Przyprawy do bigosu jakie wybrać?
Przyprawy do bigosu jakie wybrać?

Przyprawy do bigosu jakie wybrać?

Bigos to jedno z najpopularniejszych polskich dań na bazie kapusty i mięsa. Efekt końcowy bigosu jest zależny od wielu czynników, ale dzisiaj skupimy się na jednym z nich - przyprawami. Bez przypraw uzyskanie najlepszego smaku będzie niemożliwe. Jedni lubią bardzie kwaśny, inni bardziej słodki, a jeszcze inni bardziej ostry smak bigosu.   

Jakie przyprawy do bigosu sprawią, że jego smak będzie wyjątkowy?

Smak tradycyjnego bigosu w dużej mierze zależy od indywidualnych preferencji gotującego. Ile domów, tyle sposobów na najlepszy bigos. Jednak to co łączy każdego z nas to dobór przypraw.

Przyprawy, które doskonale łączą się ze smakiem bigosu:

ziele angielskie - jego ciepły korzenny aromat nie tylko dopełni potrawę, ale również korzystnie wpływa na układ trawienny zapobiegając kolkom czy wzdęciom

liść laurowy - zawarte w nim olejki eteryczne oraz ziołowy smak sprawiają, że nie może się bez niego obyć żadna tradycyjna dla kuchni polskiej potrawa

pieprz czarny -nada bigosowi delikatnej pikanterii, delikatnie rozgrzewając, a zarazem wspomagając przemianę materii

jałowiec ziarno - jego słodko-gorzki smak doskonale komponuje się z mięsami

goździki - słodkie, lekko ostre, o korzennym aromacie, który doskonale pobudzi zmysły szczególnie w okresie zimowym 

śliwki suszone - nadają odrobiny słodyczy dlatego mogą zostać użyte w mniej kwaśnym wariancie bigosu jako przełamanie kapusty kiszonej

papryka słodka czerwona - urozmaici nie tylko smak dania, ale również nada mu wyrazistego koloru stymulując przy tym wydzielanie soku żołądkowego

majeranek liść - świetnie komponuje się z kapustą dlatego doskonale sprawdzi się więc w potrawie jaką jest bigos

Jeśli nie masz czasu na eksperymentowanie ze swoim bigosem, możesz skorzystać z gotowej mieszanki 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium