Przyprawy do mięsa mielonego - plus sposób na najlepsze kotlety mielone!
Przyprawy do mięsa mielonego - plus sposób na najlepsze kotlety mielone!

 Przyprawy do mięsa mielonego - plus sposób na najlepsze kotlety mielone!

Przepis na najlepsze kotlety mielone przechodzą z pokolenia na pokolenie. Najważniejszym składnikiem idealnego kotleta jest cebula- najlepiej taka podsmażona na maśle. A do tego grubo mielony pieprz i sól. Ale jakie jeszcze przyprawy będą się świetnie komponowały z mięsem mielonym?

Najlepsze przyprawy do kotletów mielonych:

majeranek
tymianek
natka pietruszki
koperek
czosnek
pieprz kolorowy

Możesz wykorzystać także gotową przyprawę do mięsa mielonego w której skład wchodzą: sól, cebula, papryka słodka, gorczyca biała, cukier, kolendra, chilli, marchew, czosnek, majeranek, oregano, pieprz czarny, tymianek. 

Wskazówki, dzięki którym mielone wychodzą idealne:

  1. Do wyrabianego mięsa dodaj około 50 ml bardzo zimnej wody (na 1/2 kg mięsa) i wyrabiać tak długo, aż mięso zacznie odchodzić od miski i rąk. Im dłużej wyrabiane mięso, tym pyszniejsze i bardziej puszyste kotlety. Pamiętaj, żeby przed dodaniem podsmażonej cebuli do mięsa należy ją ostudzić.
  2. Mięso odstawi następnie do lodówki przynajmniej na ½ godziny

Warto bułkę kajzerkę (czerstwą) namoczyć wcześniej w mleku a następnie lekko odcisnąć.

Proporcje na najlepsze mielone:

1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego

2 cebule

2 jajka

1 kajzerka + mleko do namoczenia

sól i pieprz

przyprawa do mięsa mielonego

bułka tarta do obtaczania

olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Do miski włożyć mięso, cebulę, jajka, przyprawy, odciśniętą bułkę. Dobrze wymieszać. Podczas wyrabiania dolewać lodowatej wody. Po wyjęciu z lodówki formować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na złoty kolor.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium