Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka

Promocje
Butelka z korkiem 150ml
Butelka z korkiem 150ml
4,29 zł 3,49 zł
szt.
Aparat destylacyjny
Aparat destylacyjny
223,19 zł 190,19 zł
szt.
Komplet 5-elementowy do wina
Komplet 5-elementowy do wina
28,19 zł 22,59 zł
szt.
Rurka fermentacyjna szklana kątowa
Rurka fermentacyjna szklana kątowa
2,59 zł 2,08 zł
szt.
zaprawka CURRANT PORZECZKA VODKA 50ml
zaprawka CURRANT PORZECZKA VODKA 50ml
9,19 zł 7,45 zł
szt.
Słój/Kubek 500ml ze słomką "Motyl"
Słój/Kubek 500ml ze słomką "Motyl"
5,79 zł 4,72 zł
Sprężynka do słoi
Sprężynka do słoi
0,45 zł 0,36 zł
szt.
Chmiel Mandarina Bawaria 2017 (G) 300g
Chmiel Mandarina Bawaria 2017 (G) 300g
29,48 zł 24,95 zł
szt.
Korkociąg METALOWY
Korkociąg METALOWY
6,09 zł 4,97 zł
szt.
zaprawka VINBRARS SZNAPS (CZARNA PORZECZKA) 25ml
zaprawka VINBRARS SZNAPS (CZARNA PORZECZKA) 25ml
6,79 zł 5,50 zł
Deska szklana do krojenia KAKTUS 20x30cm
Deska szklana do krojenia KAKTUS 20x30cm
7,29 zł 5,94 zł
szt.
Wieczko fi82 Piknik 6Z
Wieczko fi82 Piknik 6Z
0,33 zł 0,27 zł
szt.
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Kultura starterowa MSY (Świeży ser i pół-twarde odmiany sera: Twaróg, Quark, Ser kremowy i inne)

Dostępność: w magazynie
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 21,59 zł 21.59
ilość szt
dodaj do przechowalni

Opis

Kultury bakterii lekko zakwaszają mleko, zmieniając jego PH. Proces zakwaszania nazywany jest dojrzewaniem mleka i trwa on kilkadziesiąt minut. Bakterie działają w serze cały okres dojrzewania sprawiając, że ser jest żywym, oddychającym produktem.  Podczas dojrzewania cukier mlekowy zmienia się w kwas mleko.

Kultury bakterii nie tylko zmieniają PH mleka, ale także wpływają pozytywnie na smak i konsystencję sera. Z upływem czas zanika kwaśny i gorzki smak, a struktura zmienia się na bardziej elastyczną.

Do jaki serów użyć kultury bakterii MSY?

sery świeże

sery pół-twarde
twaróg
ser typu Swuark

ser kremowy

Jak używać kultur bakterii?

Bakterie rozsyp równomiernie po powierzchni mleka

Bakterie rozsypujemy równomiernie po powierzchni mleka i połącz z mlekiem wysterlizowaną trzepaczką lub łyżką.
Następnie pozwól bakteriom działać (od kilkunastu do kilku godzin - w zależności od typu sera)

Jak dawkować kultury bakterii?

10g kultur bakterii na 100l mleka

Więc w zależności od ilości mleka, tylko odmierz kultury.

Forma kultury bakterii:

Kultura bakterii jest liofilizowana -  bakterie te powinno się na 5 minut pozostawić na powierzchni podgrzanego mleka, żeby nasiąknęły i dopiero potem łączyć z mlekiem. Bakterie przechowuje się w lodówce przez około 2 miesiące, a w zamrażarce do dwóch lat.

Składniki kultury bakterii:

Lactococcus lactis subsp. lactis, Lactococcus lactis subsp. cremoris, Lactococcus lactis subsp. lactis biovar diacetilactis, Streptococcus salivarius subsp. thermophilus

Parametry produktu:

Typ Mezofilno-termofilne
Tolerancja na sól 2% NaCl
Optymalna temperatura dla wzrostu 32 - 37 ° C
Opakowanie 10g na 100l mleka

Podobne produkty

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium