Jeśli tradycyjne ogórki kiszone już Ci się przejadły to czas na ogórki w curry!
Takie przetwory z ogórków to idealny dodatek do obiadu, czy też dodatek do kanapek lub zagryzka na imprezie. Ogórki są w pysznej słodko-kwaśnej zalewie z dodatkiem curry, która posmakuje każdemu.
Pamiętaj, że podstawą idealnych przetworów są najwyższej jakości produkty, dlatego wybierz ogórki tylko ze sprawdzonego źródła, lub najlepiej z własnego ogrodu. :)
Składniki:
2kg ogórków
1 szklanka octu
1 szklanka cukru
5 szklanek wody
2 łyżki soli niejodowanej
Do słoików:
łyżeczka gorczycy
1 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki kurkumy
ziele angielskie 3 ziarenka
liść laurowy 1
koper włoski 1 łyżeczki
Jak zrobić ogórki curry?
- Ogórki obierz i pokrój na grubsze paski.
- Przygotuj zalewę: 5 szklanek wody, 2 łyżki soli, szklanka cukru, szklanka cukru. Całość zagotuj do rozpuszczenia soli i cukru.
- Ogórki umieść w słoikach.
- A do słoików dodaj (podaję porcję na 1 słoik około 900ml): 1 łyżka gorczycy, łyżka curry, pół łyżeczki kurkumy, 1 listek laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego, łyżeczka kopru włoskiego.
- Do słoików wlej zalewę, która ma wypełniać słoik.
- Słoiki szczelnie zamknij.
- Pasteryzuj przez około 20minut.
Gotowe!
Produkty, które Ci się przydadzą:
[product id="1923,3253,1919,949"]
Tak przygotowane słoiki przetrzymają całą zimę, chyba że je ktoś wcześniej zje. :)
Ten i wiele innych przepisów znajdziesz na naszym kanale: