Kultura starterowa MSY (Świeży ser i pół-twarde odmiany sera: Twaróg, Quark, Ser kremowy i inne)
Opis
Kultura starterowa MSY (Świeży ser i pół-twarde odmiany sera: Twaróg, Quark, Ser kremowy i inne)
Kultury bakterii lekko zakwaszają mleko, zmieniając jego PH. Proces zakwaszania nazywany jest dojrzewaniem mleka i trwa on kilkadziesiąt minut. Bakterie działają w serze cały okres dojrzewania sprawiając, że ser jest żywym, oddychającym produktem. Podczas dojrzewania cukier mlekowy zmienia się w kwas mleko.
Kultury bakterii nie tylko zmieniają PH mleka, ale także wpływają pozytywnie na smak i konsystencję sera. Z upływem czas zanika kwaśny i gorzki smak, a struktura zmienia się na bardziej elastyczną.
Do jaki serów użyć kultury bakterii MSY?
sery świeże
sery pół-twarde
twaróg
ser typu Swuark
ser kremowy
Jak używać kultur bakterii?
Bakterie rozsyp równomiernie po powierzchni mleka
Bakterie rozsypujemy równomiernie po powierzchni mleka i połącz z mlekiem wysterlizowaną trzepaczką lub łyżką.
Następnie pozwól bakteriom działać (od kilkunastu do kilku godzin - w zależności od typu sera)
Jak dawkować kultury bakterii?
10g kultur bakterii na 100l mleka
Więc w zależności od ilości mleka, tylko odmierz kultury.
Forma kultury bakterii:
Kultura bakterii jest liofilizowana - bakterie te powinno się na 5 minut pozostawić na powierzchni podgrzanego mleka, żeby nasiąknęły i dopiero potem łączyć z mlekiem. Bakterie przechowuje się w lodówce przez około 2 miesiące, a w zamrażarce do dwóch lat.
Składniki kultury bakterii:
Lactococcus lactis subsp. lactis, Lactococcus lactis subsp. cremoris, Lactococcus lactis subsp. lactis biovar diacetilactis, Streptococcus salivarius subsp. thermophilus
Szczegóły produktu:
Typ | Mezofilno-termofilne |
Tolerancja na sól | 2% NaCl |
Optymalna temperatura dla wzrostu | 32 - 37 ° C |
Opakowanie | 10g na 100l mleka |