Chleb pszenny na drożdżach z dodatkami | Przepisy z Domowej Spiżarni 0
Chleb pszenny na drożdżach z dodatkami | Przepisy z Domowej Spiżarni

Najłatwiejszy i najszybszy chleb, który zrobiłam na mące pszennej z drożdżami. Jest miękki, puszysty i mocno porowaty. Do jego wypieku nie wymaga się nastawienia zaczynu, ani długiego zagniatania. Do urozmaicenia smaku chleba dodałam siemię lniane i słonecznik. Ty możesz dodać swoje ulubione ziarna. 

Składniki na chleb pszenny:

2 łyżki płatków owsianych.

400ml ciepłej wody,

 łyżeczka cukru,

2 łyżki oleju,

Produkty z Domowej Spiżarni:

600g Mąki pszennej typ 750,

7g drożdży suchych,

 łyżeczka soli,

łyżka słonecznika,

łyżka siemienia lnianego,

To Ci się przyda:

robot domowy

keksówka (dł. 30cm)

Jak zrobić chleb pszenny na drożdżach?

1. Do miski wsyp mąkę, sól, cukier, płatki owsiane, drożdże, ciepłą wodę, olej oraz ziarna.

2. Całość wyrób mikserem lub ręcznie przez około 15min. do momentu powstania jednolitej masy

3. Powstałe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na około 45/60 minut - odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość.

4. Formę (keksówka około 30cm), wysmaruj olejem, oprósz mąkę i przełóż do wyrośnięcia

5. Piecz w temperaturze 190 st.C przez około 70/80 minut, góra-dół

6. Następnie wyjmij chleb z piekarnika i po 10 minut wyjmij z formy i pozostaw do całkowitego wystygnięcia. 


 Zobacz przepis na filmie:

Komentarze do wpisu (0)

Produkt dnia
Słoik TO-346 bez wieczka fi82
Słoik TO-346 bez wieczka fi82
1,11 zł
szt.
Usługa wędzenia
Usługa wędzenia
30,00 zł
szt.
Wieczko fi82 CARTOON
Wieczko fi82 CARTOON
0,34 zł
szt.
Płatki dębowe KOSTKA opiekana 30g
Płatki dębowe KOSTKA opiekana 30g
6,59 zł
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium