
Najłatwiejszy i najszybszy chleb, który zrobiłam na mące pszennej z drożdżami. Jest miękki, puszysty i mocno porowaty. Do jego wypieku nie wymaga się nastawienia zaczynu, ani długiego zagniatania. Do urozmaicenia smaku chleba dodałam siemię lniane i słonecznik. Ty możesz dodać swoje ulubione ziarna.
Składniki na chleb pszenny:
2 łyżki płatków owsianych.
400ml ciepłej wody,
łyżeczka cukru,
2 łyżki oleju,
Produkty z Domowej Spiżarni:
To Ci się przyda:
robot domowy
keksówka (dł. 30cm)
Jak zrobić chleb pszenny na drożdżach?
1. Do miski wsyp mąkę, sól, cukier, płatki owsiane, drożdże, ciepłą wodę, olej oraz ziarna.
2. Całość wyrób mikserem lub ręcznie przez około 15min. do momentu powstania jednolitej masy
3. Powstałe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na około 45/60 minut - odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość.
4. Formę (keksówka około 30cm), wysmaruj olejem, oprósz mąkę i przełóż do wyrośnięcia
5. Piecz w temperaturze 190 st.C przez około 70/80 minut, góra-dół
6. Następnie wyjmij chleb z piekarnika i po 10 minut wyjmij z formy i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
Zobacz przepis na filmie: