Jagody goji 1kg, suszone owoce bez konserwantów
Jagody goji są owocami pochodzącymi z Chin, ale coraz częściej uprawia się je także w innych krajach, w tym w Polsce. Wiele osób dodaje je do swojego jedzenia ze względu na ich korzyści zdrowotne. Dlaczego zdecydowanie warto to robić? Przede wszystkim ze względu na ich bogactwo składników odżywczych. Jagody goji są bogate w witaminy, minerały i antyoksydanty. Zawierają witaminę C, witaminę A, witaminę E, witaminę B2, żelazo, wapń, selen oraz cynk. Wiele badań sugeruje, że mogą one pomóc wzmocnić układ odpornościowy i chronić organizm przed chorobami. Ponadto wzmacniają także wzrok. Głównie dlatego, że stanowią bogactwo karotenoid, w tym zeaksantynę i luteinę. Badania wykazały, że regularne spożywanie tych owoców może pomóc w zapobieganiu chorobom oczu, takim jak zwyrodnienie plamki żółtej. Poza tym jagody goji pomagają w utracie wagi. A to dlatego, że są niskokaloryczne i zawierają błonnik, który pomaga w utrzymaniu uczucia sytości. Można je dodać do przekąsek lub posiłków, aby zwiększyć ich wartość odżywczą i jednocześnie zmniejszyć ilość spożywanej żywności. Poprawiają także jakość snu. Do tego zawierają melatoninę, hormon regulujący sen, który może pomóc w poprawie jakości snu. Badania wykazały, że osoby spożywające jagody goji na co dzień śpią lepiej i mają większą energię w ciągu dnia. Dzięki zawartym antyoksydantom poprawiają także stan skóry. Jeśli myślisz o wytwarzaniu zdrowej żywności w domu, z pewnością powinny się one znaleźć wśród najważniejszych składników.
Jagody goji, jak i do czego ich używać?
Jagody goji posiadają jednak jeszcze więcej zalet. Dzięki temu, że pozostają owocami o prozdrowotnym działaniu i wysokiej zawartości składników odżywczych, można je dodawać do wielu potraw. To pozwala na znaczące wzbogacenie ich wartości odżywczej. Oto kilka przykładów, do jakich potraw można je dodawać: Smoothie. Jagody goji są częstymi składnikami smoothie, ponieważ ich słodki smak i bogactwo składników odżywczych świetnie do niego pasują. Wystarczy dodać garść do ulubionych składników, takich jak owoce i warzywa, zblendować i wypić pyszny i zdrowy napój. Sałatki – tutaj dodają smaku i koloru. Można je dodać do sałaty z rukolą, orzechami, kawałkami sera i posypać pestkami słonecznika, aby zyskać jeszcze więcej wartości odżywczych. Desery – w nich sprawdzają się wprost idealnie. Mogą być dodawane do ciast, muffinek czy musów, a także do płatków owsianych, aby wzbogacić ich smak i wartość odżywczą. Herbaty - jagody goji można dodać także do nich, aby wzbogacić jej smak i wartość odżywczą. Można dodać je zarówno do herbaty zielonej, jak i czarnej. Posiłki główne. Wbrew pozorom tutaj tez znajda one zastosowanie. Mogą stanowić składnik dań głównych, takich jak zupy, dania mięsne, dania wegetariańskie czy potrawy z ryżu. Z pewnością urozmaicą ich smak.
Guarana, czyli ważny składnik zdrowego jedzenia
Guarana to roślina, która zdobywa coraz większą popularność ze względu na jej właściwości. Stosuje się ją między innymi jako składnik suplementów diety oraz w wielu produktach energetyzujących. Jedną z najważniejszych jej zalet jest fakt, że stanowi ona naturalne źródło kofeiny. Przykładowo, suszone nasiona mogą zawierać nawet do 6% kofeiny, podczas gdy kawa zawiera zwykle mniej niż 2%. Dzięki temu guarana jest często wykorzystywana jako naturalny suplement stymulujący organizm, poprawiający koncentrację i sprawność umysłową. Ale również jako składnik produktów pobudzających działanie fizyczne. Kofeina pochodząca z nasion tej rośliny działa łagodniej niż ta z kawy i daje dłuższe uczucie pobudzenia. Łagodzi także objawy zmęczenia. Roślina ma również działanie detoksykujące. Dzięki zwiększaniu diurezy jest stosowana jako środek zwiększający wydalanie szkodliwych substancji z organizmu. Wiele osób stosuje ją w celu wspomagania odchudzania, ponieważ pomaga to zwiększyć przemianę materii i spalać więcej kalorii. Warto zauważyć, że guarana jest również bogata w błonnik, potas, magnez, wapń oraz witaminy z grupy B. To świetne uzupełnienie diety.