Potrzebujesz pomocy? Zadzwoń!

601 614 444

do kasy suma: 0,00 zł
Zasady zdrowego grillowania
Zasady zdrowego grillowania

Zasady zdrowego grillowania

Wiosna już w pełni i zaczyna kusić weekendami na świeżym powietrzu. A jak świeże powietrze i weekend to nie może zabraknąć grilla.

Do grillowania należy jednak podejść z rozwagą i odpowiedzialnością za zdrowie innych. 

Oto kilka zasad zdrowego i świadomego grillowania 

1. Czysty grill

Niby każdy o tym wie, że czystość w kuchni to podstawa ale czy na pewno odpowiednio dbasz o grilla? Umyj dokładnie grilla przed i po każdym użyciu aby pozbyć się tłuszczu i czarnych naleciałości na kratkach. Zalegający na grillowych kratkach tłuszcz w wyniku kolejnego grillowania ulega zwęgleniu i stanowi źródło toksycznych związków, które przechodzą do grillowanych potraw.

2. Produkty najlepszej jakości

Mięso, kiełbasy czy kaszanka ze sprawdzonego źródła, wszystko świeże i wysokiej jakości - to podstawa udanego grilla. 

Jeśli możesz unikaj mięsa i ryb w gotowej marynacie. Niestety często w ich składzie znajdują się niechciane konserwanty a też sam produkt przed marynowaniem mógł być nie pierwszej świeżości.

3. Przyprawy

Postaw na przyprawy wolne od chemii, a najlepiej skomponuj własną mieszankę na grilla - piszę o tym tutaj. Nie jest to trudne czy czasochłonne, a w efekcie stworzysz autorskie smaki, które na długo zapadną w pamięci.

Używanie przypraw ma również tą zaletę, że ułatwiają i poprawiają trawienie.

Dobrze skomponowana mieszanka oraz przygotowana na jej bazie marynata, sprawią że twoje danie będzie smaczne, zdrowe, soczyste i jednocześnie chrupiące.

Marynować polecam z samego rana lub dzień wcześniej.  Efekt Wow gwarantowany.

4. Grillowanie na otwartym ogniu - srogo zakazane

Podstawa udanego grillowania to dobrze rozpalony grill a nie palący się grill.

Jak zatem uniknąć wpadki związanej z płomiennym  grillem i niechcianymi toksynami:

  • Wybieraj brykiet lub węgiel pochodzący z drzew liściastych i nie zawierający żywicy. Żywica zawarta w drewnie drzew iglastych wydziela podczas spalania rakotwórcze aromaty, dlatego lepiej jej unikać
  • nie rozpalaj grilla przy pomocy zadrukowanego papieru, kartonów, lakierowanego drewna czy innymi dziwnymi rzeczami
  • Zawsze czekaj na popiół zanim rozpoczniesz grillowanie (zajmie to ok.40 minut) cierpliwość popłaca 
  • Jeśli w trakcie grillowania żar zacznie przygasać, NIE DODAWAJ ROZPAŁKI ! Jest ona toksyczna dla naszego organizmu a w takim przypadku osadzi się na potrawach. Rozpałka nadaje się tylko do początkowego rozpalania grilla.
  • Na kratkę grilla połóż specjalne tacki aluminiowe, a na nie dopiero swoje potrawy. Unikniesz kapiącego tłuszczu, który powoduje powstawanie niechcianych płomieni

5. Uważaj na temperaturę potraw

Kontroluj swoje potrawy na każdym etapie. Tak samo jak niedopieczonego unikaj spalonego mięsa, ryb i warzyw.

Aby odpowiednio kontrolować temperaturę i uniknąć np. surowego kurczaka, zaopatrz się w kuchenny termometr. Przed ściągnięciem, jeśli nie masz pewności, nakłuj kawałek i sprawdź temp.w środku.

Nigdy też nie zostawiaj swoich potraw zbyt długo bo te spalone kąski są po prostu pełne szkodliwych związków.

6. Pyszne i zdrowe dodatki

Nie zapomnij o przygotowaniu zdrowych dodatków w postaci sałatek. Świeże warzywa i owoce to zawsze dobry pomysł aby nadać daniu,  zwłaszcza z grilla, lekkości.

Dobrym pomysłem są też domowej roboty przetwory jak np. marynowane papryki, szparagi.

No i oczywiście nie może zabraknąć sosów. Postaw na sosy na bazie jogurtu naturalnego z dodatkiem świeżych ziół.

Zamiast chleba możesz np. przygotować grillowane w folii aluminiowej warzywa. Są pyszne i zdrowe .

 

Życzę Wam smacznych i udanych chwil.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium