Przyprawy i zioła - dlaczego warto używać ich w kuchni i nie tylko?
Przyprawy i zioła - dlaczego warto używać ich w kuchni i nie tylko?

Moja szuflada z przyprawami pęka w szwach, nie tylko dlatego że mam je na wyciągnięcie ręki, ale także dlatego, że nie wyobrażam sobie żadnego dania bez ich udziału.

Ale przyprawy to nie tylko wyrazisty smak i aromat, ale także walory zdrowotne. Przyprawy wspomagają nasze zdrowie, łagodzą różne dolegliwości i dostarczają wiele minerałów. Jakie więc przyprawy do czego i na co?

Majeranek

Na co pomaga?

poprawia trawienie, zapobiega wzdęciom, łagodzi mdłości, działa przeciwzapalnie

Do jakich dań?

Dodaj go do tłustych, ciężkostrawnych dań, np. grochówki, pieczonego boczku, żurku z kiełbasą. Należy go dodawać pod koniec gotowania, bo pod wpływem wysokiej temperatury traci aromat.

Oregano

Na co pomaga?

Jest skutecznym środkiem na przeziębieniem i grypę, obniża gorączkę i łagodzi kaszel, wspomaga trawienie

Do jakich dań?

Oregano nie traci szybko smaku podczas gotowania. Dobrze się komponuje z rybami, mięsem, bakłażanem, sosem pomidorowym.

Rozmaryn­

Na co pomaga?

Korzystnie działa przede wszystkim na układ pokarmowy, ułatwia trawienie, zapobiega wzdęciom i gazom, zwiększa wydzielanie żółci niezbędnej do trawienia tłuszczu. Jest także dobrym lekiem na zmęczenie, kłopoty z koncentracją, ponieważ poprawia krążenie krwi.

Do jakich dań?

Pasuje do jagnięciny, wieprzowiny, dziczyzny, kaczki i niektórych warzyw (bakłażan, cukinia, kapusta).

Szałwia

Na co pomaga?

ma działanie przeciwzapalne i bakteriobójcze, dlatego napar z tego zioła często jest używany przy zapaleniu dziąseł i gardła. Ogranicza też nocne pocenie u kobiet w okresie klimakterium, poprawia pamięć i nastrój.

Do jakich dań?

Szałwię dodaje się do tłustych mięs (wieprzowina, gęś), fasoli, bakłażana, zapiekanek.

Papryka  ostra (chili)

Na co pomaga?

pobudza wydzielanie soków trawiennych, śliny i przyspiesza przemianę materii. A wszystko to za sprawą enzymu o nazwie kapsaicyna. Powoduje on także zwiększenie wydzielania endorfin, a zatem ostra papryka poprawia także nastrój.

Do jakich dań?

Dodaje się ją do mięs, sosów, duszonych warzyw

Kminek

Na co pomaga?

Działa rozkurczowo i wiatropędnie, dlatego pomaga przy wzdęciach, kolce jelitowej, gazach.

Do jakich dań?

Używa się go do przyprawiania wieprzowiny, kapusty, serów.

Bazylia

Na co pomaga?

Działa uspokajająco, poprawia koncentrację i pamięć. Ma też właściwości antyalergiczne, poleca się ją więc przy katarze siennym.

Do jakich dań?

To bardzo aromatyczne zioło dodawane jest do wielu potraw. Świeża znakomicie się komponuje z serem mozzarellą i pomidorami.

Tymianek

Na co pomaga?

działa wykrztuśnie, bo pobudza ruchy nabłonka wyściełającego drogi oddechowe i upłynnia wydzielinę. Napar z tymianku warto więc pić przy męczącym kaszlu.

Do jakich dań?

Jako przyprawa pasuje do duszonych i pieczonych mięs.

Pieprz

Na co pomaga?

pobudza apetyt, ułatwia trawienie, stymulując wydzielanie soków żołądkowych, zapobiega wzdęciom. Ma również działanie lekko moczopędne i zwiększa wchłanianie selenu oraz witamin z grupy B.

Do jakich dań?

Pieprz jest przyprawą uniwersalną. Ożywia smak każdej niemal potrawy. Trzeba tylko pamiętać, że ziarnisty dodajemy na początku gotowania (np. do rosołu), a mielony pod koniec obróbki cieplnej.

Produkty o których mowa we wpisie:

[product id="997,2017,1733,2442,443,2044,2551,1884"]


 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium