Zakwas piekarski BIO 250g

Dostępność: w magazynie
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 27,49 zł 27.49
ilość SZT.
Zyskujesz 27 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Metody dostawy Metody płatności

Opis

Zakwas piekarski BIO 250g

Zakwas piekarski to dodatek do wypieku chleba, który wydobędzie i utrwali w pieczywie delikatny aromat i subtelny smak. 

Zakwas piekarski BIO, dzięki niemu możemy mieć gwarancję uzyskania chrupiącej skórki i sprężystego miękiszu. Te dwa aspekty są gwarancją najwyższej jakości pieczywa. Zakwasu możesz użyć podczas tradycyjnego wyrobu chleba, ale także w automacie. 


Zakwas piekarski BIO, jak go używać?

Bardzo ważne jest, aby pamiętać o właściwej proporcji dawkowania kwasu do mąki zgodnie z poniższą tabelką:
Dawkowanie:
Chleby pszenne ok. 1-2% (10 - 20 g na 1 kg mąki)
Chleby pszenno-żytnie ok. 2-3% (20 - 30 g na 1 kg mąki)
Chleby wieloziarniste ok. 3-4% (30 - 40 g na 1 kg mąki)
Chleby żytnie ok. 5 % (50 g na 1 kg mąki)

Przepis na wypiek chleba w piekarniku.

1. Przygotowane i odważone składniki wyrób ręcznie około 10 min lub w mikserze 5 min przy wolnych obrotach i 3 min na średnich do uzyskania właściwej, jednolitej konsystencji.
2. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i zostaw na około 20 minut w temperaturze pokojowej.
3. Następnie podziel ciasto na porcje według uznania 350g/450g/550g i uformuj w podłużne bochenki. Zwilż wierzch wodą kładąc na mokrą gąbkę lub ściereczkę, po czym obtocz w dowolnej posypce np. z ziaren słonecznika, siemienia lnu, w mące razowej typ 1850, otrębach lub płatkach zbożowych.
4. Tak przygotowane i udekorowane ciasto włóż do posmarowanych wcześniej tłuszczem foremek i przykryj ściereczką.
5. Foremki odstaw w ciepłe miejsce na około 45-60 minut do dwukrotnego zwiększenia objętości. Aby wierzch nie "obskórzał", po 20 minutach zraszamy wodą.
6. Po wyrośnięciu ciasto włóż do nagrzanego wcześniej do temperatury ok. 210 st. C piekarnika. Przed włożeniem ciasto możesz lekko zrosić wodą i naciąć dekoracyjnie nożykiem. Do piekarnika wstaw naczynie z wodą.
7. Wypiekaj w zależności od gramatury 35/56/50 minut.
8. Po wypieku wyjmij z foremek chleb do wystygnięcia. Aby nadać połysk skórce, po wyjęciu z pieca zrosić wodą.

Szczegóły produktu:

Składniki otręby żytnie*, woda, regulator kwasowości: kwas mlekowy, mąka ŻYTNIA*, ocet jabłkowy*, skrobia ziemniaczana*, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, SERWATKA w proszku, drożdże, olej rzepakowy* (certyfikowany składnik ekologiczny)
Opakowanie 250g
Wartość energetyczna (w 100g) 702,39 kJ
Białko ogólem (w 100g) 5,96 g
Tłuszcz (w 100g) 1,55 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,16 g
Węglowodany (w 100g) 25,66 g
Sól (w 100g) 0,009 g

Podobne produkty

Złóż zamówienie w ciągu:
 
a wyślemy je jeszcze dziś!
Wyślemy już jutro!
Wyślemy w poniedziałek!
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium