
Chili — właściwości i zastosowanie
Czym jest chili? Chili to ogólna nazwa określająca ostre papryki, które obecnie uprawiane są regionach tropikalnych i subtropikalnych. Ojczyzną dziko rosnącej papryki mogła być Gujana — wiele wzmianek i rodzimych zapisów wskazuje na pochodzenie karaibskie.
Papryka była uprawiana, spożywana i ceniona za swoje właściwości lecznicze również przez Azteków, którzy to podzieli się nią z hiszpańskimi najeźdźcami.
Właściwości chili
Chili wykazuje szereg właściwości leczniczych i jeśli tylko lubimy ostry smak, powinna zagościć w naszym menu. Już dawno obalono mit, jakoby ostre papryczki chili miały powodować wrzody żołądka lub negatywnie wpływać na układ pokarmowy. Oczywiście dla osób mniej odpornych na ostry smak symptomy po spożyciu mogą być nieprzyjemne, ale nie zmienia to faktu, że papryczki chili to bogactwo witamin, minerałów etc. które pozytywnie wpływają na cały organizm.
Głównym składnikiem odpowiedzialnym za ostry smak warzywa jest kapsaicyna, alkaloid obecny w łożysku nasiennym papryki. To właśnie ona może powodować łzawienie i szczypanie języka, ale jak odkryli Aztekowie, posiada cenne właściwości lecznicze, m.in. obniża ciśnienie krwi.
We współczesnej medycynie wykorzystuje się ją do produkcji maści łagodzących bóle stawów, półpaśca, cukrzycy i nerwobóle. Ale to tylko namiastka właściwości, jakie kryją się w chili.
Chroni serce i naczynia krwionośne.
Wspomniana już kapsaicyna zawarta w chili, wpływa na obniżenie cholesterolu we krwi, co z kolei chroni nasze serce. Przy regularnym spożywaniu papryczek można również zauważyć oczyszczanie się naczyń krwionośnych z zakrzepów — kapsaicyna rozpuszcza fibryny odpwoiedzialne z atworzenie się zakrzepów.
Regeneruje i wzmacnia organizm.
Za sprawą dużej zawartości takich witaminy C, potasu, manganu, magnezu i żelaza papryczki chili wpływają na regenerację i wzmocnienie organizmu np. po przebytej chorobie, wysiłku fizycznym. Papryka spożywana regularnie chroni nas też przed infekcjami i wirusami, oczyszcza drogi oddechowe.
Pomaga w walce z otyłością.
Samo jedzenie papryczek NIE ODCHUDZI naszego ciała, ale… kapsaicyna sprawia, że po spożyciu papryczek ( jako dodatek do dań) uczucie sytości następuje szybciej i nie objadamy się do woli. ;)
Kapsaicyna podnosi temperaturę ciała oraz wydziela do układu krwionośnego adrenalinę. To z kolei podkręca przemianę materii, regulując metabolizm tłuszczów w organizmie.
Chroni układ pokarmowy.
Chili bogate jest w błonnik pokarmowy, który pozytywnie wpływa na pracę jelit. Dodatkowo po zjedzeniu większej ilości papryczek możemy oczyścić nasz przewód pokarmowy z bakterii układu pokarmowego.
Ból głowy i migreny.
Liczne badania pokazały, że jedzenie papryczek chili zmniejsza bóle głowy i zatok, a nawet pomaga przy migrenach. A wszystko to za sprawą cudownej kapsaicyny, która hamuje neuropeptyd, który jest kluczowym nadajnikiem bólu w naszej głowie.
Zastosowanie chili
Papryka chili znajduje zastosowanie przede wszystkim w kuchni. Możemy ją dodawać w postaci świeżych papryczek jak również w formie suszonej i zmielonej. Podkreśla smak dań, nadając im charakterystyczny, ostry smak. Wiele kuchni świata nie obejdzie się bez jej udziału.
Papryczki chili wykorzystuje się również w przemyśle cukierniczym do podkręcenia smaku słodyczy.
Dzięki swoim właściwościom leczniczym ekstrakty z chili wykorzystywany jest w przemyśle farmaceutycznym, jako składnik środków wywołujących lekkie podrażnienia, stosowanych w łagodzeniu objawów reumatyzmu, nerwobólów oraz innych chorób stawów i mięśni.
Ciekawostka
Pracujący w amerykańskim koncernie farmaceutycznym Wilbur Scoville opracował w 1912 roku test oceniający ostrość papryki. Test był przeprowadzony organoleptycznie przez grupę wolontariuszy, którzy próbowali ekstraktu z papryki w posłodzonej wodzie. Stopniowo zwiększano ilość wody aż do chwili, gdy ostry smak znikał.
Wolontariusze, którzy oceniali ostrość papryki w skali od 0 do 350 000, słodkiej papryce dali 0 do 100 punktów, a odmianie Scotch bonnets i habanero od 10 000 do 300 000. Jedną z najostrzejszych odmian papryki jest Naga Jalokia — Ghost Pepper — rośnie ona w Assamie, Bangladeszu i Sri Lance.
[product id="1897,1797,2346,3258"]