Dżem bananowy z wanilią i cynamonem, Przepisy z Domowej Spiżarni
To nietypowy dżem o konsystencji kremu, ale o niesamowitym smaku! Słodycz banana przełamana korzennym aromatem cynamonu. Idealnie nada się do naleśników, gofrów, a nawet do przygotowania ciast.
Składniki: (z tych proporcji wyszły nam dwa słoiczki 235ml)
bananów 5
cukier trzcinowy 1 szklanka
sok z cytryny 6 łyżek
roztopione masło 1/2 szklanki
Będziesz potrzebować:
słoików ( w tym wypadku 2szt - 235ml + wieczko)
garnek
Jak zrobić dżem bananowy z wanilią i cynamonem?
Banany obierz i pokrój w plastry , włóż do garnka, zasyp cukrem i zalej roztopionym masłem, dodaj sok z cytryny.
Całość doprowadź do wrzenia, po czym gotuj jeszcze przez około 20min na bardzo małym ogniu, ale ciągle mieszając
Doda ekstrakt waniliowy, ziarenka wanilii i cynamon mielony - wszystko wymieszaj ze sobą
Całość zblenduj na gładką masę i ponownie zagotuj i rozlej do słoiczków.
Przechowywanie:
Przechowuj do 5 dni w temperaturze pokojowej lub 10 dni w lodówce.
Jeśli chcesz przetrzymywać dżem dłużej we swojej spiżarni pasteryzuj go gotując słoiki z dżemem około 15 min.
Bądź na bieżąco - SUBSKRYBUJ NASZ KANAŁ