Płatki dębowe KOSTKA opiekana 30g

Dostępność: w magazynie
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 6,29 zł 6.29
ilość szt.
dodaj do przechowalni

Opis

Kostka produkowana jest z najlepszych odmian dębów amerykańskich. Znajdzie zastosowanie w produkcji

wielu rodzajów alkoholi- destylaty, wina, piwa itp. Dodaje subtelne aromaty oraz poprawia kolor trunku.

Jest bardzo prosta w użyciu, wystarczy dodać od 2g do 4g na litr alkoholu i pozostawić na okres od 2-8

tygodni. Z płatkami możesz eksperymentować, wymieszaj kilka różnych rodzajów, a za każdym razem

uzyskasz inny, niepowtarzalny smak!

 

 Zastosowanie płatków podczas produkcji piwa:

Płatki dębowe dodaje się zazwyczaj do fermentacji cichej, w celu uzyskania smaków podobnych do tych jakie

pojawiają się w czasie leżakowania piwa w beczkach dębowych. Czym ciemniejsze, bardziej opiekane płatki,

tym aromat będzie bardziej intensywny. Płatki dodaje się zazwyczaj w ilości 15-30g na 20l piwa. Im dłużej

zostawisz płatki w piwie, tym silniejsze uzyskasz aromaty (zazwyczaj 5-7 dni w zupełności wystarczy).

 

 Zastosowanie płatków podczas produkcji wina:

Płatki można stosować do postarzania win. Dodają one taniny i podnoszą ogólny charakter, smak oraz aromat

trunku. Wystarczy, że podczas fermentacji dosypiesz 2-3g na 1l wody.

 

 Zastosowanie płatków podczas produkcji destylatów:

Dosyp płatki do destylatu i poczekaj 2 tygodnie (można trunek spożywać wcześniej jednak dłuższe przegryzanie

się wzmocni smak, aromat i kolor trunku).

 

 Czym różnia się płatki dębowe francuskie od amerykańskich?

Dębowe płatki francuskie są mniej wyraziste, nadają delikatnie cierpki smak. Płatki amerykańskie zawierają mniej

tanin, ale są bardziej aromatyczne i nadają gładki smak. Francuskie warto pozostawić w trunku nieco dłużej niż

płatki amerykańskie.

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium