Przyprawy do bigosu jakie wybrać?
Bigos to jedno z najpopularniejszych polskich dań na bazie kapusty i mięsa. Efekt końcowy bigosu jest zależny od wielu czynników, ale dzisiaj skupimy się na jednym z nich - przyprawami. Bez przypraw uzyskanie najlepszego smaku będzie niemożliwe. Jedni lubią bardzie kwaśny, inni bardziej słodki, a jeszcze inni bardziej ostry smak bigosu.
Jakie przyprawy do bigosu sprawią, że jego smak będzie wyjątkowy?
Smak tradycyjnego bigosu w dużej mierze zależy od indywidualnych preferencji gotującego. Ile domów, tyle sposobów na najlepszy bigos. Jednak to co łączy każdego z nas to dobór przypraw.
Przyprawy, które doskonale łączą się ze smakiem bigosu:
ziele angielskie - jego ciepły korzenny aromat nie tylko dopełni potrawę, ale również korzystnie wpływa na układ trawienny zapobiegając kolkom czy wzdęciom
liść laurowy - zawarte w nim olejki eteryczne oraz ziołowy smak sprawiają, że nie może się bez niego obyć żadna tradycyjna dla kuchni polskiej potrawa
pieprz czarny -nada bigosowi delikatnej pikanterii, delikatnie rozgrzewając, a zarazem wspomagając przemianę materii
jałowiec ziarno - jego słodko-gorzki smak doskonale komponuje się z mięsami
goździki - słodkie, lekko ostre, o korzennym aromacie, który doskonale pobudzi zmysły szczególnie w okresie zimowym
śliwki suszone - nadają odrobiny słodyczy dlatego mogą zostać użyte w mniej kwaśnym wariancie bigosu jako przełamanie kapusty kiszonej
papryka słodka czerwona - urozmaici nie tylko smak dania, ale również nada mu wyrazistego koloru stymulując przy tym wydzielanie soku żołądkowego
majeranek liść - świetnie komponuje się z kapustą dlatego doskonale sprawdzi się więc w potrawie jaką jest bigos
Jeśli nie masz czasu na eksperymentowanie ze swoim bigosem, możesz skorzystać z gotowej mieszanki