Najprostszy przepis na ogórki kiszone!
Smak ogórków kiszonych towarzyszy nam przez cały rok. Dlatego kiedy nadchodzi sezon na prawdziwe gruntowe ogórki, robimy zapas (żeby przypadkiem nam nie zabrakło w złym momencie :) . Ogórki możesz kisić w słoiku, beczce drewnianej lub plastikowe lub w kamionce. Ja wybieram kiszenie w słoiku, ponieważ mogę je od razu rozdać po rodzinie. :)
Co potrzebujesz do zrobienia ogórków kiszonych?
[product id="1103,1336,2182,949"]
Dodatkowo przygotuj:
ogórki kiszone (przepis jest na 15kg)
- 10-12l wody
Przepis na ogórki kiszone:
1. Ogórki umyj i opukaj w zimnej wodzie. W małym garnku zagotowuj 2 litry wody z 500 g soli — solankę ostudź.
2. Do szklanego słoika włóż ogórki i dodaj przyprawę
3. Ogórki zalej solanką i uzupełnij zimną wodą w takiej ilości, aby przykryła ogórki. Słoik zakręć.
4. Ogórki spróbuj już po kilku dniach, im dłużej będą się kisić tym będą miały lepszy smak.
Do kiszenia ogórków polecam również:
szczypce drewniane do wyjmowania ogórków ze słoika/kamionki/beczki
beczka plastikowa - jeśli zdecydujesz się na kiszenie właśnie w ten sposób, zakupisz beczkę do kiszenia ogórków