Potrzebujesz pomocy? Zadzwoń!

601 614 444

do kasy suma: 0,00 zł
Mity i fakty na temat bakalii
Mity i fakty na temat bakalii

Mity i fakty na temat bakalii

Dziś rozwieję kilka wątpliwości dotyczących bakali. Nie wiadomo czemu, ale można spotkać się z głosami, że bakalie są niezdrowe, że jeśli dieta to na pewno nie wolno jeść orzechów czy suszonych śliwek, że jedynie wartościowe są owoce świeże a te suszone to jakiś wymysł. Być może tych głosów nie jest aż tak dużo ale… czasem potrafią namieszać i sprawić, że zamiast korzystać z dobrodziejstw bakalii omijamy je szerokim łukiem. 

Orzechy i suszone owoce nie są polecane dla osób na diecie

MIT

Bakalie czyli orzechy, migdały i wszelkie suszone owoce to produkty bogate w witaminy i minerały, które w trakcie stosowania diety są jak najbardziej polecane. Nie bez powodu w większości diet, znajdziemy przepis na owsiankę z dodatkiem bakali. Orzechy są odpowiedzialne za wzmocnienie kości, włosów i paznokci. Suszonymi owocami, dzięki temu, że są słodkie, możemy zastąpić cukier. Należy jednak bardzo uważnie wybierać bakalie i mieć na uwadze, że niektórzy producenci dodają zbędne konserwanty i cukry. Takie praktyki stosowane są szczególnie w przypadku suszonych owoców. 

Świeże owoce dostarczają więcej wartości odżywczych od suszonych.

MIT

Zarówno świeże jak i suszone owoce to bomba witaminowa. Jeśli więc nie ma sezonu na świeże i soczyste owoce warto zastąpić je suszonymi. Suszone owoce to także świetna opcja na przekąskę między posiłkami lub dodatek do ciasteczek owsianych, ciast, koktajli.

Poniżej kilka faktów:

Suszone morele są źródłem żelaza, które jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, gdyż bierze udział w kluczowych procesach takich jak tworzenie czerwonych krwinek, czy pobieranie tlenu z płuc. W ich składzie znajdziemy również beta-karoten, potas i wapń.

Ciekawostka: zaledwie 10 owoców jest w stanie pokryć dzienne zapotrzebowanie na witaminę A. 

Suszone śliwki oszukują głód ;) a to za sprawą zawartych w nich pektyn, które pęcznieją w przewodzie pokarmowym dając uczucie sytości. Szczególnie polecane są dla osób z otyłością.

Trzymanie orzechów w lodówce przedłuża ich świeżość

FAKT

Odpowiednio niska temperatura, szczelne zamknięcie i ciemne miejsce to idealne warunki dla orzechów. Dzięki temu zachowują swoją świeżość na bardzo długo i nie ma szansy na powstanie bakterii czy grzybów. Dlatego warto orzechy trzymać w lodówce.

Bakalie wzmacniają ciało i dodają energii

FAKT

Jak dodać sobie siły przed lub po treningu? Jak bardziej skupić się na nauce i nie zasnąć nad książkami?

Bakalie! 

Daktyle mogą być wykorzystane jako źródło energii dla sportowców i osób aktywnych, za sprawą sporej ilości szybko przyswajalnych węglowodanów. Te słodkie owoce są źródłem wapnia, cynku, żelaza, miedzi, magnezu. Dostarczają również witaminy C,B2, B3, B5, B6 oraz kwasu foliowego.

Orzechy to źródło nisko nasyconych kwasów tłuszczowych i witaminy E. Zawierają kwas foliowy wspomagający pamięć, oraz szereg minerałów takich jak: potas, żelazo, cynk, fosfor i miedź. Dlatego wpływają na prawidłowe działanie serca i zapobiegają anemii.

Migdały to bogactwo witaminy E, witaminu PP, oraz magnezu, dzięki temu mają pozytywny wpływ na układ nerwowy, a konkretniej poprawiają pamięć, wspomagają percepcję i działają przeciwdepresyjnie. Polecane są każdemu ale... osoby zapracowane, szczególnie narażone na działanie stresu, powinny sięgać po nie najczęściej.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium