Nalewka jałowcowa "dżin" | Przepisy z Domowej Spiżarni
Nalewka jałowcowa "dżin" | Przepisy z Domowej Spiżarni

Nalewka jałowcowa ze względu na swój specyficzny aromat nazywana jest dżinem, i jest prosta w wykonaniu.

A sam jałowiec ma nieocenione właściwości lecznicze, więc bez dwóch zdać jest to obowiązkowy trunek w naszym barku...

Składniki na nalewkę jałowcową:

25g ziaren jałowca 

3 łyżki miodu,

skórka z jednej cytryny,

3 goździki 

0,5l alkoholu 40-50%

Produkty użyte w przepisie:

[product id="1820,2269,1921,3944"]

Co jeszcze będziesz potrzebować?

moździerz 

słój około 900ml 

mała tarka

butelki na nalewkę 

Jak zrobić nalewkę jałowcową?

1. Owoce jałowca rozgnieć w moździerzu

2. Tak rozgniecione owoce wsyp do słoja

3. Zetrzyj skórkę z cytryny i dorzuć do rozgniecionego jałowca

4. Do tego wszystkiego dodaj goździki i miód

5. Wszystko zalej alkoholem i odstaw na 2 tygodnie

6. P tym czasie przefiltruj nalewkę i przelej do butelek

Odstaw na 1-2 miesiące - im dłużej będzie się "przegryzała" tym będzie lepsza w smaku.

Jak pić nalewkę z jałowca?

pij ją w celach zdrowotnych - w malutkich dawkach, pomaga w problemach żołądkowych

pij ją jak drinka z dżinem - z tonikiem i cytryną

 

Bądź z nami na bieżąco - SUBSKRYBUJ NASZ KANAŁ!

 


 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium