Ogórki z curry | Przepisy z Domowej Spiżarni
Ogórki z curry | Przepisy z Domowej Spiżarni

Jeśli tradycyjne ogórki kiszone już Ci się przejadły to czas na ogórki w curry!

Takie przetwory z ogórków to idealny dodatek do obiadu, czy też dodatek do kanapek lub zagryzka na imprezie. Ogórki są w pysznej słodko-kwaśnej zalewie z dodatkiem curry, która posmakuje każdemu. 

Pamiętaj, że podstawą idealnych przetworów są najwyższej jakości produkty, dlatego wybierz ogórki tylko ze sprawdzonego źródła, lub najlepiej z własnego ogrodu. :)

Składniki:

ogórki z curry2kg ogórków

pyszne ogórki w curry1 szklanka octu

ogórki konserwowe z curry1 szklanka cukru

pikle w curry5 szklanek wody

ogórki curry na zimę2 łyżki soli niejodowanej

Do słoików:

sałatka z ogórków curryłyżeczka gorczycy

ogórki curry przepis1 łyżeczki curry

ogórki w curry przepis1/2 łyżeczki kurkumy

ogórki w zalewie curryziele angielskie 3 ziarenka

pyszne ogórki w curryliść laurowy 1

ogórki z przyprawą currykoper włoski 1 łyżeczki

Jak zrobić ogórki curry?

  1. Ogórki obierz i pokrój na grubsze paski.
  2. Przygotuj zalewę: 5 szklanek wody, 2 łyżki soli, szklanka cukru, szklanka cukru. Całość zagotuj do rozpuszczenia soli i cukru. 
  3. Ogórki umieść w słoikach.
  4. A do słoików dodaj (podaję porcję na 1 słoik około 900ml): 1 łyżka gorczycy, łyżka curry, pół łyżeczki kurkumy, 1 listek laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego, łyżeczka kopru włoskiego.
  5. Do słoików wlej zalewę, która ma wypełniać słoik.
  6. Słoiki szczelnie zamknij.
  7. Pasteryzuj przez około 20minut.

Gotowe!

Produkty, które Ci się przydadzą:

[product id="1923,3253,1919,949"]

Tak przygotowane słoiki przetrzymają całą zimę, chyba że je ktoś wcześniej zje. :)

Ten i wiele innych przepisów znajdziesz na naszym kanale:

 


 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium