Płatki dębowe ARONEO EQUILBRE (lukrecja, piernik) do wina, nalewki i wódki 40g
Opis
Płatki dębowe ARONEO EQUILBRE (lukrecja, piernik) do wina, nalewki i wódki 40g
Aromaty powstające w kontakcie z alkoholem: lukrecja, piernik.
Płatki dębowe ARONEO EQUILBRE wzbogacą wino o niezwykłe aromaty tworząc niepowtarzalny bukiet. Płatki te wpływają na złożoność i delikatność wina. Smaki są bardziej i dłużej wyczuwalnej w trunku. Dodatkowo znacząco wpływają na stabilizację koloru wina.
JAK UŻYWAĆ PŁATKÓW DĘBOWYCH ARONEO EQUILBRE?
Jest bardzo prosty w użyciu. Wystarczy wsypać od 4g do 6g na 1l alkoholu i pozostawić na około 6 tygodni. Po tym czasie gotowy alkohol wystarczy przefiltrować i gotowe. Z płatkami możesz eksperymentować, wymieszaj kilka różnych rodzajów, a za każdym razem uzyskasz inny, niepowtarzalny smak!
Zastosowanie płatków podczas produkcji piwa:
Płatki dębowe dodaje się zazwyczaj do fermentacji cichej, w celu uzyskania smaków podobnych do tych jakie pojawiają się w czasie leżakowania piwa w beczkach dębowych. Czym ciemniejsze, bardziej opiekane płatki, tym aromat będzie bardziej intensywny. Płatki dodaje się zazwyczaj w ilości 15-30g na 20l piwa. Im dłużej zostawisz płatki w piwie, tym silniejsze uzyskasz aromaty (zazwyczaj 5-7 dni w zupełności wystarczy).
Zastosowanie płatków podczas produkcji wina:
Płatki można stosować do postarzania win. Dodają one taniny i podnoszą ogólny charakter, smak oraz aromat trunku. Wystarczy, że podczas fermentacji dosypiesz 2-3g na 1l wody.
Zastosowanie płatków podczas produkcji destylatów:
Dosyp płatki do destylatu i poczekaj 2 tygodnie (można trunek spożywać wcześniej jednak dłuższe przegryzanie się wzmocni smak, aromat i kolor trunku).
Szczegóły produktu:
Dawkowanie | 2g do 5g na 1l alkoholu |
Typ | ARONEO EQUILBRE (lukrecja, piernik) |
Opakowanie | 40g |