Bułki kukurydziane z mieszanki | Przepisy z Domowej Spiżarni
Bułki kukurydziane z mieszanki | Przepisy z Domowej Spiżarni

Mieszanka do bułek to kompozycja odpowiednio dobranych mąk oraz składników takich jak: naturalny zakwas czy słody zbożowe.

Składniki te są niezbędne do tego, żeby chleb pięknie wyrósł i smakował tak jak chleb na recepturach naszych dziadków.  Do naszych mieszanek nie dodajemy: rafinowanych cukrów, sztucznych barwników, konserwantów i substancji spulchniających. Niestety mieszanki  dostępne w supermarketach, często posiadają długą listę takich i innych składników. Nasza mieszanka zawiera naturalny wysuszony zakwas, warto na to zwrócić uwagę ze względu na to, że w wielu mieszankach dostępnych na rynku używane są sztuczne środki zakwaszające.

Bułka kukurydziana której głównym składnikiem jest mąka kukurydziana, dostarczy Twojemu organizmowi magnez, witaminy E,B,A.

Zawiera dużo skrobi i błonnika. Bułka kukurydziana będzie idealną propozycją na śniadanie dla dzieci i dorosłych.  W tym przepisie użyliśmy mieszanki do bułki kukurydzianej, ale wszystkie inne mieszanki do bułek wykonasz dokładnie tak samo. 

Potrzebujesz:

500g mieszanki do wyrobu bułek 

 250ml letniej wody,

drożdże suche 4g

Produkty użyte w przepisie:

[product id="3677,3380,3678,3476"]

Jak zrobić bułki z mieszanki do bułek kukurydzianych?

1. Do miski wsyp 500g mieszanki, dolać 0,25-0,30l letniej wody ok. 30 °C, dodać 15g świeżych drożdży lub 2g suchych.

2. Wyrób ciasto mikserem, ręcznie lub przy użyciu drewnianych łopatek około 10-15min

3. Po wymieszaniu pozostaw ciasto pod przykryciem w ciepłym miejscu pod przykryciem do wyrośnięcia ok 20-30min. Po wyjęciu ciasta przełożyć je do wysmarowanej olejem formy.

4. Pozostaw do wyrośnięcia.

5. Kiedy ciasto wyrośnie i wypełni formę włóż je do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 °C i piec przez około 20-25min. Stopniowo zmniejszając temperaturę do 180 °C.

Moje wskazówki:

Przed włożeniem ciasta do piekarnika dobrze jest umieścić naczynie żaroodporne z gorącą wodą zaparowując piekarnik. Naczynie wyjąć po 10 minutach od włożenia ciasta do piekarnika.
Aby uzyskać efekt chrupiącej skórki z połyskiem należy na około 10min przed wyjęciem chleba z piekarnika posmarować białkiem z jajka lub mlekiem.

 


 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium