Słowo zakwas już pewnie nie raz obiło Ci się o uszy, bo wiele osób poleca chleb na zakwasie. Ale czym właściwie on jest?
To mieszanka mąki i wody, w odpowiednich proporcjach, pozostawiona w temp. 25-30°
w takich warunkach dochodzi do procesu fermentacji – rozkładu złożonych węglowodanów znajdujących się w mące przez naturalnie żyjące na ziarnach zbóż bakterie i drożdże
w wyniku tej reakcji powstaje m.in. kwas mlekowy i kwas octowy – stąd kwaśny zapach i później charakterystyczny smak chleba na zakwasie
w skład zakwasu wchodzą głównie bakterie mlekowe – wyizolowano ich ponad 50 gatunków (głownie szczep Lactoobacillus) i ponad 20 gatunków drożdży
bakterie i drożdże współdziałają ze sobą – drożdże dostarczają niezbędnych do rozwoju bakterii witamin zaś bakterie mlekowe zakwaszają środowisko, co sprzyja rozwojowi drożdży
[product id="3461,3209,3208,3940"]
Co warto przygotować używając zakwasu? Zakwas kojarzy się głównie z chlebem. Ale warto spróbować wykorzystać go także w innych przepisach np. na:
pieczywo – chleb (np. orkiszowo-żytni), bułki
ciasto na pizzę
ciasto na naleśniki, pancakes, gofry (zakwas pszenny)
żytni makaron
zakwas na żurek