Domowy żurek - zrób sam od A do Z
Domowy żurek - zrób sam od A do Z

Żurek to nie tylko pyszna zupa, ale też tradycyjna potrawa na polskim Wielkanocnym stole.

Dzisiaj nie podam Ci przepisu na domowy żurek, ale na wszystko, co jest do niego potrzebne.  

Przygotujesz:

domową białą kiełbasę

domowy zakwas

domowy chlebek (miskę)

KIEŁBASA BIAŁA DO ŻURKU

Składniki z Domowej Spiżarni:

majeranek - 1 łyżeczka

czosnek niedźwiedzi - 1 łyżeczka

pieprz czarny grubo zmielony - 1 łyżeczka

czosnek - 2 ząbki

sól do peklowania - 8g

sól  - 8g

Pozostałe składniki:

750g łopatki zmielonej,

250g podgardla zmielone,

100ml zimnej wody

Jak zrobić kiełbasę białą z czosnkiem niedźwiedzim?

1. Jelita wypucz i namocz w letniej wodzie przez około 2h - tak, aby pozbyć się z nich soli.

2. Przygotowane wcześniej zmielone mięso wymieszaj z przyprawami.

3. Do mięsa stopniowo dolewaj wodę, do momentu, aż masa stanie się zwarta i kleista.

4. Farsz odstaw do lodówki na 3-12 godzin.

5. Po tym czasie możesz zacząć nadziewanie.

6. Gotowe, nabite farszem kiełbaski parz w temperaturze około 80st. C przez 25 minut.

 

DOMOWY ZAKWAS NA ŻUREK

Składniki:

5 łyżek mąki żytniej razowej, 

 500ml wody przegotowanej,

4 ząbki czosnku,

4 liście laurowe,

6 ziaren ziela angielskiego.

 

Jak przygotować zakwas?

  1. Wyparz słój, w którym będziesz przechowywał zakwas.
  2. Do wysuszonego i wyparzonego słoja dodaj mąkę, czosnek, liście i ziele, zalej przegotowaną wodą.
  3. Przykryj gazą lub bawełnianą ściereczką.
  4. Codziennie przez te 5 dni należy raz dziennie zakwas zamieszać łyżką drewnianą.
  5. Gotowy zakwas można wykorzystać od razu do ugotowania żurku lub zakręcić słoik i wstawić do lodówki. Można go przechowywać do ok. 2 tygodni.

 

CHLEBEK DO ŻURKU

Składniki:

500g mąki pszennej chlebowej,

drożdże suche- 4g,

300ml ciepłej wody,

łyżeczka soli 

łyżeczka cukru,

3 łyżki oliwy z oliwek

Produkty użyte w przepisie:

[product id="997,1975,3756,460"]

Jak zrobić chleb do żurku:

  1. Do miski wsyp mąkę, sól, cukier i drożdże.
  2. Następnie stopniowo dodawaj wodę z oliwą i wyrabiaj ciasto około 10 minut, do momentu, aż ciasto będzie sprężyste.
  3. Ciasto przełóż do kosza do wyrastania i odstaw pod przykryciem na około 1h w ciepłe miejsce.
  4.  Następnie podziel ciasto na 2 lub 3 części i uformuj kulki, (opcjonalnie możesz z kawałka ciasta uformować uchwyt do pokrywki).
  5. Pozostaw do wyrośnięcia pod przykryciem na kolejne 30 min.
  6. Włóż do piekarnika z termoobiegiem o temp 200st C na około 25min. 

 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium