Mieszanka do bułek to kompozycja odpowiednio dobranych mąk oraz składników takich jak: naturalny zakwas czy słody zbożowe.
Składniki te są niezbędne do tego, żeby chleb pięknie wyrósł i smakował tak jak chleb na recepturach naszych dziadków. Do naszych mieszanek nie dodajemy: rafinowanych cukrów, sztucznych barwników, konserwantów i substancji spulchniających. Niestety mieszanki dostępne w supermarketach, często posiadają długą listę takich i innych składników. Nasza mieszanka zawiera naturalny wysuszony zakwas, warto na to zwrócić uwagę ze względu na to, że w wielu mieszankach dostępnych na rynku używane są sztuczne środki zakwaszające.
Bułka kukurydziana której głównym składnikiem jest mąka kukurydziana, dostarczy Twojemu organizmowi magnez, witaminy E,B,A.
Zawiera dużo skrobi i błonnika. Bułka kukurydziana będzie idealną propozycją na śniadanie dla dzieci i dorosłych. W tym przepisie użyliśmy mieszanki do bułki kukurydzianej, ale wszystkie inne mieszanki do bułek wykonasz dokładnie tak samo.
Potrzebujesz:
500g mieszanki do wyrobu bułek
250ml letniej wody,
drożdże suche 4g
Produkty użyte w przepisie:
[product id="3677,3380,3678,3476"]
Jak zrobić bułki z mieszanki do bułek kukurydzianych?
1. Do miski wsyp 500g mieszanki, dolać 0,25-0,30l letniej wody ok. 30 °C, dodać 15g świeżych drożdży lub 2g suchych.
2. Wyrób ciasto mikserem, ręcznie lub przy użyciu drewnianych łopatek około 10-15min
3. Po wymieszaniu pozostaw ciasto pod przykryciem w ciepłym miejscu pod przykryciem do wyrośnięcia ok 20-30min. Po wyjęciu ciasta przełożyć je do wysmarowanej olejem formy.
4. Pozostaw do wyrośnięcia.
5. Kiedy ciasto wyrośnie i wypełni formę włóż je do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 °C i piec przez około 20-25min. Stopniowo zmniejszając temperaturę do 180 °C.
Moje wskazówki:
Przed włożeniem ciasta do piekarnika dobrze jest umieścić naczynie żaroodporne z gorącą wodą zaparowując piekarnik. Naczynie wyjąć po 10 minutach od włożenia ciasta do piekarnika.
Aby uzyskać efekt chrupiącej skórki z połyskiem należy na około 10min przed wyjęciem chleba z piekarnika posmarować białkiem z jajka lub mlekiem.