Pomysły na zdrowe lemoniady ze zdrowymi dodatkami
Pomysły na zdrowe lemoniady ze zdrowymi dodatkami

Pomysły na zdrowe lemoniady ze zdrowymi dodatkami

Lemoniada to przepyszna forma orzeźwienia w trakcie upalnych dni. To wspaniałe rozwiązanie dla osób szukających zdrowego napoju, który zastąpi naładowane chemią gotowe soki. Wystarczy kilka prostych kroków, aby przygotować pyszną domową lemoniadę. 

Cytryna — klasyczna i zdrowa baza lemoniady

Lemoniada to przede wszystkim cytryny, a ich wartość jest nam wszystkim bardzo dobrze znana. Cytryny to źródło witamin (mnóstwo witaminy C) oraz minerałów (magnez, wapń), które mają pozytywny wpływ na nasz układ odpornościowy i trawienny. Cytryny są bardzo wdzięcznym owocem i z powodzeniem podkreślają smak dodanych do nich ziół, przypraw czy innych owoców.

Oto kilka propozycji przygotowania lemoniady na „inny” sposób, aby zaskoczyć siebie i bliskich.

Mięta

Mięta to roślina o właściwościach orzeźwiających oraz… schładzających nasze ciało. Kilka listków mięty dodanych do lemoniady sprawi, że pomoże przetrwać nam upalny dzień.

Aby mięta miała bardziej intensywny smak, możesz dodać ją do dzbanka na samym początku i lekko utrzeć. Dzięki temu mięta puści soki, a lemoniada będzie dużo bardziej wyrazista. Lemoniada z dodatkiem mięty to również bardzo dobry pomysł jako dodatek do grilla i ciężkostrawnych potraw.

Rozmaryn

Jest aromatyczny i zdrowy, a dodany do lemoniady zaskoczy każdego. Możesz dodać kilka gałązek rozmarynu do gotowej lemoniady, ale możesz też wcześniej wydobyć z rozmarynu więcej aromatu. Jak to zrobić?

Na patelni rozpuść kilka łyżek cukru, tak aby nie było grudek. Do powstałego karmelu wrzuć kilka gałązek rozmarynu oraz kilka plasterków cytryny. Pozostaw całość na małym ogniu, a po chwili zalej szklanką wody niegazowanej. Tak powstały syrop przelej do dzbanka lub słoja, a następnie uzupełnij wodą. Wrzuć kilka kostek lody i voila!

[product id="1733,3256,4045,2443"]

Melisa

Czy wiesz, że melisa pozytywnie wpływa na naszą pamięć, trawienie oraz wprowadza nas w lepszy nastrój? Lemoniada z melisą to kolejna propozycja, która smakuje obłędnie, a także orzeźwia.

Syropy

Syrop to doskonały dodatek do lemoniady. Jeśli samemu przygotowujesz swoje syropy, możesz z nich korzystać nie tylko w okresie jesienno-zimowym. Syrop sprawia, że lemoniada zyskuje lekko słodkiego smaku oraz właściwości płynących z owoców i roślin. Jaki syrop zrobić/wybrać? Zdecydowanie jednym z najlepszych wyborów będzie syrop z kwiatu czarnego bzu, syrop malinowy, czy syrop z lawendy. Mniam. 

Świeży imbir

Imbir latem? Oj tak. Imbir co prawda posiada właściwości rozgrzewające, ale również doskonale orzeźwia i nadaje nutkę pikanterii do lemoniady. Dodatkowo imbir dodaje energii, której często nam brakuje w tracie upałów. ;) Imbir możesz zetrzeć na tarce lub po prostu pokroić na plasterki i wrzucić do lemoniady.

[product id="1854,1853"]

Hibiskus

Hibiskus w wielu krajach hodowany jest ze względu na swój przepiękny wygląd, ale warto wprowadzić go do swojej diety i korzystać z jego niesamowitych właściwości. Hibiskus obniża ciśnienie krwi oraz poziom złego cholesterolu. Pomaga w oczyszczaniu organizmu z toksyn, a także usuwa nadmiar wody. Posiada bardzo dużo witaminy C, która wpływa pozytywnie na odporność. Czemu nie dodać więc hibiskusa do lemoniady? Tym bardziej, że po zaparzeniu puszcza on czerwony kolor sprawiając, że lemoniada nabiera cudnej barwy.

Jak przygotować lemoniadę z hibiskusem?

Kilka łyżek suszonego hibiskusa należy zalać przegotowaną wodą i parzyć. Tak powstały napar (ostudzony) wlej do wcześniej przygotowanej bazy. Pamiętaj, że hibiskus jest baaaardzo kwaśny. :) 

Sól

Sól może wydać się dość dziwna, ale uwierz mi, że jej dodatek sprawia, że z lemoniady wyczarujesz naturalny izotonik. Jeśli obawiasz się, czy dodać sól do dzbanka z lemoniadą, spróbuj dosypać szczyptę do szklanki. Sól posiada bardzo dużo soli mineralnych, które są często wypłukiwane z potem w trakcie upałów. Jej dodatek sprawi, że uzupełnisz brakujące elektrolity.

Miód, stewia i inne słodziki

Różnego rodzaju słodziki są niezbędne do przygotowania lemoniady, bez tego jest ona zbyt kwaśna. Jeśli unikasz cukru, możesz z powodzeniem zastąpić go miodem z dobrej pasieki. Ostatnio bardzo popularne stały się miody smakowe z dodatkiem liofilizowanych owoców — taki wybór będzie miał bez wątpienia pyszny wpływ na lemoniadę.

Kolejnym wyborem, który osłodzi nam cytryny może być stewia, ksylitol, erytrytol etc. Tak naprawdę wszystko zależy od Ciebie i Twoich upodobań.

Nasza propozycja podania lemoniady

Taki orzeźwiający, a przede wszystkim zdrowy napój można przygotować w słoju z kranikiem. Takie rozwiązanie sprawdzi się nie tylko na imprezy czy grille. Lemoniada w słoju z kranikiem sprawdzi się na co dzień, a każdy z domowników będzie mógł, bez problemu dolać sobie orzeźwiającego napoju. To HIT każdej imprezy oraz ozdoba każdego stołu. Dlaczego? Przeczytaj tutaj!

[product id="3717,2540,3672,2260"]

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium