Nalewka jałowcowa ze względu na swój specyficzny aromat nazywana jest dżinem, i jest prosta w wykonaniu.
A sam jałowiec ma nieocenione właściwości lecznicze, więc bez dwóch zdać jest to obowiązkowy trunek w naszym barku...
Składniki na nalewkę jałowcową:
3 łyżki miodu,
skórka z jednej cytryny,
0,5l alkoholu 40-50%
Produkty użyte w przepisie:
[product id="1820,2269,1921,3944"]
Co jeszcze będziesz potrzebować?
mała tarka
Jak zrobić nalewkę jałowcową?
1. Owoce jałowca rozgnieć w moździerzu
2. Tak rozgniecione owoce wsyp do słoja
3. Zetrzyj skórkę z cytryny i dorzuć do rozgniecionego jałowca
4. Do tego wszystkiego dodaj goździki i miód
5. Wszystko zalej alkoholem i odstaw na 2 tygodnie
6. P tym czasie przefiltruj nalewkę i przelej do butelek
Odstaw na 1-2 miesiące - im dłużej będzie się "przegryzała" tym będzie lepsza w smaku.
Jak pić nalewkę z jałowca?
pij ją w celach zdrowotnych - w malutkich dawkach, pomaga w problemach żołądkowych
pij ją jak drinka z dżinem - z tonikiem i cytryną
Bądź z nami na bieżąco - SUBSKRYBUJ NASZ KANAŁ!