Przyprawy jednorodne, zioła i przyprawy kuchenne, sklep Domowa Spiżarnia

Przyprawy jednorodne znacznie poprawiają smak potraw, dlatego tak dużą wagę przykładamy do ich wysokiej jakości. Domowa Spiżarnia to sklep z przyprawami z całego świata. Kochasz gotować i eksperymentować w kuchni z nowymi przepisami? To tak jak my! Właśnie dla takich osób stworzyliśmy nasz sklep. Uzupełnij swoją domową spiżarnię w aromatyczne przyprawy świata.

 

PRZYPRAWY JEDNORODNE

Anyż gwiazdka 100g Anyż gwiazdka 100g
Cena: 11,89 zł
szt.
zobacz więcej
Anyż mielony 35g Anyż mielony 35g
Producent: PRODUCENT
Cena: 3,49 zł
( 1 kg = 99,71 zł )
szt.
zobacz więcej
Bazylia 15g Bazylia 15g
Producent: PRODUCENT
Cena: 2,39 zł
szt.
zobacz więcej
Bazylia 70g Bazylia 70g
Cena: 4,89 zł
SASZETKA
zobacz więcej
Bazylia WIADERECZKO 200g Bazylia WIADERECZKO 200g
Cena: 9,29 zł
( 1 kg = 46,45 zł )
SASZETKA
zobacz więcej
Cebula mielona 200g Cebula mielona 200g
Cena: 4,99 zł
( 1 kg = 24,95 zł )
SASZETKA
zobacz więcej
Cebula mielona 50g Cebula mielona 50g
Cena: 2,99 zł
( 1 szt. = 59,80 zł )
SASZETKA
zobacz więcej
Cebula smażona / prażona 150g Cebula smażona / prażona 150g
Cena: 7,49 zł
( 1 kg = 49,93 zł )
SASZETKA
zobacz więcej
Cebula smażona / prażona 20g Cebula smażona / prażona 20g
Cena: 4,19 zł
SASZETKA
zobacz więcej
Chilli płatek 200g Chilli płatek 200g
Producent: PRODUCENT
Cena: 8,39 zł
( 1 kg = 41,95 zł )
szt.
zobacz więcej
Chilli płatek 30g Chilli płatek 30g
Producent: PRODUCENT
Cena: 3,29 zł
( 1 kg = 109,67 zł )
szt.
zobacz więcej
Chilli strąk 50g Chilli strąk 50g
Producent: PRODUCENT
Cena: 5,99 zł
( 1 kg = 119,80 zł )
szt.
zobacz więcej
Cynamon cejloński laski 20g Cynamon cejloński laski 20g
Cena: 5,89 zł
SASZETKA
zobacz więcej
Cynamon cejloński laski 70g Cynamon cejloński laski 70g
Cena: 14,99 zł
SASZETKA
zobacz więcej
Cynamon cejloński mielony 200g Cynamon cejloński mielony 200g
Cena: 11,19 zł
SASZETKA
zobacz więcej
Cynamon cejloński mielony 40g Cynamon cejloński mielony 40g
Cena: 4,19 zł
SASZETKA
zobacz więcej
Cynamon laski 100g Cynamon laski 100g
Cena: 8,39 zł
szt.
zobacz więcej

Przyprawy jednorodne, zioła i przyprawy kuchenne, sklep Domowa Spiżarnia

Przyprawy jednorodne znacznie poprawiają smak potraw, dlatego tak dużą wagę przykładamy do ich wysokiej jakości. Domowa Spiżarnia to sklep z przyprawami z całego świata. Kochasz gotować i eksperymentować w kuchni z nowymi przepisami? To tak jak my! Właśnie dla takich osób stworzyliśmy nasz sklep. Uzupełnij swoją domową spiżarnię w aromatyczne przyprawy świata.

Zioła i przyprawy kuchenne to nie tylko wyjątkowy aromat i smak. Wspomagają one również nasze zdrowie. W Domowej Spiżarni znajdziesz przyprawy świata. Bez względu na to, czy preferujesz tradycyjną kuchnię polską, czy orientalną. W asortymencie sklepu internetowego znajdziesz wszystkie potrzebne przyprawy do Twoich potraw. Jedzenie to kultura i sztuka. To właśnie przy wspólnym posiłku przyjemnie spędzamy czas z bliskimi. Co może bardziej uatrakcyjnić spotkanie niż aromatyczny i przepyszny posiłek? Nic więc dziwnego, że zioła i przyprawy w kuchni są tak istotne.

Kuchnia to serce domu. To tutaj przygotowujemy posiłki, dzielimy czas z rodziną i przyjaciółmi i cieszymy się poczuciem spełnienia. Przyprawy kuchenne służą do dodawania smaku potrawom, ze względu na swój zapach czy kolor. Wykorzystywane są również w celach leczniczych. Przyprawy były używane od czasów starożytnych w kuchni i medycynie.

zioła i przyprawy sklep, sklep z przyprawami, przyprawy orientalne,

Przyprawy do kuchni do popularnych polskich potraw

W polskiej kuchni oprócz pieprzu i soli, często wykorzystujemy przyprawy ziołowe. Majeranek, oregano czy liść laurowy znajdziemy w każdej domowej spiżarni. Używamy ich do różnych potraw: makaronów, mięs, sałatek czy zup. Równie popularny jest czosnek i cebula. Z przypraw do ryb często sięgamy po pierz cytrynowy, tymianek czy rozmaryn. Do naszych potraw często dodajemy natki pietruszki, koperku czy szczypiorku. Nadają one potrawom nuty świeżości.

Zastanawiasz się, jakie jeszcze przyprawy kuchenne warto mieć w kuchni? Każdy smakosz i miłośnik jedzenia, nie odmówi sobie skosztowania przysmaków z orientalnej kuchni. Dużą częścią każdej kultury jest właśnie jedzenie. Naturalne jest więc, że każda kuchnia ma charakterystyczne dla siebie przyprawy. Nowoczesna kuchnia lubi łączyć ze sobą różne smaki, wykorzystując do tego właśnie orientalne przyprawy.

Gałka muszkatołowa to zmielone nasiona owocu z drzewa muszkatołowego. Ma słodko-pikantny smak, który pochodzi z olejków mirystycyny i safrolu. Czarnuszka to rodzaj przyprawy, która jest używana w wielu różnych kuchniach. Czarne nasiona mają bardzo silny smak i często są używane do dodawania smaku potrawom, które w innym przypadku mogłyby być mdłe. Nasiona czarnuszki są zwykle prażone przed zmieleniem na proszek. Mają pieprzny smak z ziemistym aromatem, który można określić jako orzechowy lub dymny. Nasiona są często używane w kuchni indyjskiej. Są również używane w innych potrawach, takich jak zupa z soczewicy i pilawy ryżowe.

Papryka to przyprawa wytwarzana z suszonej papryki. Ma łagodniejszy smak niż czarnuszka. Papryka jest najczęściej spotykana w kuchni hiszpańskiej i węgierskiej, ale można ją również znaleźć w innych rodzajach kuchni. Gałka muszkatołowa to przyprawa pochodząca z nasion wiecznie zielonego drzewa o nazwie Myristica fragrans. Ma słodki smak i może być stosowana w deserach lub jako składnik pikantnych potraw, takich jak curry czy gulasz.

Suszona kasza cebulowa to doskonały sposób na dodanie smaku i tekstury do każdego dania. Dodaj je do ulubionych zup lub gulaszu, zrób pyszną zapiekankę lub użyj ich w swoim ulubionym, domowym przepisie.

Przyprawa anyżowa to przyprawa używana w wielu potrawach. Ma smak i aromat przypominający lukrecję. Jest również stosowany w niektórych alkoholach, takich jak włoski likier Sambuca.

Chilli to przyprawa używana w wielu kuchniach na całym świecie. Jest popularną przyprawą dań kuchni indyjskiej, tajskiej, chińskiej i meksykańskiej. Powstaje z owoców roślin z rodzaju Capsicum. Chilli można jeść na surowo lub gotować. Ma ostry i pikantny smak.

Przyprawy jednorodne, pieprz i sól

Jak sama nazwa wskazuje, nie stanowią one mieszanek, ale posiadają tylko jeden składnik. Jednak zazwyczaj zupełnie on wystarcza. Zazwyczaj podczas doprawiania komponuje się go z innymi jednorodnymi dodatkami. Może to być na przykład obecny w naszej ofercie anyż mielony, bazylia lub cebula mielona. A także chilli, cynamon lub curry. Niewątpliwą zaletą tej kategorii dodatków są ich walory zdrowotne i brak polepszaczy smaku czy zbędnej chemii. A także ich trwałość pod warunkiem właściwego przechowywania. To jednocześnie te elementy dobrej kuchni, których walory najwyraźniej wpływają na smak naszych potraw. Dzieje się tak ze względu na ich naturalny aromat. Choć finansowo może to wychodzić nieco mniej korzystnie, warto postawić na naturalne przyprawy. Nic nie stoi przecież na przeszkodzie, aby w domowej kuchni skomponować z nich swój ulubiony miks. Sklep internetowy Domowa Spiżarnia serdecznie Państwa do tego zachęca. I oczywiście poleca swój asortyment w tej i w innych kategoriach. Nie mamy żadnych wątpliwości, że dostarczy on satysfakcjonujących doznań smakowych.

Niektóre popularne przyprawy to:

Pieprz czarny, ziele angielskie, czosnek, czyli popularne przyprawy jednorodne

Bez tych aromatycznych przypraw trudno w ogóle wyobrazić sobie na przykład potrawy obiadowe. Ale i do śniadania i kolacji lubimy je dodawać. A jeśli myślimy na przykład o wyrobie we własnym zakresie wędlin lub chleba – stają się one po prostu niezbędne. Które z nich jednak wykorzystujemy najczęściej? Zdecydowanie, jeśli chodzi o dodatki korzenne, prym wiedzie zdecydowanie pieprz czarny, zarówno mielony jak i ten w całości. Stosuje się go najczęściej do wyrobów mięsnych i niektórych delikatesowych. Jeśli chodzi o ingrediencje warzywne, to tutaj największą popularnością cieszy się cebula, a dokładnie susz cebulowy. To popularny dodatek do mięs oraz szerokiego wyboru innych potraw. Zaraz za nią plasuje się czosnek. Jak wiadomo, posiada on wiele właściwości zdrowotnych, zaś w formie mieszanek dodajemy go do wędlin, zup, sosów i wielu innych produktów spożywczych. Jeśli zaś chodzi o przyprawy ziołowe, tutaj w czołówce będą bazylia, ziele angielskie oraz majeranek. Nikt chyba nie zaprzeczy, że ich aromaty potrafią znacząco poprawić smak każdego dania.

Sklep z przyprawami arabskimi

Do arabskich przypraw zaliczamy cynamon, gałkę muszkatołową, imbir oraz goździki. Najlepiej sprawdza się jako element marynaty jagnięciny lub baraniny. Bliski Wschód słynie właśnie z potraw z tych mięs.  

przyprawy w kuchni, zioła i przyprawy w kuchni, sklep z przyprawami online

Internetowy sklep z przyprawami indyjskimi

Wśród przypraw charakterystycznych dla Dalekiego Wschodu należy wyróżnić anyż gwieździsty, czarnuszkę i gorczycę. W kuchni indyjskiej często wykorzystuje się również kumin oraz kardamon. Nie można zapomnieć o curry czy papryczkach chili, które występują w różnych kolorach, kształtach i rozmiarach. 

Zioła i przyprawy w kuchni włoskiej

Bazylia i suszone pomidory od razu kojarzą się z kuchnią włoską. Sprawdzają się jako przyprawa do pizzy i past. Nie można zapomnieć o parmezanie, oregano, tymianku i estragonie. Podobnie jak w kuchni polskiej, odnajdziemy tu sporo przypraw ziołowych. Może właśnie dlatego kuchnia włoska smakuje tak wielu Polakom?

Zioła i przyprawy kuchenne sklep Domowa Spiżarnia

Ziarno czy może mielona przyprawa? Wszystko zależy od własnych kulinarnych preferencji. Domowa Spiżarnia to sklep z przyprawami online, gdzie znajdziesz przyprawy w ziarnie, mielone, suszone, w formie płatków i strąków. Z nami zaopatrzysz swoją domową spiżarnię w zioła i przyprawy, które najbardziej lubisz. Używasz często jakieś z przypraw i masz dość kupowania po kilka sztuk małych opakowań? W naszym sklepie znajdziesz odpowiednio duże opakowanie w niższej cenie.

przyprawy indyjskie, sklep z przyprawami arabskimi, przyprawy orientalne

Aromatyczne dodatki do potraw, jednorodne przyprawy kuchenne

Przyprawy kuchenne można stosować zarówno dla poprawienia walorów smakowych, jak i wizualnych. Kurkuma lub szafran sprawią, że nasza potrawa będzie nie tylko dobrze smakować, ale także elegancko, a nawet nieco egzotycznie się prezentować. Przyprawy jednorodne pozwalają na takie przyrządzanie dania, że będzie zachwycać na wiele różnych sposobów. Choć powszechnie uważa się, że zioła oraz inne dodatki nie posiadają zbyt wielu wartości odżywczych, wcale nie musi tak być. Poza tym zdecydowanie wpływają one pozytywnie na nasze procesy trawienne. Mogą ponadto skutecznie leczyć. A do tego posiadają także właściwości konserwujące pożywienie. Choć czasy, kiedy płacono za nie w złocie, już minęły, dobrej jakości przyprawy jednorodne ciągle są w cenie. Szczególnie jeśli pochodzą z dobrych upraw oraz są odpowiednio zapakowane. Czyli są dokładnie takie, jak te z naszego sklepu internetowego. Nie mamy wątpliwości, że wzbogacą one swym smakiem nie tylko wędliny wyrabiane domowym sposobem. Z pewnością nawet bardzo mdłe danie będą one w stanie zamienić na smaczny i aromatyczny posiłek.

Popularne zioła i przyprawy do mięsa

Nawet bardzo smakowite potrawy mięsne smakują lepiej kiedy odpowiednio je przyprawić. Odpowiednie dodatki optymalnie uzupełnią ich smak i wzmocnią poszczególne jego nuty. W zależności od rodzaju na przykład wędlin istnieje wiele kombinacji przypraw, które nadadzą im niepowtarzalny smak. Do najczęściej używanych przypraw do mięsa należą papryka, kminek, kolendra oraz czosnek. A także oczywiście pieprz w proszku, pieprz czarny, chili, oregano, liść laurowy, tymianek i rozmaryn. Choć są i tacy, którzy twierdzą, że smak samej na przykład wołowiny im wystarczy, nie mamy wątpliwości, że po dodaniu do niej artykułów z tej kategorii zmienią zdanie. Nadają się one bowiem do każdego rodzaju wędlin. Świetnie sprawdzają się do kiełbas, pieczeni czy kurczaka. Z nimi nawet znane smaki nabierają nowych barw. I nawet znane potrawy zaczynają smakować zupełnie inaczej, ale zawsze lepiej. Niezależnie od sposobu ich przygotowania. Niezależnie czy to pieczenie, smażenie, gotowanie, czy grillowanie.

Oferujemy szeroką gamę przypraw kuchennych.

Posiadamy szeroką gamę przypraw kuchennych do mięs i do pieczenia. Posiadamy również różnorodne przyprawy do gotowania, które sprawią, że Twoje potrawy będą smakować jak dania dla smakoszy. Stosowanie przypraw w kuchni to tradycja przekazywana od wieków. Wraz z wynalezieniem lodówki stało się jednak możliwe przechowywanie żywności bez suszenia i solenia. Doprowadziło to do powstania nowych dań i sosów, które są obecnie podstawą wielu kultur. Obecnie większość ludzi używa przypraw ze względu na ich smak i aromat. Świat kulinarny wymyślił ponad pięćset różnych przypraw, które nadają potrawom egzotycznego charakteru. Istnieje jednak tylko około piętnastu rodzajów przypraw, które ludzie mogą samodzielnie uprawiać w domu.

Przyprawy jednorodne, czyli jakie?

Przyprawy jednorodne to przyprawy składające się z jednego rodzaju lub jednej konkretnej odmiany przyprawy.

Przyrządzanie różnego rodzaju potraw nieodłącznie łączy się z przyprawianiem. Wśród przypraw wyróżnić można przyprawy jednorodne - czyli przyprawy, które nie są mieszanką różnych składników, powstają jedynie z jednej rośliny, najczęściej robi się je z owocu lub korzenia rośliny.

Jednorodne przyprawy to pozycja obowiązkowa w polskiej kuchni. Można szybko wymieć piętnaście rodzajów jednorodnych przypraw używanych w kuchni polskiej. Najpopularniejszym z nich jest sól, której używa się do przyprawiania mięs, owoców morza, warzyw, a nawet deserów. Inne popularne to czarny pieprz, słodka papryka w proszku, ostra papryka i chili, ziele angielskie, liść laurowy, cynamon, wanilia i imbir.

Przyprawy jednorodne mogą być mielone, sproszkowane, ale także w postaci liści, ziaren, pałeczek czy kryształków. Forma przyprawy zależy od ich rodzaju i zastosowania. Całe przyprawy są zwykle używane do celów kulinarnych, a gdy przepis wymaga przypraw mielonych lub sproszkowanych, to właśnie tego należy użyć. Przyprawy są kluczowym składnikiem wielu potraw, ale nie tylko dodają smaku potrawom. Składniki odżywcze i inne związki w przyprawach mogą również zapewniać korzyści zdrowotne.

Wanilia - jedna z najdroższych przypraw świata

Wanilia to aromat pozyskiwany ze strąków nasion orchidei waniliowej. Jest to jedyny jadalny owoc z rodziny storczykowatych. Można go znaleźć w wielu różnych miejscach na świecie, ale głównym producentem wanilii jest Madagaskar. Słowo „wanilia” pochodzi od hiszpańskiego słowa „vainilla”, co oznacza „mały strąk”. Ekstrakt waniliowy można uzyskać, łącząc ziarna wanilii z alkoholem i wodą i pozwalając mu dojrzewać przez co najmniej sześć miesięcy. Ekstrakt może być używany jako aromat lub zapach, lub można go zmieszać z cukrem, aby uzyskać cukier waniliowy. Jest stosowany w wielu różnych rodzajach żywności i napojów.

Zioła prowansalskie są szeroko stosowane w kuchni śródziemnomorskiej. Nadają świeży smak różnym potrawom i są niezastąpione do mięsa mielonego, farszów i dań z grilla.

Ostre, pieprzne liście dodają kopa wszystkim potrawom. Możesz również użyć zioła ze względu na jego właściwości lecznicze, aby wzmocnić i ukoić organizm.

Bazylia to wszechstronne zioło, które można stosować w wielu różnych potrawach. Można go dodawać do dań mięsnych i warzywnych, aby dodać im dodatkowego kopa. Świetnie komponuje się również z ciepłymi sosami, zupami i letnimi sałatkami. Bazylia jest doskonałym dodatkiem do każdego dania ze względu na doskonale zbalansowany smak i aromat.

Bazylia, czyli przyprawa i jednocześnie roślina lecznicza

Bazylia to roślina występująca w stu kilkudziesięciu aż odmianach. Te, których używamy w kuchni, zazwyczaj należą do rodzaju pospolitego, cytrynowego, czerwonego, greckiego lub cynamonowego. Fanom kuchni śródziemnomorskiej z pewnością rekomendować jej nie trzeba. Mało osób wie jednak, jak potężne właściwości lecznicze zioło to posiada. Zawiera ona bowiem w dużych ilościach cyneol, eugenol, linalol, a także wiele witamin oraz sole mineralne. Dzięki temu ma zbawienny wpływ na układ nerwowy oraz trawienny. Przede wszystkim potrafi ona poprawić trawienie oraz zadziałać moczopędnie lub rozkurczowo. Dzięki temu zaś niweluje wzdęcia i pozwala lepiej trawić nawet całkiem ciężkostrawne dania. Surowiec leczniczy z niej otrzymywany to olejek bazyliowy. Występuje on jako substancja oraz częsty składnik środków uspokajających lub nawet antydepresyjnych. Poza tym pozwala szybko i skutecznie pozbyć się wszelakich obrzęków oraz opuchlizn. Poza tym znany jest jako tradycyjny sposób na odkażanie lub odświeżanie. Bardzo często spotkać go można jako element płynów do płukania ust.

Gorczyca

Gorczyca biała kojarzy się nam najczęściej jako składnik musztard lub dressingów. A także element zalewy na przykład ogórków konserwowych. Jednak te białe kuleczki posiadają wiele zastosowań, a jeszcze więcej – dobrych właściwości. I to nie tylko zdrowotnych, ale także terapeutycznych. Odpowiadają za to obecne w gorczycy białka, sole mineralne, olejki mineralne oraz tłuszcze. A szczególnie obecne w tych ostatnich kwasy erukowe, oleinowe i linoleinowe. To właśnie dzięki nim roślina ta nadaje się do leczenia nieżytów jelit, zaparć, problemów z moczem oraz trawieniem. Działają bowiem przeczyszczająco oraz przeciwzapalnie. Poza tym gorczyca posiada również działanie rozgrzewające oraz rozszerzające naczynia krwionośne. To z kolei sprawia, że pobudzają zakończenia nerwowe. Dobrze sprawdza się także jako dodatek do potraw ciężkostrawnych. Jest również jednym z podstawowych składników każdej marynaty. Produkuje się z niej ponadto olejek, który jest składnikiem maści przeciwzapalnych i przeciwbólowych oraz plastrów. Udowodniono także, że może pobudzać włosy do wzrostu i zapobiegać łysieniu.

Aromatyczne przyprawy jednoskładnikowe i ich dodatkowe zastosowanie

Poprawa smaku oraz aromatu to jedno. Wiele jednak dodatków z naszej oferty ma także dodatkowe, cenne właściwości. Cynamon na przykład zawsze warto dodać do praktycznie każdej potrawy. A to ze względu na jego działanie bakteriobójcze. No i aromatyczny smak. Aby z kolei uniknąć uciążliwych właściwości wzdymających roślin strączkowych, takich jak chociażby fasola, koniecznie dodajmy do potrawy pół łyżeczki kopru lub kminku. Amatorzy rosołu z pewnością poprawią jego smak, dodając do tej zupy świeżą kolendrę, lubczyk, a nawet lekko przypaloną cebulę. Jeszcze lepszą robotę zrobi tutaj skórka z cytryny, która poprawi także aromat sosu pieczeniowego. Przyprawy jednoskładnikowe mogą poprawiać nie tylko smak, ale także wygląd dań. Takie na przykład flaczki uzyskają elegancki kolor, kiedy dodamy do nich nieco zmielonej, słodkiej papryki. Natomiast każde mięso nabierze kształtu i wyglądu, jeśli tylko przed gotowaniem posmarujemy je oliwą z zawartością ziół. Liść laurowy uchroni zaś przed molami i innymi pasożytami między innymi mąkę i kaszę.

Pożyteczne właściwości przypraw jednoskładnikowych

Nie na próżno przez stulecia wiele z nich było warte swą równowagę w złocie lub srebrze. Większość pospolitych dzisiaj ziół i dodatków ceniono od czasów starożytnych jako lekarstwa. Na szczęście również dzisiaj możemy skutecznie z ich właściwości korzystać. Królowie przypraw, czyli goździki, posiadają przede wszystkim silne działanie antybakteryjne oraz przeciwzapalne. Można nimi leczyć dolegliwości jamy ustnej. Podobne działanie wykazuje cynamon. Oprócz tego jednak rozgrzewa oraz znacząco ułatwia trawienie produktów mlecznych. W sukurs mu przychodzi imbir. Szczególnie świeży posiada właściwości wymiotne, dzięki czemu kiedyś leczono nim z trucizn. Gałka muszkatołowa z kolei przeciwdziała powstawaniu wrzodów żołądka. Kardamon zaś pozwala leczyć podobno impotencję. Cenną i wartościową przyprawą pozostaje także aromatyczne oregano. Posiada między innymi właściwości przeciwgrzybiczne oraz przeciwbakteryjne. Ponadto zawiera również kwas foliowy, magnez oraz witaminy K, E, C oraz A. Do mocno aromatycznych dodatków z pewnością należy również majeranek. Działa on rozkurczowo oraz przeciwwzdęciowo. Leczy dolegliwości brzucha. Bazylia zaś pomaga leczyć depresję.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium