Kardamon - właściwości i zastosowanie
Kardamon - właściwości i zastosowanie

Kardamon to przyprawa, która znalazła swoje zastosowanie nie tylko w kuchni, lecz ze względu na swoje właściwości lecznicze także w medycynie naturalnej.

Właściwości kardamonu:

Kardamon na dolegliwości trawienne

Kardamon dzięki swojemu ostremu, korzennemu i piekącego smaku pobudza apetyt. W związku z tym, wprowadź go do diety niejadków. Pomaga przy schorzeniach takich jak oskrzela czy astma. Kardamon łagodzi kaszel, udrożnia zatkany nos i wzmacnia odporność. Przy przeziębieniu sięgnij po herbatę z kardamonem.

Kardamon na przeziębienie

Pomaga przy schorzeniach takich jak oskrzela czy astma. Kardamon łagodzi kaszel, udrożnia zatkany nos i wzmacnia odporność. Przy przeziębieniu sięgnij po herbatę z kardamonem.

Kardamon w walce z otyłością, cukrzycą i hiperlipidemią

Kardamon na odchudzanie

Kardamon zapobiega wzrostowi masy ciała poprzez wydzielanie soków trawiennych, dzięki temu przyspiesza przemianę materii.

Kardamon na potencję

W medycynie naturalnej kardamon znany jest także jako naturalny środek zwiększający potencję.

Kardamon na odświeżenie oddechu

Kardamon ma działanie antybakteryjne, dzięki czemu odświeża oddech - żuj jego ziarenka przez kilka chwil.

Zastosowanie kardamonu w kuchni:

przyprawisz nim pierniki, marcepaty, sałatki owocowe
dodaj go do sosów i likierów
nada świezy smak dyni i marchwi
kardamon dodaj do zup oraz dań rybnych

Zobacz kardamon w naszym sklepie:

[product id="1744,1941,3188,1799"]


 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium