Dżem bananowy z wanilią i cynamonem | Przepisy z Domowej Spiżarni
Dżem bananowy z wanilią i cynamonem - przepis

Dżem bananowy z wanilią i cynamonem, Przepisy z Domowej Spiżarni

To nietypowy dżem o konsystencji kremu, ale o niesamowitym smaku! Słodycz banana przełamana korzennym aromatem cynamonu. Idealnie nada się do naleśników, gofrów, a nawet do przygotowania ciast.

 

 

Składniki: (z tych proporcji wyszły nam dwa słoiczki 235ml)

cynamon 1 łyżeczka

laska wanilii 1/2

bananów 5

cukier trzcinowy 1 szklanka

sok z cytryny 6 łyżek

roztopione masło 1/2 szklanki

Będziesz potrzebować:

słoików ( w tym wypadku 2szt - 235ml + wieczko)

garnek

Jak zrobić dżem bananowy z wanilią i cynamonem?

Banany obierz i pokrój w plastry , włóż do garnka, zasyp cukrem i zalej roztopionym masłem, dodaj sok z cytryny.

Całość doprowadź do wrzenia, po czym gotuj jeszcze przez około 20min na bardzo małym ogniu, ale ciągle mieszając

Doda ekstrakt waniliowy, ziarenka wanilii i cynamon mielony - wszystko wymieszaj ze sobą

Całość zblenduj na gładką masę i ponownie zagotuj i rozlej do słoiczków.

Przechowywanie:

Przechowuj do 5 dni w temperaturze pokojowej lub 10 dni w lodówce.

Jeśli chcesz przetrzymywać dżem dłużej we swojej spiżarni pasteryzuj go gotując słoiki z dżemem około 15 min.

 


 

Bądź na bieżąco - SUBSKRYBUJ NASZ KANAŁ

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium