Sierpień jest miesiącem, w którym dojrzewa bardzo dużo popularnych w naszym kraju owoców i warzyw.
Są one skarbnicą witamin i składników mineralnych, które mają świetny wpływ na nasze organizmy. Poniżej przedstawiam najpopularniejsze z nich, wraz z kilkoma przepisami, które pomogą zapełnić Ci własną domową spiżarnię i cieszyć się ich smakiem nawet w mroźne, zimowe dni!
AGREST
Agrest ma bardzo dobry wpływ na nasze zdrowie. Zawiera dużo luteiny, która poprawia między innymi pracę oczu.
W dzisiejszych czasach, w których otaczają nas ekrany komputerów, telefonów, telewizorów itp. jest niezwykle ważne żeby dostarczać do organizmu odpowiednią ilość tego karotenoidu. Oprócz tego agrest świetnie wpływa na koncentrację, pamięć, a także łagodzi objawy stresu. Dzięki pektynie, która jest zawarta w tym owocu, agrest wspomaga trawienie, w związku z czym jest zalecana osobom, które cierpią na dolegliwości trawienne.
Dżem z agrestu:
Składniki:
1kg dojrzałego agrestu
200g cukru
15g pektyny
Jak zrobić dżem z agrestu?
- Usuń z agrestu szypułki, umyj dokładnie i przełóż do garnka,
- Zagotuj na małym ogniu żeby owoce puściły sok i dodaj cukier,
- Następnie doprowadź do odparowania wody,
- Dodaj pektynę i zagotuj 3/4 minuty,
- Przełóż do wyparzonych słoików i pasteryzuj przez około 15 minut.
Wskazówka:
W moich przepisach nie ma dużo cukru, dlatego dla pewności pasteryzuje przetwory!
Zimowa nalewka z agrestu:
Składniki:
1kg dojrzałego agrestu
100ml miodu
3 ziarna goździków
laska cynamonu
3 ziarna kardamonu
laska wanilii
1l alkoholu 40-50%
Jak zrobić nalewkę z agrestu?
- Agrest umyj, a następnie przełóż do słoja wraz z pozostałymi składnikami,
- Zalej alkoholem, wymieszaj i odstaw na około miesiąc,
- Przecedź nalewkę przez cedzak, a następnie przefiltruj przez papier filtracyjny,
- Zlej w butelki.
BORÓWKA
Borówka jest owocem, który pomaga w walce z chorobami nowotworowymi.
Oprócz tego, dzięki zawartości flawonoidów, ma świetny wpływ na pamięć. Osoby często spożywające borówki rzadziej cierpią na nadciśnienie oraz marskość wątroby, a garbniki w niej zawarte działają przeciwbakteryjnie, co poprawia pracę układu pokarmowego.
Dżem z borówki
Składniki:
1kg borówek,
200g cukru
15g pektyny
Jak zrobić dżem z borówki?
- Borówki umyj i rozdrobnij lub zblenduj,
- Zagotuj, jak owoce puszczą sok to dodaj cukier i gotuj na małym ogniu do odparowania,
- Dodaj pektynę i gotuj przez 3/4 minuty,
- Przełóż do słoików i pasteryzuj przez około 10 minut.
Wskazówka:
W moich przepisach nie ma dużo cukru, dlatego dla pewności pasteryzuje przetwory!
Mus z borówki
Składniki:
1kg borówek
200g cukru
2 łyżki soku z cytryny
Jak zrobić mus z borówki?
- Borówki umyj i zblenduj
- Zagotuj, jak owoce puszczą sok to dodaj cukier oraz sok z cytryny i gotuj na małym ogniu do odparowania,
- Przełóż do słoików i pasteryzuj przez około 10 minut.
Wskazówki:
W moich przepisach nie ma dużo cukru, dlatego dla pewności pasteryzuje przetwory!
BRZOSKWINIA
Kolejny owoc, który bardzo korzystnie wpływa na nasze zdrowie.
Brzoskwinia, dzięki zawartym w miąższu fenolom, wspomaga walkę z nowotworami (szczególnie piersi). Pomaga również oczyścić organizm z toksyn, a dzięki dużej ilości błonnika ma dobry wpływ na walkę z zaparciami.
Brzoskwinie w syropie:
Składniki:
1kg brzoskwiń,
1l wody
300g cukru
Jak zrobić brzoskwinie w syropie?
- Brzoskwinie obierz, przekrój na połowę, pozbądź się pestki i umieść w słoikach,
- Rozpuść cukier w wodzie i zalej owoce ciepłym syropem,
- Pasteryzuj przez 10 minut.
Dżem z brzoskwiń:
Składniki:
1kg brzoskwiń
200g cukru
płaska łyżeczka cynamonu mielonego
laska wanilii
15g pektyny
Jak zrobić dżem z brzoskwiń?
- Brzoskwinie objerz i pozbądź się skórki,
- Przełóż do garczka, dodaj cukier, cynamon oraz ziarna wanilii i gotuj do odparowania,
- Dodaj pektynę i gotuj 3/4 minuty,
- Przełóż do słoików i pasteryzuj przez 15 minut.
BURAK ĆWIKŁOWY
Buraki są bogatym źródłem witamin i składników mineralnych.
Wspomagają układ odpornościowy i krwionośny. Są bogate w kwas foliowy, w związku z czym są zalecane kobietą w ciąży. Dzięki zawartości betaniny mają również bardzo dobry wpływ na walkę z chorobami nowotworowymi.
Surówka z buraka
Składniki:
1kg buraków
300g papryki
150g cebuli
150ml wody
1/4 szklanki octu
1/4 szklanki cukru
płaska łyżka soli
Jak zrobić surówkę z buraka?
- Buraki ugotuj lub upiecz, obierz i zetrzyj drobno na tarce,
- Paprykę i cebulę zmiel w maszynce do mielenia,
- Wodę, ocet, cukier oraz sól zagotuj przez 10 minut,
- Dodaj do zalewy paprykę i cebulę i gotuj przez 10 minut,
- Dodaj buraki, wymieszaj i gotuj jeszcze 5 minut,
- Przełóż do słoików i pasteryzuj 15 minut.
Ćwikła:
Składniki:
250g korzenia chrzanu,
750g buraków ćwikłowych,
5/6 łyżek soku z cytryny,
75ml gorącej wody
1 łyżeczka soli,
2 łyżeczki cukru.
Jak zrobić ćwikłę?
- Obrać chrzan i włożyć na 30 minut do miski z zimną wodą,
- Ugotuj lub upiecz buraki,
- Na dno miski wlać 5 łyżeczek soku z cytryny,
- Zetrzeć chrzan, dodać 2 łyżeczki soli, 2 łyżeczki cukru i zalać gorącą wodą,
- Dokładnie wymieszać,
- Zetrzeć buraki na drobnym oczku i dodać do pozostałych składników,
- Umieść w słoiku i pasteryzuj 15 minut.
CUKINIA
Cukinia (inaczej kabaczek) to niskokaloryczne warzywo bogate w potas, magnez oraz żelazo.
Zawiera dużo wartości odżywczych i jest lekkostrawna dzięki czemu nawet niemowlęta mogą wprowadzaćją do swojego jadłospisu jako jedno z pierwszych pokarmów po mleku mamy.
Ketchup z cukinii:
Składniki:
1kg cukinii (po obraniu i wydrążeniu),
200g cebuli,
3 ząbki czosnku,
60g octu jabłkowego,
30g cukru,
150g koncentratu pomidorowego,
pieprz czarny mielony łyżeczka,
papryka słodka łyżeczka,
oregano łyżeczka
sól łyżeczka
Jak zrobić ketchup z cukini?
- Cukinię i cebulę obierz i pokrój na kawałki, które umożliwią starcie,
- Cukinię wydrąż,
- Zetrzyj na warzywa na tarce o grubych oczkach,
- Zasyp łyżeczką soli i odstaw na 2 godziny, cukinia puści sok,
- Dodaj 30g cukru i 60g octu jabłkowego, gotuj 20 minut,
- Dodaj łyżeczkę oregano, pieprzu czarnego mielonego, papryki słodkiej, 3 ząbki czosnku oraz 150g koncentraru pomidorowego i gotuj przez 30 minut,
- Zblenduj, przełóż do słoików i pasteryzuj przez około 15 minut.
Cukinia w curry
Składniki:
1kg Cukinii,
pół szklanki cukru
pół szklanki octu
2,5 szklanki wody
łyżka soli niejodowanej
Do każdego słoika:
łyżeczka gorczycy,
łyżka curry
pół łyżeczki kurkumy
ziele angielskie 3szt
liść laurowy 1szt
ziarna kopru włoskiego łyżeczka
Jak zrobić cukinie w curry?
- Do każdego słoika włóż wyżej wymienione przyprawy,
- Cukinię umyj, obierz, wydrąż i pokrój w paski, które umożliwią poukładanie cukinii w słoikach,
- Cebulę pokrój w piórka,
- Umieść cukinię ciasno w słoikach, i cebulę na wierzch,
- Do 2,5 szklanek wody dodaj pół szklanki cukru, pół szklanki octu i łyżkę soli, zagotuj przez 10 minut,
- Wlej zalewę do przygotowanych słoików, zakręć słoiki i pasteryzuj przez 20 minut.
GRZYBY
Jeszcze w niedalekiej przeszłości uważano, że grzyby są bezwartościowe i używa się ich tylko w celu poprawienia walorów smakowych dań.
Jednakże badania pokazują zupełnie coś innego. Grzyby, które rosną w polskich lasach są bogate w błonnik, co dobrze wpływa na trawienie, a także są bogate w składniki mineralne tj potas, żelazo, magnez, selen, wapń i fosfor. Prawdą jest jednak, że grzyby są ciężkostrawne, dlatego nie powinno się przesadzać z ich ilością.
Grzyby marynowane:
Składniki:
1kg grzybów
pół szklanki octu
3 szklanki wody
pół łyżki soli
1,5 łyżki cukru
Do każdego słoika:
ziele angielskie 3szt
liść laurowy 1szt
Jak zrobić grzyby marynowane?
- Grzyby dokładnie umyj, w razie potrzeby pokrój w mniejsze kawałki (tak jak lubisz), i gotuj w osolonej do smaku wodzie przez pół godziny,
- Odcedź na druszlaku i przełóż do słoików, do każdego dodaj 3 ziarna ziela angielskiego i 1 listek laurowy,
- Zagotuj przez 10 minut wodę, ocet, sól i cukier, a następnie zalewę dodaj do słoików,
- Pasteryzuj przez około 20 minut.
Grzyby w pomidorach:
Składniki:
1kg grzybów
250g cebuli
500g papryki
250g przecieru pomidorowego
250ml oleju
łyżeczka soli
łyżeczka pieprzu
Jak zrobić grzyby w pomidorach?
- Grzyby dokładnie umyj, w razie potrzeby pokrój w mniejsze kawałki (tak jak lubisz), i gotuj w osolonej do smaku wodzie przez pół godziny, nastepnie przełóż do garczka,
- Cebulę zeszklij i dodaj do grzybów,
- Paprykę pokrój w kostkę lub paski i razem z pieprzem, olejem, solą oraz pieprzem dodaj do garczka z grzybami i cebulą, całość dokładnie wymieszaj i duś na wolnym ogniu przez około 20 minut,
- Przełóż do słoików i pasteryzuj około 30 minut.
JEŻYNA
Jeżyny są jednymi z najbardziej wartościowych owoców rosnących w naszych lasach i na polach.
Stanowią źródło silnych antyoksydantów niezbędnych podczas walki z chorobami nowotworowymi. Ponadto regulują poziom cukru we krwi, dzięki czemu są zalecane cukrzykom, a także świetnie wpływają na kości dzięki witaminie K oraz magnezowi i wapniowi.
Sok z jeżyn:
Składniki:
1,5kg jeżyn
300g cukru
0,5l wody
Jak zrobić sok z jeżyn?
- Jeżyny umyj, wrzuć do garczka. Następnie dodaj do nich cukier oraz wodę i gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut,
- Przecedź sok na sitku, przetrzyj owoce żeby uzyskać jak najwięcej soku, przelej do butelek i pasteryzuj przez 15 minut.
Wino z jeżyn:
Składniki:
5kg jeżyn
1,5kg cukru
1,5l wody
pektoenzym,
pożywka
drożdże winiarskie
Jak zrobić wino z jeżyn?
- Sprzęt dokładnie umyj lub zdezynfekuj,
- Owoce umyj dokładnie, pozbądź się szypułek, zmiażdż / rozgnieć i przełóż do pojemnika fermentacyjnego,
- Zalej owoce 1l ciepłej wody (ok. 45stC),
- Po ostudzeniu dodaj pektoenzym, dzieki któremu uzyskasz więcej soku z owoców,
- Przygotuj syrop cukrowy. Rozpuść 500g cukru w 500ml wody, ostudź i dodaj do moszczu,
- Dodaj drożdże i pierwszą dawkę pożywki (instrukcję dawkowania drożdży i pożywki znajdziesz na opakowaniu producenta),
- Zamknij szczelnie, umieść rurkę fermentacyjną i odstaw w ciemne miejsce,
- Po 5 dniach dodaj drugą dawkę pożywki oraz drugą dawkę ostudzonego syropu cukrowego zrobionego z 500g cukru i 500ml wody,
- Po 12 dniach dodaj trzecią dawkę pożywki oraz trzecią dawkę ostudzonego syropu cukrowego zrobionego z 500g cukru i 500ml wody, nastepnie odstaw na miesiąc do wyklarowania,
- Przelej znad osadu lub przefiltruj i odstaw na cichą fermentację, do momentu kiedy przestanie wydzielaćsię gaz,
- Zabutelkuj i ciesz się smakiem wina!
MALINA
W malinach zawartych jest bardzo dużo minerałów oraz wartości odżywczych, a także antyocjanów i kwasów organicznych.
Maliny bardzo dobrze wpływają na odporność, układ pokarmowy oraz pomagają podczas bólów miesiączkowych.
Dżem z malin
Składniki:
1kg malin
200g cukru
15g pektyny
2 łyżki soku z cytryny
Jak zrobić dżem z malin?
- Owoce umyj i włóż do garczka, zasyp cukrem, dodaj sok z cytryny i gotuj na małym ogniu do odparowania wody,
- Dodaj pektynę i gotuj przez 3/4 minuty,
- Przełóż do słoików, pasteryzuj przez 15 minut.
Nalewka z malin
Składniki:
1kg malin
1l Alkoholu 40/50 %
200g cukru
Jak zrobić nalewkę z malin?
- Owoce umyj, zasyp cukrem, zalej alkoholem i odstaw na miesiąc,
- Odcedź owoce, rozgnieć na cedzaku żeby uzyskać jak najwięcej soku i przefiltruj przez papier filtracyjny,
- Zlej do butelek.
OGÓREK
Ogórki składają się w 97% z wody, dlatego są dobre dla osób odchudzających się.
Fakt, że woda jest głównym składnikiem, sprawia, że ogórki również wspomagają usuwanie toksyn z organizmu. Klejnymi zaletami spożywania tego warzywa są jego właściwości, dzięki którym przywraca także równowagę kwasowo-zasadową organizmu, zapobiega powstawaniu zgagi oraz eliminuje nieprzyjemny zapach w jamie ustnej.
Ogórki kiszone
Składniki:
2kg ogórków
1l wody
łyżka soli niejodowanej
Do słoika:
3 ząbki czosnku
chrzan suszone łyżeczka
koper włoski łyżeczka
Jak zrobić ogórki kiszone?
- Ogórki umyj i umieść w słoikach
- Do każdego słoika włóż 3 ząbki czosnku, łyżeczkę chrzanu oraz ziaren kopru włoskiego,
- Przygotuj zalewę z soli i wody i zalej nią ogórki,
- Zakręć i odstaw na minimum 3 tygodnie.
Ogórki marynowane curry
Składniki:
2kg ogórków
szklanka cukru
szklanka octu
5 szklanek wody
2 łyżki soli niejodowanej
Do każdego słoika:
łyżeczka gorczycy,
łyżka curry
pół łyżeczki kurkumy
ziele angielskie 3szt
liść laurowy 1szt
ziarna kopru włoskiego łyżeczka
Jak zrobić ogórki curry?
- Do każdego słoika włóż wyżej wymienione przyprawy,
- Ogórki umyj, obierz i pokrój w paski,
- Włóż do słoików,
- Zagotuj wodę, cukier, ocet oraz sól przez 10 minut,
- Zalej nią ogórki i pasteryzuj przez 20 minut.
PAPRYKA
Papryka jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, witaminy C i jest niskokaloryczna.
Spożywanie tego warzywa hamuje starzenie się komórek, a także bardzo dobrze wpływa na trawienie. Papryka wpływa również na obniżenie szkodliwego cholesterolu oraz wzmacnia naczynia krwionośne.
Papryka konserwowa
Składniki:
1kg papryki
jedna mała cebula
1l wody
200ml octu
łyżeczka soli
50g cukru
Do słoika:
ząbek czosnku
5 ziaren pieprzu
3szt ziela angielskiego
1szt liścia laurowego
pół łyżeczki gorczycy
Jak zrobić paprykę konserwową?
- Paprykę umyj, pozbądź się gniazd nasiennych, pokrój w kawałki, które umożliwią poukładanie papryki w słoikach, cebulę pokrój w piórka
- Do każdego słoika wsyp wyżej wymienione przyprawy, dodaj pokrojoną paprykę oraz kilka kawałków cebuli,
- Zagotuj wodę, ocet, sól, cukier przez 10 minut i wlej do słoika z papryką i przyprawami,
- Pasteryzuj przez 20 minut.
Ajvar
Składniki:
4 papryka czerwona,
bakłażan,
chilli płatek- 1,5 łyżeczki,
papryka wędzona ostra- łyżeczka
olej 2 łyżki ,
łyżka octu winnego,
łyżeczka miodu,
czosnek- 1 ząbek,
sól- łyżeczka,
pieprz czarny drobnomielony- 1 łyżeczka
Jak zrobić ajvar?
- Piekarnik rozgrzewam do 200stC,
- Papryki pokroić na półówki, oczyścić z pestek, bakłażan pokroić na grube plastry lub na ćwiartki,
- Warzywa posmarować olejem, ułożyć na blasze do pieczenia (papryki skórą do góry), piec około 30 min(do momentu aż będą lekko czarne ale nie spalone,
- Papryki przełożyć do miski z pokrywą na 15min po zaparzeniu będzie łatwiej obrać,
- Obrać bakłażan,
- Po 15min obrać paprykę i włożyć do miski razem z bakłażanem,
- Dodaj miód, sól, pieprz, chilli, papryka wędzona ostra, czosnek, ocet- zblenduj,
- Przełożyć do słoika i odstawić do lodówki na kilkanaście godzin.
POMIDOR
Pomidory są bardzo zdrowymi warzywami, w szczególności ze względu na likopen, który działa przeciwnowotworowo oraz opóźnia proces starzenia się komórek.
Oprócz tego obniżają poziom cholesterolu i działają moczopędnie dzięki czemu mają również wpływ na usuwanie toksyn z organizmu. To tylko część z zalet spożywania pomidorów, są one również bogate w witaminy i składniki mineralne.
Przecier pomidorowy
Składniki:
1kg pomidorów
1,5 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki cukru
0,5 łyżeczki pieprzu czarnego
Jak zrobić przecier pomidorowy?
- Pomidory umyj, przekrój na ćwiartki i gotuj około 20 minut na wolnym ogniu, do momentu aż się rozgotują i odparuje część wody,
- Przetrzyj przez sitko rozgotowane pomidory żeby pozbyć się pestek i skórki,
- Przelej przecier do słoików i pasteryzuj przez 15 minut.
Ketchup
Składniki:
1kg pomidorów
mała cebula
2 ząbki czosnku
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
0,5 łyżeczki pieprzu czarnego
pół łyżeczki oregano
50ml octu
Jak zrobić ketchup?
- Pomidory umyj, przekrój na ćwiartki i gotuj około 20 minut na wolnym ogniu, do momentu aż się rozgotują i odparuje część wody,
- Przetrzyj przez sitko rozgotowane pomidory żeby pozbyć się pestek i skórki,
- Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij, następnie dodaj ją do przeieru,
- Przecier z cebulą zagotuj, dodaj przyprawy oraz ocet i gotuj do odparowania wody,
- Na koniec zblenduj całość i przełóż do słoików,
- Pasteryzuj około 15 minut.
PORZECZKA CZERWONA
Porzeczki są bogatym źródłem witaminy C, witaminy z grupy B, oraz żelazo, magnez, wapń, fosfor, potas i wiele innych składników odżywczych.
Ponadto porzeczki hamują rozwój bakterii i oczyszczają organizm z toksyn. Dzięki dużej zawartości polifenoli porzeczki działają uspokajająco i przeciwbólowo.
Nalewka z porzeczek
Składniki:
1kg porzeczek czerwonych
1kg porzeczek czarnych
400g cukru
2l alkoholu 40/50%
Jak zrobić nalewkę z porzeczek?
- Porzeczki umyj, pozbądź się szypułek i przełóż do słoja,
- Zasyp cukrem, dodaj alkohol i potrząsaj przez chwilę,
- Zamknij szczelnie i odstaw na miesiąc,
- Odcedź owoce, rozgnieć na cedzaku żeby uzyskać jak najwięcej soku i przefiltruj przez papier filtracyjny,
- Zlej do butelek.
Wino z porzeczek:
Składniki:
2kg porzeczek czerwonych
2kg porzeczek czarnych
1,5kg cukru
1,5l wody
pektoenzym,
pożywka
drożdże winiarskie
Jak zrobić wino z porzeczek?
- Sprzęt dokładnie umyj lub zdezynfekuj,
- Owoce umyj dokładnie, pozbądź się szypułek, zmiażdż / rozgnieć i przełóż do pojemnika fermentacyjnego,
- Zalej owoce 1l ciepłej wody (ok. 45stC),
- Po ostudzeniu dodaj pektoenzym, dzieki któremu uzyskasz więcej soku z owoców,
- Przygotuj syrop cukrowy. Rozpuść 500g cukru w 500ml wody, ostudź i dodaj do moszczu,
- Dodaj drożdże i pierwszą dawkę pożywki (instrukcję dawkowania drożdży i pożywki znajdziesz na opakowaniu producenta),
- Zamknij szczelnie, umieść rurkę fermentacyjną i odstaw w ciemne miejsce,
- Po 5 dniach dodaj drugą dawkę pożywki oraz drugą dawkę ostudzonego syropu cukrowego zrobionego z 500g cukru i 500ml wody,
- Po 12 dniach dodaj trzecią dawkę pożywki oraz trzecią dawkę ostudzonego syropu cukrowego zrobionego z 500g cukru i 500ml wody, nastepnie odstaw na miesiąc do wyklarowania,
- Przelej znad osadu lub przefiltruj i odstaw na cichą fermentację, do momentu kiedy przestanie wydzielaćsię gaz,
- Zabutelkuj i ciesz się smakiem wina!