Mieszanka do chleba. Chleb ze szpinakiem

Dostępność: w magazynie
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 8,89 zł 8.89
ilość szt
dodaj do przechowalni

Opis

Chleb ze szpinakiem oraz zarodkami pszennymi posiada ciekawy smak oraz strukturę miękiszu dzięki zastosowaniu szpinaku w płatku. Jest to bardzo oryginalne receptura obok której nie sposób przejść obojętnie.


Zapach świeżego chleba o poranku - to najlepszy aromat jaki można sobie wyobrazić. Niestety składy sklepowych wypieków dają dużo do życzenia. A jeśli już znajdziemy chleb z prawdziwym składem jego cena zazwyczaj bywa zaporowa. Dlatego my wybieramy przygotowanie własnego chleba i Ty też musisz spróbować! Wyrób domowego chleba jest prostszy niż Ci się wydaje, a to właśnie dzięki gotowym mieszanką.

Mieszanka chlebowa to kompozycja odpowiednio dobranych mąk oraz składników takich jak: naturalny zakwas czy słody zbożowe. Składniki te są niezbędne do tego, żeby chleb pięknie wyrósł i smakował tak jak chleb na recepturach naszych dziadków. 

Do naszych mieszanek nie dodajemy: rafinowanych cukrów, sztucznych barwników, konserwantów i substancji spulchniających. Niestety mieszanki do chleba dostępne w supermarketach, często posiadają długą listę takich i innych składników. Nasza mieszanka zawiera naturalny wysuszony zakwas, warto na to zwrócić uwagę ze względu na to, że w wielu mieszankach dostępnych na rynku używane są sztuczne środki zakwaszające.

Jak mogę wypiekać chleb?

Chleb możesz wypiekać metodą tradycyjną, czyli w piekarniku, ale także w automacie do chleba.

 

Z jednego opakowania mieszanki wychodzą 2 chlebki na formię o zbliżonych wymiarach: 25x10x8

 

Przepis na przygotowanie w automacie:
1. Wsypać do automatu 0,5kg mieszanki, dodać 0,25-0,30l wody (250-300ml, temp. 30 °C) oraz 10g drożdży świeżych lub 1-2 g suchych.
2. Uruchomić wybrany program.

3. Po zakończeniu procesu pieczenia wyjąć chleb z foremki i pozostawić do ostygnięcia.

Przepis do przygotowania w piekarniku:
1. Do miski wsypać 500g mieszanki, dolać 0,25-0,30l letniej wody ok. 30 °C, dodać 15g świeżych drożdży lub 2g suchych.

2. Wyrabiać ciasto mikserem, ręcznie lub przy użyciu drewnianych łopatek około 10-15min
3. Po wymieszaniu pozostawić ciasto pod przykryciem w ciepłym miejscu pod przykryciem do wyrośnięcia ok 20-30min.
Po wyjęciu ciasta przełożyć je do wysmarowanej olejem formy.
4. Pozostawić do wyrośnięcia.
5. Kiedy ciasto wyrośnie i wypełni formę włożyć je do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 °C i piec przez około 40-50min. Stopniowo zmniejszając temperaturę do 180 °C.

Wskazówki:
Przed włożeniem ciasta do piekarnika dobrze jest umieścić naczynie żaroodporde z gorącą wodą zaparowując piekarnik. Naczynie wyjąć po 10 minutach od włożenia ciasta do piekarnika.
Aby uzyskać efekt chrupiącej skórki z połyskiem należy na około 10min przed wyjęciem chleba z piekarnika posmarować białkiem z jajka lub mlekiem.

 

Składniki mieszanki ze szpinakiem:

mąka pszenna typ 500,mąka żytnia typ 720,zarodki pszenne (5%), szpinak w płatku (2,5%),słonecznik łuszczony,siemię lniane, soja łamana prażona,sól, suchy kwas pszenny (mielone produkty pszenne,kultury starterowe),cukier, szpinak mielony(1%),suszona cebula mielona, błonnik grochowy, czosnek granulowany, płatki ziemniaczane,przyprawa ziołowa:rozmaryn,środek do przetwarzania mąki:kwas askorbinowy,enzymy piekarnicze

 

Produkt zawiera gluten, pochodzący ze zbóż.

 

Szczegóły produktu:

Opakowanie 1kg na dwa 0,5kg chleby
Złóż zamówienie w ciągu:
 
a wyślemy je jeszcze dziś!

Wyślemy już jutro!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium