Anyż ziarno 150g
Opis
Anyż ziarno 150g
Anyż prawdopodobnie pochodzi z wschodnich obszarów basenu Morza Śródziemnego, chodź pochodzenie to nie jest do końca wyjaśnione.
Warto wspomnieć, że anyż gwieździsty i anyż to nie ta sama roślina. Biedrzeniec anyż (anyż, anyżek) to gatunek jednorocznej rośliny z rodziny selerowatych. Jego smak jest słodszy i delikatniejszy niż jego dalekowschodni odpowiednik. Różni się również między sobą swoimi właściwościami.
Właściwości anyżu:
ułatwia proces trawienia,
zwiększa apetyt,
wspomaga produkcję mleka u kobiet karmiących,
pomaga w leczeniu bólu gardła
Możliwości zastosowania anyżu mielonego:
idealnie nadaje się do nalewek i drinków,
często spotykany w cukiernictwie do ciast i ciasteczek,
czasami dodawany do chleba,
pasuje do potraw drobiowych i słodkich sosów
dodaj go do sałatek z kurczakiem
anyż dodaj do sałatek owocowych
dobrze będzie komponował z twarożkiem na słodko
dodaj go do przetworów słodkich lub wytrawnych
będzie świetnym połączeniem z ciemnym piwem i czerwonym winem
Smak anyżu mogłeś spotkać w ciasteczkach anyżkowych, herbatach na odporność, a także w grzańcach.
Ciekawostka:
Anyż to przyprawa, jego ziarna nie nadają się bezpośrednio do spożycia, są twarde i bardzo intensywne w smaku.
Szczegóły produktu:
KRAJ POCHODZENIA | EGIPT |
WAGA | 150g |
OPAKOWANIE | Torebka typu DOYPACK z okienkiem |
Sprawdź również | ANYŻ GWIAZDKA 15G, 2633; ANYŻ GWIAZDKA 100G, 1831; ANYŻ GWIAZDKA 500G, 3325; ANYŻ MIELONY 35G, 1201; ANYŻ MIELONY 35G, 1201, ANYŻ ZIARNO 35G, 1898; |