Ksylitol 1kg Finlandia
Opis
Ksylitol 1kg Finlandia
Ksylitol (cukier brzozowy) to naturalny słodzik, który stanowi zdrową alternatywę dla cukru. Za ojczyznę ksylitolu uznaje się Finlandię, gdzie do tej pory produkuje się go w tradycyjny sposób z kory brzozy. Ma postać bezzapachowego, białego, krystalicznego proszku, który pozostawia charakterystyczny chłód na końcu języka. Przez tą cechę bardzo często można go spotkać w gumach do żucia czy cukierkach miętówkach. Jest metabolizowany z bardzo niewielkim udziałem insuliny.
Właściwości ksylitolu:
ma 14x mniejszy indeks glikemiczny niż „normalny” cukier,
dostarcza 40% mniej kalorii niż sacharoza,
ksylitol zmniejsza ochotę na słodycze,
zwiększa mineralizację kości,
pomaga zapobiegać próchnicy,
jest polecany osobom zmagającym się z chorobami bakteryjnymi i grzybicą.
Możliwości zastosowania ksylitolu:
w zastępstwie białego cukru do słodzenia kawy i herbaty,
do koktajli,
coraz popularniejszy przy przygotowywaniu wypieków,
do przetworów owocowych.
Ciekawostki:
Biały cukier najlepiej zastępować ksylitolem stopniowo, ponieważ zanim nasz organizm przyzwyczai się do cukru brzozowego może on powodować lekkie przeczyszczenie.
Zobacz przepis na DŻEM ANANASOWY z użyciem KSYLITOLU
Szczegóły produktu:
KRAJ POCHODZENIA | FINLANDIA |
WAGA | 1kg |
OPAKOWANIE | Torebka typu DOYPACK z okienkiem |