Olej z czarnuszki to sposób na zadbaną skórę, włosy i paznokcie
Olej z czarnuszki to sposób na zadbaną skórę, włosy i paznokcie

Olej z czarnuszki to sposób na zadbaną skórę, włosy i paznokcie.

Olej z czarnuszki, nazywany “złotem faraonów” dzięki swoim właściwościom był ceniony już w czasach starożytnych, źródła podają, że Kleopatra stosowała olej z czarnuszki na skórę i włosy. Olej ten to skarb, który powinniśmy spożywać i stosować zewnętrznie regularnie, zapewniając sobie odporność, mocne ciało, aksamitną skórę i pięknie lśniące włosy.

Właściwości na miarę “złota faraonów”

Olej z czarnuszki pozyskiwany jest z czarnuszki siewnej (Nigella sativa) zwanej też kminkiem egipskim. W niektórych sklepach z żywnością orientalną występuje pod nazwą oleju z czarnego kminku. Jest to olej o najmocniejszych działaniu leczniczym, zarówno spożywany wewnętrznie jak i zastosowany zewnętrznie przynosi spektakularne efekty.

Olej z czarnuszki wykazuje silne właściwości przeciwzapalne i antyalergiczne a stosowany zewnętrznie  pomaga w leczeniu stanów zapalnych czy łupieżu.

Charakteryzuje się silnym zapachem oraz krótkim terminem przydatności. Olej z czarnuszki zawiera wiele witamin, takich jak A, E, F, B1, B3 i B3, a także nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-9. Czarnuszka jest także uznawana za skarbnicę biotyny, fitosteroli, flawonoidów, cynku, selenu, magnezu, wapnia, żelaza, sodu, potasu i wielu innych minerałów i wszystko to warto wykorzystać w pielęgnacji włosów, skóry i paznokci.

Jaka skóra pokocha olej z czarnuszki

Olej z czarnuszki stosowany bezpośrednio na skórę pomaga zwalczyć trądzik, różnego rodzaju dermatozy (atopowe zapalenie skóry, łuszczyca, pokrzywki, wykwity), a także zmiany grzybiczne. Wszystko to za sprawą silnych właściwości przeciwbakteryjnych, przeciwzapalnych i ściągających.

Czarnuszkę pokocha skóra tłusta i trądzikowa ze względu na szybkie wchłanianie i pełną absorpcję oleju przez skórę.

Olej z czarnuszki jest bardzo pomocny w walce z przebarwienia skóry, zwłaszcza tymi wywołanymi przez promienie słoneczne.

Olej z czarnuszki najlepiej nakładać bezpośrednio na skórę nawet dwa razy dziennie, kiedy mamy nieprzyjemne zmiany skórne.

Wiele kosmetyczek zaleca również stosowanie oleju z czarnuszki jako serum na twarz, w połączeniu z piciem go codziennie potrafi zdziałać cuda!

Olej z czarnuszki na włosy

Polecane i coraz bardziej popularne w naszym kraju staje się olejowanie włosów. Jest to forma pielęgnacji wywodząca się z ajurwedy i stosowana regularnie sprawia, że włosy stają się mocne, nie wypadają i stają się lśniące.

Olej z czarnuszki to jeden z najpopularniejszych olejów stosowanych na włosy i skórę głowy:

  • wzmacnia i odżywia włosy
  • redukuje wypadanie włosów (wydłuża fazę wzrostu, ogranicza łamliwość) - wzmacnia cebulki
  • eliminuje świąd skóry
  • pomaga w walce z łupieżem
  • redukuje efekt nadmiernego przetłuszczania się włosów

Jak stosować?

Nanieś na włosy suche lub wilgotne odpowiednią ilość oleju (zależy jak długie masz włosy), wmasuj olej w skórę głowy i rozprowadź na całej długości. Tak przygotowane włosy możesz zwinąć w kok i założyć czepek (może być też foliówka) i trzymaj od 30-60 minut. W zasadzie olejowanie włosów zaleca się stosować w dni kiedy mamy dużo czasu, bo im dłużej olej jest na włosach tym lepiej. Niektóre osoby zostawiają również nałożony na włosy olej na całą noc. 

Mocne paznokcie

Olej z czarnuszki jest także polecany w pielęgnacji paznokci. Wzmacnia, odżywia paznokcie, poprawia ich wygląd i zmniejsza łamliwość. Dodatkowo nawilża suche skórki. Olej z czarnuszki jest również pomocny w walce z grzybicą paznokci.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium