Nasz tradycyjny i sprawdzony przepis na dżem truskawkowy bez substancji żelujących.
Dodaję do niego wyłącznie naturalny konserwant, czyli cukier. I to w niewielkiej ilości w stosunku do wagi truskawek. Naturalny dżem truskawkowy jest bardzo gęsty a truskawki gotowane są w całości. W trakcie długiego gotowania truskawki ciemnieją a dżem robi się gęsty coraz bardziej aromatyczny. Zapraszam na prawdziwy, domowy dżem z truskawek.
Składniki:
1kg truskawek
200g cukru (możesz zamienić na ksylitol)
pół cytryny
łyżka masła
pektyna
Jak zrobić dżem krok po kroku?
1. Truskawki umyj
2. Pozbądź się szypułek
3. Wyciśnij sok z połowy cytryny
4. Dodaj 1 łyżeczkę masła
5. Dodaj 200g cukru
6. Truskawki gotuj do odparowania wody, dodaj pektynę według instrukcji producenta
7. Jeśli lubisz gładki dżem, wszystko dokładnie zblenduj
8. Pasteryzuj przez 45min w temperaturze 110stopniC
To Ci się przyda:
-------