Podpuszczka mikrobiologiczna w płynie z kroplomierzem 50ml
Opis
Podpuszczka mikrobiologiczna w płynie z kroplomierzem 50ml
Podpuszczka jest najważniejszym składnikiem serów.
Podpuszczka jest naturalny koagulantem wytwarzanym przez grzyby Rhizomucor Miehei. Podpuszczka mikrobiologiczna jest pochodzenia wyłącznie roślinnego - jest wegetariańska. Podpuszczka ta powstaje poprzez fermentację i oczyszczenie grzyba.
Jak dozować podpuszczkę?
30 kropli podpuszczki wystarcza na 1 litr mleka
Jak używać podpuszczki mikrobiologicznej?
1. Oblicz i odmierz dawkę podpuszczki proporcjonalną do użytej przez Ciebie ilości mleka.
2. W odpowiednim momencie produkcji sera, w zależności od jego rodzaju, dodaj podpuszczkę do podgrzanego do temperatury 33 °C mleka (szczegółowe informacje podane są w przepisach na sery).
3. Całość delikatnie wymieszaj i pozostaw pod przykryciem do utworzenia skrzepu na około 40-60min.
Wskazówki:
Użycie podpuszczki wymaga dodatku chlorku wapnia
(CaCl2) w ilościach od 10 - 100 g/100 l mleka, w zależności od rodzaju sera.
Optymalne pH mleka dla prawidłowego działania podpuszczki mieści się w zakresie 6 - 7.
Podpuszczka mikrobiologiczna może być stosowana w diecie wegańskiej.
Aby podpuszczka zachowała swoje enzymatyczne właściwości, musi być przechowywana w temperaturze 4-6°C.
Szczegóły produktu:
Opakowanie | 50ml 1-2 ml na 10 L mleka (ok. 20-30 kropel na 10 L mleka) |