Moja szuflada z przyprawami pęka w szwach, nie tylko dlatego że mam je na wyciągnięcie ręki, ale także dlatego, że nie wyobrażam sobie żadnego dania bez ich udziału.
Ale przyprawy to nie tylko wyrazisty smak i aromat, ale także walory zdrowotne. Przyprawy wspomagają nasze zdrowie, łagodzą różne dolegliwości i dostarczają wiele minerałów. Jakie więc przyprawy do czego i na co?
Majeranek
Na co pomaga?
poprawia trawienie, zapobiega wzdęciom, łagodzi mdłości, działa przeciwzapalnie
Do jakich dań?
Dodaj go do tłustych, ciężkostrawnych dań, np. grochówki, pieczonego boczku, żurku z kiełbasą. Należy go dodawać pod koniec gotowania, bo pod wpływem wysokiej temperatury traci aromat.
Oregano
Na co pomaga?
Jest skutecznym środkiem na przeziębieniem i grypę, obniża gorączkę i łagodzi kaszel, wspomaga trawienie
Do jakich dań?
Oregano nie traci szybko smaku podczas gotowania. Dobrze się komponuje z rybami, mięsem, bakłażanem, sosem pomidorowym.
Rozmaryn
Na co pomaga?
Korzystnie działa przede wszystkim na układ pokarmowy, ułatwia trawienie, zapobiega wzdęciom i gazom, zwiększa wydzielanie żółci niezbędnej do trawienia tłuszczu. Jest także dobrym lekiem na zmęczenie, kłopoty z koncentracją, ponieważ poprawia krążenie krwi.
Do jakich dań?
Pasuje do jagnięciny, wieprzowiny, dziczyzny, kaczki i niektórych warzyw (bakłażan, cukinia, kapusta).
Szałwia
Na co pomaga?
ma działanie przeciwzapalne i bakteriobójcze, dlatego napar z tego zioła często jest używany przy zapaleniu dziąseł i gardła. Ogranicza też nocne pocenie u kobiet w okresie klimakterium, poprawia pamięć i nastrój.
Do jakich dań?
Szałwię dodaje się do tłustych mięs (wieprzowina, gęś), fasoli, bakłażana, zapiekanek.
Papryka ostra (chili)
Na co pomaga?
pobudza wydzielanie soków trawiennych, śliny i przyspiesza przemianę materii. A wszystko to za sprawą enzymu o nazwie kapsaicyna. Powoduje on także zwiększenie wydzielania endorfin, a zatem ostra papryka poprawia także nastrój.
Do jakich dań?
Dodaje się ją do mięs, sosów, duszonych warzyw
Kminek
Na co pomaga?
Działa rozkurczowo i wiatropędnie, dlatego pomaga przy wzdęciach, kolce jelitowej, gazach.
Do jakich dań?
Używa się go do przyprawiania wieprzowiny, kapusty, serów.
Bazylia
Na co pomaga?
Działa uspokajająco, poprawia koncentrację i pamięć. Ma też właściwości antyalergiczne, poleca się ją więc przy katarze siennym.
Do jakich dań?
To bardzo aromatyczne zioło dodawane jest do wielu potraw. Świeża znakomicie się komponuje z serem mozzarellą i pomidorami.
Tymianek
Na co pomaga?
działa wykrztuśnie, bo pobudza ruchy nabłonka wyściełającego drogi oddechowe i upłynnia wydzielinę. Napar z tymianku warto więc pić przy męczącym kaszlu.
Do jakich dań?
Jako przyprawa pasuje do duszonych i pieczonych mięs.
Pieprz
Na co pomaga?
pobudza apetyt, ułatwia trawienie, stymulując wydzielanie soków żołądkowych, zapobiega wzdęciom. Ma również działanie lekko moczopędne i zwiększa wchłanianie selenu oraz witamin z grupy B.
Do jakich dań?
Pieprz jest przyprawą uniwersalną. Ożywia smak każdej niemal potrawy. Trzeba tylko pamiętać, że ziarnisty dodajemy na początku gotowania (np. do rosołu), a mielony pod koniec obróbki cieplnej.
Produkty o których mowa we wpisie:
[product id="997,2017,1733,2442,443,2044,2551,1884"]