Zestaw piwowarski - Altbier
Opis
Zestaw piwowarski - Altbier
Altbier (13Blg) to piwna ciekawostka zza zachodniej granicy. Mocno słodowe, ciemnobursztynowe piwo z wyraźnym charakterem chmielowym. Piwo tzw. fermentacji pośredniej jest kompromisem między "czystością" piwa (charakterystyczną dla pilsów) a bogactwem bukietu owocowo-kwiatowego (czyli cechą charakterystyczną dla piw górnej fermentacji). Optymalnie, fermentacja powinna być przeprowadzona w zakresie 14-16°C. Z nieco niższymi temperaturami dobrze poradzą sobie drożdże Fermentis US05 (klik), polecane są również drożdże Fermentis K97 (klik).
Skład surowcowy zestaw na 20 l:
słód monachijski Soufflet 3kg
słód monachijski II Viking Malt 1,5kg
słód barwiący Soufflet 20g
chmiel Northern Brewer 25g
chmiel Puławski 30g
Orientacyjne parametry gotowego piwa:
Ilość litrów: 20
Blg: 13
IBU: 30
Barwa (SRM): 13-15
Fermentacja: górna
Słody nieśrutowane, w celu zakupu słodu w formie śrutowanej, dodaj opcję śrutowania.
Słody w zestawie spakowane są razem, w przypadku, gdy receptura zakłada dodatek słodu na innym etapie niż początkowy, taki słód jest spakowany oddzielnie.