
Jakie przetwory, wina i nalewki robić w lipcu?
Lipcowe zbiory bez wątpienia należą do jednych z najbardziej wyczekiwanych. Owoce i warzywa po czerwcowym słońcu nabrały mocy i teraz właśnie smakują najlepiej. To moment, w którym chętnie sięgamy, po świeże i pachnące owoce. Poniżej mała ściąga, aby nie przeoczyć dobroci lipca i zamknąć w słoiczkach, co natura dała.
Czereśnie
W lipcu króluje pyszna, soczysta czereśnia. To właśnie z nich najlepiej teraz przygotować konfitury, soki, nalewki i smaczne wina.
[product id="178,177,4053,525"]
Morele
Morela sama w sobie to rarytas pełen witamin i minerałów. Przetwory z moreli mogą mieć formę słodką i wytrawną. Idealnie nadaje się do przygotowania dżemów, konfitur i nalewek.
Agrest
Agrest jest niezwykle wdzięcznym owocem do przetworów tj. dżemy czy konfitury. Za sprawą zawartości dużej ilości pektyn, przygotowywane z agrestu domowe przetwory szybko gęstnieją i żelują się bez zbędnych dodatków (przetwory z agrestu gęstnieją w trakcie przechowywania).
Płatki róży
RARYTAS! Ucierane patki róży z cukrem można wykorzystać do przekładania ciast, do mięsa czy deserów. Płatki róż w formie likieru to przepyszna namiastka lata zamknięta w butelce :) Tradycyjnie możemy również z płatków przygotować dżem.
Maliny
Malinowe przetwory nie mają granic i tak naprawdę ogranicza nas tylko wyobraźnia. Sok idealny na zimę w okresie przeziębień, konfitury, dżemy, powidła, oczywiście nie można zapomnieć o pysznych rozgrzewających nalewkach oraz winach. Wspaniałe właściwości malin koniecznie warto zamknąć w słoiczkach.
[product id="1999,2001,499,517"]
Kwiat lipy
Kwiat lipy to bardziej surowiec zielarski, ale… jeśli masz dostęp do drzew z dala od drogi, to warto poświęcić popołudnie na zbiory i przygotować pyszny syrop. Nasze babcie syropem z lipy leczyły przeziębienia, gorączkę, a także kaszel.
Borówki, jeżyny
Ciężko o nie zimą i bez wątpienia najlepiej smakują prosto z krzaka, ale warto część zamknąć w słoiczku i korzystać w jesienno-zimowym czasie. Ucierane z cukrem, dżemy i konfitury jako dodatek do herbatki… mniam.
Fasolka szparagowa
Żółta, zielona bez znaczenia, ważne, aby choć trochę zatrzymać na później ;) Możemy fasolkę z powodzeniem kisić, marynować lub zajadać w formie pikli.
Cukinia
Słynna i smaczna kuzynka dyni w postaci przetworów “wywróci do góry nogami” kubki smakowe. Cukinię możemy marynować w różnego rodzaju zalewach z dodatkiem curry, kurkumy aby uzyskać bardziej orientalny smak. Przepysznie smakuje w zalewach z dodatkiem musztardy. Paski cukinii świetnie komponują z fetą, papryką i olejem.
[product id="499,518,517,2001"]