Słodziki i substancje słodzące, sklep Domowa Spiżarnia
Słodziki i substancje słodzące do potraw, sklep Domowa Spiżarnia oferuje zamienniki cukru do kuchni. Podobno po skonsumowaniu dobrze skomponowanego posiłku nie powinniśmy mieć ochoty na nic więcej. Tylko czasem tak trudno oprzeć się kawałkowi serniczka! Co możemy zrobić, żeby ten kawałek ciasta nie tylko nam smakował, ale również nie wzbudzał w nas niepotrzebnych wyrzutów sumienia? Należy zatroszczyć się o zdrowe i wartościowe substancje słodzące! Tylko takie znajdziesz w Domowej Spiżarni.
W Domowej Spiżarni możecie znaleźć Państwo produkty, które będą doskonałym zamiennikiem białego cukru w wypiekach i świetnie zastąpią go w codziennej diecie. Cukier kokosowy jest produkowany w Indonezji i na Filipinach, bywa nazywany także cukrem palmowym, ponieważ pozyskuje się go z kwiatostanu palmy kokosowej. Można stosować go zarówno jako przyprawę do deserów, jak i w postaci substancji słodzącej do ciast – podobno bardzo dobrze się sprawdza w zaczynach drożdżowych.
Słodziki i substancje słodzące do wyrobu ciast
Przy pieczeniu nie możemy zapominać o cukrze waniliowym, który wzbogaca smak słodkich potraw. Warto jednak zaznaczyć, że w sklepie z przyprawami świata dbamy o to, by nasze produkty były pełnowartościowe. W naszej ofercie znajdziecie Państwo tylko cukier z prawdziwą wanilią. Dlaczego takie istotne jest zaznaczenie różnicy między cukrem waniliowym a wanilinowym? Cukier wanilinowy zawiera sztucznie pozyskaną wanilinę, która przy dłuższym stosowaniu jest niekorzystna dla naszego zdrowia.
Bardzo ciekawym dodatkiem do wszelkiego rodzaju deserów oraz przetworów jest cukier lawendowy. Do białego cukru, wytwarzanego z wysokiej jakości buraków dodawana jest lawenda spożywcza. To produkt, który nada potrawom nowego charakteru i wprowadzi do Waszej kuchni powiew świeżości, dlatego też rewelacyjnie sprawdzi się jako przyprawa do napojów, np. koktajli owocowych.
Ksylitol to też cukier do przetworów
Ksylitol to cukier wytwarzany z kory brzozy. Obecnie uznaje się, że najlepszy ksylitol produkowany jest w Finlandii. To kolejna substancja zamieniająca cukier, którą można znaleźć w naszym asortymencie. Można go z powodzeniem używać do słodzenia napojów, w tym kawy i herbaty, wykorzystuje się go również do wypieku ciast. Jednak Domowa Spiżarnia chce zwrócić uwagę na to, że ksylitol genialnie zastępuje tradycyjny cukier do przetworów. Dlaczego? Cukier brzozowy poziomem słodyczy przypomina zwykły, biały cukier, a jednocześnie jest mniej kaloryczny i ma mniejszy indeks glikemiczny. Nasze przetwory są dzięki temu zdrowsze i mniej tuczące, ale tak samo smaczne jak wówczas gdy dodajemy do nich sacharozę.
Słodkie przyprawy także do zup
W naszym sklepie z przyprawami świata w zakładce Zdrowy cukier znajdziecie też Państwo produkty, które z rewelacyjnym skutkiem można stosować też podczas przygotowywania wytrawnych dań. Inulina to genialna substancja, występująca w wielu produktach i wypełniająca w naszym organizmie rolę błonnika. Najczęściej jest pozyskiwana z cykorii. Możemy ją stosować w postaci zagęstnika do zup – dzięki temu, że inulina nie jest tak słodka, w takim stopniu jak biały cukier, nie musimy się obawiać, że przesłodzimy naszą potrawę.
Sklep z przyprawami świata Domowa Spiżarnia
Jak to już zostało napisane – w naszym sklepie z przyprawami świata poza ziołami i przyprawami znajdziecie również odpowiedniki sacharozy, czyli potocznie mówiąc zwykłego białego cukru. Mogą Państwo wybrać cukier kokosowy z lekkim karmelowym i kokosowym posmakiem, miłośnikom wypieków i deserów chcemy zwrócić uwagę na cukier z prawdziwą wanilią, a także na cukier lawendowy, który można używać w postaci przyprawy do napojów. Warto także zacząć korzystać w kuchni z ksylitolu, który może zastąpić biały cukier na co dzień oraz na inulinę, która korzystnie wpłynie na obniżenie łaknienia oraz na poprawę perystaltyki jelit.