W czym przechowywać chleb?
W czym przechowywać chleb?

W czym przechowywać chleb?

Chyba w każdym domu gości chleb, czy to samodzielnie wypieczony czy też kupny. Oczywiście ja zawsze namawiam, do własnych wypieków ;) - teraz na instagramie możecie śledzić porady z serii “DOMOWY WYPIEK CHLEBA”. 

Ale dziś chciałabym podpowiedzieć jak przechowywać swój chleb. Kupny czy domowy, nie ma znaczenia, chleb potrzebuje odpowiednich warunków aby pozostać świeżym przez co najmniej kilka dni.

Który chleb “starzeje się” szybciej?

Z reguły te chleby które mają największą zawartość mąki pszennej białej i posiadają w sobie drożdże, nie będą cieszyły nas świeżością zbyt długo. Często taki chleb - myślę tutaj o kupnym - jest z dodatkiem chemicznych cudów, które niestety powodują jego szybsze pleśnienie. 

Chleby z piekarni marketowych, tak bardzo popularne ostatnimi czasy, wypiekane są na miejscu ale z głęboko mrożonej, wcześniej przygotowanej masy. Dlatego ich świeżością nacieszymy się prawdopodobnie tylko tego samego dnia :)

Najlepszym wyborem jest chleb na zakwasie. Naturalny zakwas np. z mąki żytniej, który sami przygotujemy jest odpowiedzią na długo utrzymujący świeżość chleb - o ile nie zostanie spałaszowany od razu po upieczeniu :)

Odpowiednie warunki

Chleb pieczony w domu powinien być trzymany w miejscu suchym, trzymającym temperaturę pokojową. Aby chleb nie spleśniał należy zapewnić mu odpowiednie warunki. Suche miejsce i temperatura 18-22 stopni C to najlepsze środowisko dla pieczywa. Nie należy zawijać chleba w folie spożywcze czy aluminiowe, bo prowadzi to do rozwoju bardzo szkodliwej dla zdrowia pleśni.W zamian najlepiej zastąpić je materiałową ściereczką. Naturalne materiały mogą w znacznym stopniu zapobiec wysuszeniu oraz zaparzeniu się pieczywa.

Chlebaki

Najbardziej popularna forma przechowywania chleba. Zanim jednak zdecydujemy się na chlebak należy zwrócić uwagę na materiał z jakiego jest wykonany. 

Chlebak plastikowy

Stanowczo odradzam te plastikowe, pomimo że są lekkie, mają ciekawy, kolorowy design to nie wnoszą nic pozytywnego - nie zapewniają cyrkulacji powietrza. Jednym słowem pieczywo w takim chlebaku “kisimy”.

Chlebak bambusowy lub drewniany

Naturalne tworzywo to ogromny plus chlebaków bambusowych i drewnianych. Zapewniają one odpowiednią wilgotność i temperaturę, dzięki czemu chleb nie wysycha i nie pleśnieje.

Czyścimy je raz na tydzień przy użyciu ściereczki zamoczonej w wodzie z octem.

Chlebak metalowy

Nie ma szans aby dostała się do niego wilgoć, co może ale nie musi być plusem. Aby jednak lekka wilgoć w nim powstała, warto wsadzić do chlebaka metalowego ćwiartkę jabłka :) wtedy będzie idealne środowisko do przechowywania chleba. Chlebak metalowy należy trzymać z dala od źródeł ciepła. Pielęgnujemy go tak samo jak chlebak bambusowy.

Pojemniki ceramiczne i gliniane

Naturalne ceramiczne lub gliniane pojemniki, to idealny sposób aby cieszyć się świeżością chleba. Pojemniki są bardzo łatwe w utrzymaniu, wystarczy raz na tydzień przetrzeć je ściereczką namoczoną w wodzie z octem. Pomimo ich ceny warto skusić się na to rozwiązanie. Stylowo prezentują się na kuchennym blacie, są bardzo trwałe i zapewniają odpowiednią cyrkulację powietrza.

Woreczki lniane

Rewelacyjne rozwiązanie! Po pierwsze len jest materiałem naturalnym i... antybakteryjnym. Dzięki swoim właściwościom regulującym cyrkulację powietrza zapewnia pieczywu odpowiednią wilgotność, spowalnia wysychanie i uniemożliwia rozwój pleśni. Chleb w woreczku lnianym nie ma szansy się zaparzyć. Taki woreczek możemy łatwo i szybko uprać i cieszyć się jego właściwościami bardzo długo.

Kuchenna ściereczka

Często możemy spotkać się z chlebem owiniętym materiałową ściereczką. To dobry sposób aby utrzymać świeżość pieczywa. Warto jednak wybrać ściereczki z naturalnych tkanin bawełnianych lub lnianych i włożyć całość do chlebaka.

Szafka kuchenna

To bardzo powszechne miejsce trzymania pieczywa. Nie ma w tym nic złego o ile, chleb umieścimy w torebce papierowej lub materiałowym woreczku, a sama szafka nie będzie stała blisko źródła ciepła.

Lodówka

To nie jest dobre miejsce do przechowywania domowego pieczywa. Chleb nie lubi zbyt wysokich oraz zbyt niskich temperatur. Trzymając go w lodówce szybciej nam sczerstwieje.

Ale jest jeden chleb, który bardzo lubi warunki z lodówki, mianowicie chleb tostowy. Ten chleb trzeba trzymać w lodówce aby długo cieszyć się jego świeżością.

Mrożenie

Nadwyżki chleba można śmiało zamrozić na okres nie dłuższy jak 3 miesiące. Ale mrozimy tylko chleb świeży! Mrożenie chleba zapobiega rozwojowi pleśni, czerstwieniu i pozwala na przechowywanie chleba bez utraty walorów odżywczych. Chleb należy wcześniej włożyć do worka foliowego lub papierowej torby. Warto też chleb poporcjować na kromki. Łatwiej nam będzie go później odmrozić a nawet wyjmować tylko po kilka kromek, aby nie zmarnować reszty.

Jestem ciekawa z jakich Wy korzystacie rozwiązań?

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
GrTracking('setUserId', '" .$email ."');"; ?>
Sklep internetowy Shoper Premium