Opcje przeglądania
Kategorie
Cena
  • od
    do
Nowość
WSZYSTKIE PRODUKTY

Sól do peklowania 25kg

Sól do peklowania 25kg
Sól do peklowania 25kg

Peklowanie mięsa w soli peklowej ma na celu przedłużenie jego trwałości.

Dostępność: w magazynie

Wysyłka w: 24 godziny

Cena: 32,29 zł
szt.

Sól do peklowania 2kg

Sól do peklowania 2kg
Sól do peklowania 2kg

Sól do peklowania mięsa nadaje kiełbasom i szynkom kolor oraz konserwuje - zwiększa trwałość poprzez wstrzymanie rozwoju bakterii.

Dostępność: w magazynie

Wysyłka w: 24 godziny

Cena: 7,49 zł
szt.

Sól do peklowania 500g

Sól do peklowania 500g
Sól do peklowania 500g

Sól do peklowania mięsa nadaje kiełbasom i szynkom kolor oraz konserwuje - zwiększa trwałość poprzez wstrzymanie rozwoju bakterii.

Dostępność: w magazynie

Wysyłka w: 24 godziny

Cena: 4,09 zł
szt.

Sól himalajska, różowa, drobnoziarnista, 1 kg

Sól himalajska, różowa, drobnoziarnista, 1 kg
Sól himalajska, różowa, drobnoziarnista, 1 kg

W przeciwieństwie do tradycyjnej soli spożywczej, sól himalajska jest nieprzetworzona, niejodowana pozbawiona toksyn oraz zanieczyszczeń i składa się z wielu organicznych minerałów.

Dostępność: w magazynie

Wysyłka w: 24 godziny

Cena: 6,89 zł
szt.

Sól himalajska, różowa, gruboziarnista, 1 kg

Sól himalajska, różowa, gruboziarnista, 1 kg
Sól himalajska, różowa, gruboziarnista, 1 kg

W przeciwieństwie do tradycyjnej soli spożywczej, sól himalajska jest nieprzetworzona, niejodowana pozbawiona toksyn oraz zanieczyszczeń i składa się z wielu organicznych minerałów.

Dostępność: w magazynie

Wysyłka w: 24 godziny

Cena: 6,89 zł
szt.

Sól himalajska, wędzona, gruboziarnista, 500g

Sól himalajska, wędzona, gruboziarnista, 500g
Sól himalajska, wędzona, gruboziarnista, 500g

Sól himalajska, wędzona może być dla Ciebie świetnym rozwiązaniem, jeżeli chcesz nadać swoim potrawą aromat wędzonki bez użycia wędzarni oraz dymu!

Dostępność: w magazynie

Wysyłka w: 24 godziny

Cena: 8,39 zł
szt.

Sól kamienna, jodowana, 1kg

Sól kamienna, jodowana, 1kg
Sól kamienna, jodowana, 1kg

Czy wiesz, że sól to jedna z najbardziej popularnych przypraw w naszej kuchni? Jest ona źródłem substancji odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Dostępność: w magazynie

Wysyłka w: 24 godziny

Cena: 2,89 zł
szt

Sól kamienna, niejodowana, 1kg

Sól kamienna, niejodowana, 1kg
Sól kamienna, niejodowana, 1kg

Czy wiesz, że sól to jedna z najbardziej popularnych przypraw w naszej kuchni? Jest ona źródłem substancji odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Dostępność: oczekiwanie na dostawę

Cena: 3,19 zł

Sól spożywcza, niejodowana, 25kg

Sól spożywcza, niejodowana, 25kg
Sól spożywcza, niejodowana, 25kg

Czy wiesz, że sól to jedna z najbardziej popularnych przypraw w naszej kuchni? Jest ona źródłem substancji odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Dostępność: w magazynie

Wysyłka w: 24 godziny

Cena: 24,09 zł
szt.

Sól Kłodawska, niejodowana, 1,1 kg

Sól Kłodawska, niejodowana, 1,1 kg
Sól Kłodawska, niejodowana, 1,1 kg

Dostępność: w magazynie

Wysyłka w: 24 godziny

Cena: 1,49 zł
szt

Jaką sól do przetworów wybrać?

Sól jest stosowana jako przyprawa do potraw czy środek konserwujący żywności. Towarzyszy nam niemal codziennie i jest jednym z najpospolitszych produktów. Przyprawa ta nadaje potrawom smaku, a oprócz tego dostarcza wielu cennych składników mineralnych. Oczywiście należy pamiętać, że nadmiar soli w diecie jest szkodliwa. W sklepach można znaleźć różne odmiany tej niezastąpionej przyprawy:

  • najbardziej znaną sól kamienną
  • sól do peklowania mięs
  • polską sól kłodawską
  • sól himalajską

Jaka sól jest najlepsza do kiszenia?

Każdy rodzaj soli ma wyjątkowe walory smakowe. Prawda jest taka, że z reguły kiszonki udają się właściwie z każdą solą. Sól jest podstawowym dodatkiem do kiszonych warzyw. Co prawda nie bierze ona udziału w reakcjach chemicznych, które zachodzą podczas fermentacji beztlenowej. Odpowiada jedynie za stworzenie odpowiedniego środowiska dla bakterii mlekowych odpowiedzialnych za kiszenie. Czy sól dodawana do kiszenia ogórków, czy kapusty ma znaczenie? Niektóre gatunki soli są korzystniejsze dla naszego zdrowia, a także dla rozwoju pożądanych bakterii.

Sól kamienna — zastosowanie

Sól kamienna zawiera kilkadziesiąt różnych pierwiastków i minerałów ważnych w diecie. To też sól morska, ale liczy sobie miliony lat. Już w starożytności była uznawana za doskonały środek leczniczy oraz konserwujący. Sól kamienna może być całkowicie biała, szarawa, różowa, a nawet zielona czy niebieska. W zależności od jej rodzaju i grubości wykorzystuje się ją do przetworów domowej roboty.

Zalety stosowania soli kamiennej

  • świetnie wspomaga proces kiszenia,
  • nie zawiera zanieczyszczeń pochodzenia antropogenicznego,
  • zawiera szereg pierwiastków śladowych i minerałów niezbędnych dla zdrowia.

Sól kłodawską kupisz w sklepie Domowa Spiżarnia

Sól kłodawska wydobywana jest w kopalniach w Kłodawie. To sól kamienna, a w zależności od stężenia minerałów może mieć kolor od szarego przez różowy aż po niebieski. Nie trzeba się więc bać jej koloru. Nasza polska sól kłodawska pochodzi z permu, a więc sprzed około 280 mln lat. Sól kamienna kłodawska wykazuje właściwości m.in. przeciwzapalne, antybakteryjne oraz przeciwobrzękowe. Sól kłodawską kupisz w sklepie internetowym z przyprawami - Domowa Spiżarnia.

Sól himalajska to też sól kamienna

sól himalajska to również sól kamienna, wydobywana jest w Pakistanie ma 800 mln lat. Swój różowy kolor zawdzięcza obecności związków żelaza. Jest nieoczyszczona i nie zawiera zbędnych dodatków.

Sól jodowana i niejodowana

Sól jodowana wzbogacana jest o jod. W codziennym żywieniu zalecana jest ta sól jodowana, która jest wzbogacona o jod, gdyż minerał ten jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Natomiast w przypadku kiszenia lepszym wyborem będzie sól niejodowana. Jod hamuje proces fermentacji i podejrzewa się, że jest przyczyna rozmiękczania kiszonych ogórków.

Sól do peklowania mięs

Sól peklowa jest mieszanką soli oraz substancji konserwującej. Sól do peklowania składa się soli kuchennej z dodatkiem saletry. Bez jej dodatku mięso szybko uległoby zepsuciu. Dzięki saletrze mięso nabiera koloru ciemnej czerwieni. Stosowana saletra do peklowania bez dostatecznej wiedzy może prowadzić do zatrucia azotanami. Dlatego bezpieczniej jest stosować gotowej mieszanki peklującej.

Sól do peklowania jakie proporcje?

W zależności od masy mięsa, jakim dysponujemy, sól peklująca powinna stanowić 2-2,5%. Doskonale sprawdzi się do peklowania mięsa wieprzowego, baraniego, wołowego i dziczyzny. Przy peklowaniu na sucho na 1kg mięsa stosuje się około 15-25 g soli do peklowania. W czasie peklowania na mokro używa się zalewy. W wodzie rozpuszcza się 40 g soli do peklowania na 1 kg mięsa oraz dodatkowe składniki, oraz inne przyprawy.

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium