oraz pomagają podczas bólów miesiączkowych.

Dżem z malin

Składniki:

1kg malin

200g cukru

15g pektyny

2 łyżki soku z cytryny

Jak zrobić dżem z malin?

  1. Owoce umyj i włóż do garczka, zasyp cukrem, dodaj sok z cytryny i gotuj na małym ogniu do odparowania wody,
  2. Dodaj pektynę i gotuj przez 3/4 minuty,
  3. Przełóż do słoików, pasteryzuj przez 15 minut.

Nalewka z malin

Składniki:

1kg malin

1l Alkoholu 40/50 %

200g cukru

Jak zrobić nalewkę z malin?

  1. Owoce umyj, zasyp cukrem, zalej alkoholem i odstaw na miesiąc,
  2. Odcedź owoce, rozgnieć na cedzaku żeby uzyskać jak najwięcej soku i przefiltruj przez papier filtracyjny,
  3. Zlej do butelek.

OGÓREK

Ogórki składają się w 97% z wody, dlatego są dobre dla osób odchudzających się.

Fakt, że woda jest głównym składnikiem, sprawia, że ogórki również wspomagają usuwanie toksyn z organizmu. Klejnymi zaletami spożywania tego warzywa są jego właściwości, dzięki którym przywraca także równowagę kwasowo-zasadową organizmu, zapobiega powstawaniu zgagi oraz eliminuje nieprzyjemny zapach w jamie ustnej.

Ogórki kiszone

Składniki:

2kg ogórków

1l wody

łyżka soli niejodowanej

Do słoika:

3 ząbki czosnku

chrzan suszone łyżeczka

koper włoski łyżeczka

 Jak zrobić ogórki kiszone?

  1. Ogórki umyj i umieść w słoikach
  2. Do każdego słoika włóż 3 ząbki czosnku, łyżeczkę chrzanu oraz ziaren kopru włoskiego,
  3. Przygotuj zalewę z soli i wody i zalej nią ogórki,
  4. Zakręć i odstaw na minimum 3 tygodnie.

Ogórki marynowane curry

Składniki:

2kg ogórków

szklanka cukru

szklanka octu

5 szklanek wody

2 łyżki soli niejodowanej

Do każdego słoika:

łyżeczka gorczycy,

łyżka curry

pół łyżeczki kurkumy

ziele angielskie 3szt

liść laurowy 1szt

ziarna kopru włoskiego łyżeczka

Jak zrobić ogórki curry?

  1. Do każdego słoika włóż wyżej wymienione przyprawy,
  2. Ogórki umyj, obierz i pokrój w paski,
  3. Włóż do słoików,
  4. Zagotuj wodę, cukier, ocet oraz sól przez 10 minut,
  5. Zalej nią ogórki i pasteryzuj przez 20 minut.

PAPRYKA

Papryka jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, witaminy C i jest niskokaloryczna.

Spożywanie tego warzywa hamuje starzenie się komórek, a także bardzo dobrze wpływa na trawienie. Papryka wpływa również na obniżenie szkodliwego cholesterolu oraz wzmacnia naczynia krwionośne.

Papryka konserwowa

Składniki:

1kg papryki

jedna mała cebula

1l wody

200ml octu

łyżeczka soli

50g cukru

Do słoika:

ząbek czosnku

5 ziaren pieprzu

3szt ziela angielskiego

1szt liścia laurowego

pół łyżeczki gorczycy

Jak zrobić paprykę konserwową?

  1. Paprykę umyj, pozbądź się gniazd nasiennych, pokrój w kawałki, które umożliwią poukładanie papryki w słoikach, cebulę pokrój w piórka
  2. Do każdego słoika wsyp wyżej wymienione przyprawy, dodaj pokrojoną paprykę oraz kilka kawałków cebuli,
  3. Zagotuj wodę, ocet, sól, cukier przez 10 minut i wlej do słoika z papryką i przyprawami,
  4. Pasteryzuj przez 20 minut.

Ajvar

Składniki:

4 papryka czerwona,

bakłażan,

chilli płatek- 1,5 łyżeczki,

papryka wędzona ostra- łyżeczka

olej 2 łyżki ,

łyżka octu winnego,

łyżeczka miodu,

czosnek- 1 ząbek,

sól- łyżeczka,

pieprz czarny drobnomielony- 1 łyżeczka

Jak zrobić ajvar?

  1. Piekarnik rozgrzewam do 200stC,
  2. Papryki pokroić na półówki, oczyścić z pestek, bakłażan pokroić na grube plastry lub na ćwiartki,
  3. Warzywa posmarować olejem, ułożyć na blasze do pieczenia (papryki skórą do góry), piec około 30 min(do momentu aż będą lekko czarne ale nie spalone,
  4. Papryki przełożyć do miski z pokrywą na 15min po zaparzeniu będzie łatwiej obrać,
  5. Obrać bakłażan,
  6. Po 15min obrać paprykę i włożyć do miski razem z bakłażanem,
  7. Dodaj miód, sól, pieprz, chilli, papryka wędzona ostra, czosnek, ocet- zblenduj,
  8. Przełożyć do słoika i odstawić do lodówki na kilkanaście godzin. 

POMIDOR

Pomidory są bardzo zdrowymi warzywami, w szczególności ze względu na likopen, który działa przeciwnowotworowo oraz opóźnia proces starzenia się komórek.

Oprócz tego obniżają poziom cholesterolu i działają moczopędnie dzięki czemu mają również wpływ na usuwanie toksyn z organizmu. To tylko część z zalet spożywania pomidorów, są one również bogate w witaminy i składniki mineralne.

Przecier pomidorowy

Składniki:

1kg pomidorów

1,5 łyżeczki soli

1,5 łyżeczki cukru

0,5 łyżeczki pieprzu czarnego

Jak zrobić przecier pomidorowy?

  1. Pomidory umyj, przekrój na ćwiartki i gotuj około 20 minut na wolnym ogniu, do momentu aż się rozgotują i odparuje część wody,
  2. Przetrzyj przez sitko rozgotowane pomidory żeby pozbyć się pestek i skórki,
  3. Przelej przecier do słoików i pasteryzuj przez 15 minut.

Ketchup

Składniki:

1kg pomidorów

mała cebula

2 ząbki czosnku

łyżeczka soli

łyżeczka cukru

0,5 łyżeczki pieprzu czarnego

pół łyżeczki oregano

50ml octu

Jak zrobić ketchup?

  1. Pomidory umyj, przekrój na ćwiartki i gotuj około 20 minut na wolnym ogniu, do momentu aż się rozgotują i odparuje część wody,
  2. Przetrzyj przez sitko rozgotowane pomidory żeby pozbyć się pestek i skórki,
  3. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij, następnie dodaj ją do przeieru,
  4. Przecier z cebulą zagotuj, dodaj przyprawy oraz ocet i gotuj do odparowania wody,
  5. Na koniec zblenduj całość i przełóż do słoików,
  6. Pasteryzuj około 15 minut. 

PORZECZKA CZERWONA

Porzeczki są bogatym źródłem witaminy C, witaminy z grupy B, oraz żelazo, magnez, wapń, fosfor, potas i wiele innych składników odżywczych.

Ponadto porzeczki hamują rozwój bakterii i oczyszczają organizm z toksyn. Dzięki dużej zawartości polifenoli porzeczki działają uspokajająco i przeciwbólowo.

Nalewka z porzeczek

Składniki:

1kg porzeczek czerwonych

1kg porzeczek czarnych

400g cukru

2l alkoholu 40/50%

Jak zrobić nalewkę z porzeczek?

  1. Porzeczki umyj, pozbądź się szypułek i przełóż do słoja,
  2. Zasyp cukrem, dodaj alkohol i potrząsaj przez chwilę,
  3. Zamknij szczelnie i odstaw na miesiąc,
  4. Odcedź owoce, rozgnieć na cedzaku żeby uzyskać jak najwięcej soku i przefiltruj przez papier filtracyjny,
  5. Zlej do butelek.

Wino z porzeczek:

Składniki:

2kg porzeczek czerwonych

2kg porzeczek czarnych

1,5kg cukru

1,5l wody

pektoenzym,

pożywka

drożdże winiarskie

Jak zrobić wino z porzeczek? 

  1. Sprzęt dokładnie umyj lub zdezynfekuj,
  2. Owoce umyj dokładnie, pozbądź się szypułek, zmiażdż / rozgnieć i przełóż do pojemnika fermentacyjnego,
  3. Zalej owoce 1l ciepłej wody (ok. 45stC),
  4. Po ostudzeniu dodaj pektoenzym, dzieki któremu uzyskasz więcej soku z owoców,
  5. Przygotuj syrop cukrowy. Rozpuść 500g cukru w 500ml wody, ostudź i dodaj do moszczu,
  6. Dodaj drożdże i pierwszą dawkę pożywki (instrukcję dawkowania drożdży i pożywki znajdziesz na opakowaniu producenta),
  7. Zamknij szczelnie, umieść rurkę fermentacyjną i odstaw w ciemne miejsce,
  8. Po 5 dniach dodaj drugą dawkę pożywki oraz drugą dawkę ostudzonego syropu cukrowego zrobionego z 500g cukru i 500ml wody,
  9. Po 12 dniach dodaj trzecią dawkę pożywki oraz trzecią dawkę ostudzonego syropu cukrowego zrobionego z 500g cukru i 500ml wody, nastepnie odstaw na miesiąc do wyklarowania,
  10. Przelej znad osadu lub przefiltruj i odstaw na cichą fermentację, do momentu kiedy przestanie wydzielaćsię gaz,
  11. Zabutelkuj i ciesz się smakiem wina!

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium