Gorczyca biała jest surowcem zielarskim oraz produktem, wykorzystywanym w kuchni.
Jako produkt zielarski wykorzystywane są nasiona, które zwierają sole mineralne, białko oraz olejki eteryczne. Gorczyca wykazuje działanie pobudzające prace układu pokarmowego, a wyciąg z jej nasion wykorzystywany jest w przypadku schorzeń żołądka czy jelit.
Gorczyca pomaga także w niestrawności oraz przy zaparciach. Olejek z nasion gorczycy, produkt o ostrym smaku, stosuje się na pobudzenie trawienia. Gorczyca pomaga także przy chorobach gardła, zaleca się wykonywanie specjalnych płukanek. Poza tym, wykazuje działanie przeczyszczające oraz ma właściwości przeciwzapalne.
Gorczyca biała w kuchni jest prawdziwą królową wśród przypraw. Jest wykorzystywana do sporządzania musztardy ale także dodaje się ją do marynat, sosów, zup i potraw z warzyw.
Doskonale smakuje w połączeniu z jajkiem czy żółtym serem, nadając im wyrazistego, zdecydowanego smaku.
Co ciekawe, gorczyca jeszcze przed kwitnieniem wykorzystywana jest do przygotowywania paszy dla zwierząt. Ponadto, w wielu krajach Unii Europejskiej stosowana jest jako międzyplon. Jej zadaniem jest wzbogacenie gleby w substancje mineralne przed właściwym wysiewem.
[product id="3067,3253"]
Jakie właściwości lecznicze ma gorczyca?
Bóle korzonkowe i reumatoidalne zapalenie stawów
Gorczycę (odmianę czarna) poleca się stosować w formie okładów na bóle, które towarzyszą reumatoidalnemu zapaleniu stawów, a także przy bólach korzonków.
Na tego typu bóle można stosować także olejek gorczycowy, który wytwarzany jest także z gorczycy czarnej. Należy go stosować w postaci 2 % roztworu spirytusowego z połączeniem innych składników np. olejem kamforowym.
Sam olejek gorczycowy ma zbyt silne działanie i może powodować wystąpienie pęcherzy martwiczych na skórze.
Problemy żołądkowe
Biała gorczyca i jej właściwości dobrze wpływają na żołądek - tworzą warstwę ochronną na błonie śluzowej żołądka. W rezultacie gorczyca biała niweluje ból żołądka, chroni go przed podrażnieniem i zmniejsza stan zapalny. Spożywanie gorczycy zaleca się przy nadkwasocie, wrzodach, stanach zapalnych jelit i żołądka.
Dodatkowo nasiona gorczycy białej pobudzają wydzielanie soku żołądkowego. Poprawia to trawienie. Osoby, które mają słaby apetyt lub często borykają się z problemem niestrawności powinny sięgać po gorczycę.
Spożycie gorczycy zaleca się także osobom, które mają problem z wydalaniem się. Gorczyca biała pęcznieje w przewodzie pokarmowym i jest dobrym środkiem na zaparcia.
Bóle reumatyczne
Gorczyca biała polecana jest także na bóle reumatyczne. Do bolących miejsc należy przyłożyć płócienne woreczki, które napełnione są gorczycą.
Jeżeli ból występuje w kończynach dolnych - należy włożyć stopy w gorczycę, analogicznie jest w przypadku dłoni.
Zapalenie zatok
Gdy dokuczają Ci objawy zapalenia zatok - sięgnij po nasiona gorczycy białej. Jest to sprawdzony środek - nasiona włóż do gęsto utkanego płótna, a następnie je podgrzej.
Ciepłe, ale nie za gorące (nie powinny poparzyć skóry), należy przyłożyć do czoła i policzków. Udrożni to drogi oddechowe. Zabieg można powtarzać kilka razy dziennie.
[product id="3082,3254"]
Do czego używać gorczycy w kuchni?
Nasiona gorczycy białej służą do wyrobu musztardy francuskiej (łagodnej) oraz jako dodatek do niektórych marynat. Pasują również do kwaszonych i konserwowanych ogórków, kapusty, grzybów. Gorczyca jest niezastąpionym dodatkiem do grillowanych mięs i sosów, nie tylko dlatego, że nadaje im wspaniały smak, lecz także dlatego, że zapobiega ich psuciu.
WARTO WIEDZIEĆ!
Warto wiedzieć, że zmielone nasiona gorczycy białej, to nic innego jak musztarda w proszku. Stanowi ona doskonałą bazę do przygotowania domowej musztardy. Wystarczy dodać wodę, zioła lub inne przyprawy (wg uznania) i wymieszać. W barach sushi musztarda w proszku często jest stosowana jako dodatek do chrzanu wasabi.