Sól

Bakterie do kiełbas dojrzewających 2g na 10kg farszu

Bakterie do kiełbas dojrzewających 2g na 10kg farszu
Bakterie do kiełbas dojrzewających 2g na 10kg farszu

Dostępność: w magazynie więcej niż 20szt.

Wysyłka w: 24 godziny

Cena: 8,79 zł
SASZETKA

Bakterie do wędlin dojrzewających 2g na 10kg mięsa

Bakterie do wędlin dojrzewających 2g na 10kg mięsa
Bakterie do wędlin dojrzewających 2g na 10kg mięsa

Dostępność: w magazynie

Wysyłka w: 24 godziny

Cena: 8,79 zł
SASZETKA

Sól do peklowania 25kg

Sól do peklowania 25kg
Sól do peklowania 25kg

Peklowanie mięsa w soli peklowej ma na celu przedłużenie jego trwałości.

Dostępność: w magazynie więcej niż 20szt.

Wysyłka w: 24 godziny

Cena: 63,79 zł
szt.

Sól do peklowania 2kg

Sól do peklowania 2kg
Sól do peklowania 2kg

Sól do peklowania mięsa nadaje kiełbasom i szynkom kolor oraz konserwuje - zwiększa trwałość poprzez wstrzymanie rozwoju bakterii.

Dostępność: w magazynie więcej niż 20szt.

Wysyłka w: 24 godziny

Cena: 10,59 zł
szt.

Sól do peklowania 500g

Sól do peklowania 500g
Sól do peklowania 500g

Sól do peklowania mięsa nadaje kiełbasom i szynkom kolor oraz konserwuje - zwiększa trwałość poprzez wstrzymanie rozwoju bakterii.

Dostępność: w magazynie więcej niż 20szt.

Wysyłka w: 24 godziny

Cena: 5,69 zł
szt.

Sól himalajska, różowa, drobnoziarnista, 1 kg

Sól himalajska, różowa, drobnoziarnista, 1 kg
Sól himalajska, różowa, drobnoziarnista, 1 kg

W przeciwieństwie do tradycyjnej soli spożywczej, sól himalajska jest nieprzetworzona, niejodowana pozbawiona toksyn oraz zanieczyszczeń i składa się z wielu organicznych minerałów.

Dostępność: w magazynie więcej niż 20szt.

Wysyłka w: 24 godziny

Cena: 12,79 zł
szt.

Sól himalajska, różowa, gruboziarnista, 1 kg

Sól himalajska, różowa, gruboziarnista, 1 kg
Sól himalajska, różowa, gruboziarnista, 1 kg

W przeciwieństwie do tradycyjnej soli spożywczej, sól himalajska jest nieprzetworzona, niejodowana pozbawiona toksyn oraz zanieczyszczeń i składa się z wielu organicznych minerałów.

Dostępność: w magazynie więcej niż 10szt.

Wysyłka w: 24 godziny

Cena: 12,79 zł
szt.

Sól himalajska, wędzona, gruboziarnista, 500g

Sól himalajska, wędzona, gruboziarnista, 500g
Sól himalajska, wędzona, gruboziarnista, 500g

Sól himalajska, wędzona może być dla Ciebie świetnym rozwiązaniem, jeżeli chcesz nadać swoim potrawą aromat wędzonki bez użycia wędzarni oraz dymu!

Dostępność: w magazynie więcej niż 10szt.

Wysyłka w: 24 godziny

Cena: 8,39 zł
szt.

Sól Kłodawska, niejodowana, 1,1 kg

Sól Kłodawska, niejodowana, 1,1 kg
Sól Kłodawska, niejodowana, 1,1 kg

Dostępność: w magazynie więcej niż 20szt.

Wysyłka w: 24 godziny

Cena: 4,49 zł
szt

Sól spożywcza, niejodowana, 25kg

Sól spożywcza, niejodowana, 25kg
Sól spożywcza, niejodowana, 25kg

Czy wiesz, że sól to jedna z najbardziej popularnych przypraw w naszej kuchni? Jest ona źródłem substancji odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Dostępność: w magazynie więcej niż 10szt.

Wysyłka w: 24 godziny

Cena: 61,59 zł
szt.

Peklosól, czyli sól do peklowania mięsa 

Peklosól to przyprawa, która służy do peklowania mięsa, jest to popularny środek konserwujący żywność. Towarzyszy nam niemal codziennie i jest jednym z najpospolitszych produktów. Przyprawa ta nadaje potrawom smaku, a oprócz tego dostarcza cennych składników mineralnych. Oczywiście należy pamiętać, że nadmiar soli w diecie jest szkodliwa. W sklepach można znaleźć różne odmiany tej niezastąpionej przyprawy:

  • najbardziej znaną sól kamienną
  • sól do peklowania mięs
  • polską sól kłodawską
  • sól himalajską

Czym jest sól peklowa i kiedy należy jej używać?

Peklosól jest tak naprawdę mieszanką soli kuchennej i przypraw. Wśród tych ostatnich najczęściej stosuje się paprykę, czosnek i inne zioła. Sama nazwa pochodzi od miasta Peklo w Czechach. To tam właśnie zaczęto ją produkować w XIX wieku. Stosuje się ją również szeroko w kuchni jako dodatek do wielu potraw, takich jak mięso, warzywa, zupy i sosy. Dzięki swojemu oryginalnemu smakowi peklosól jest często używana jako zamiennik zwykłej soli w celu wzbogacenia smaku potrawy. Poza kulinarnym zastosowaniem korzysta się z niej również w roli dodatku do przetworów, takich jak kiełbasa, kabanosy i inne wędliny. Dodaje im bowiem charakterystycznego, ostrego i pikantnego smaku. A także pomaga w utrzymaniu ich trwałości. Oczywiście podobnie jak w przypadku tradycyjnej soli, tej także należy używać z umiarem. Lepiej używać jej jako dodatku, a nie głównego składnika. Jeśli będziemy o tym pamiętać, smak i zastosowanie w kuchni uczynią ją cennym dodatkiem wielu naszych potraw i dań.

Czym różni się peklosól od saletry?

To tak naprawdę dwa zupełnie różne rodzaje soli. Różnią się one zarówno składem chemicznym, jak i zastosowaniem. Peklosól jest mieszaniną sodu i chloru, a jego głównym zastosowaniem jest dodawanie do potraw, w celu poprawienia ich smaku. Skład soli peklowej jest regulowany przez prawo i musi spełniać określone normy jakości. Z kolei saletra (czyli chlorek sodu) to związek bardziej zróżnicowany chemicznie i posiadający dużo szersze zastosowanie. Oprócz zastosowań kulinarnych można z niej korzystać podczas dezynfekcji wody i obiektów, takich jak jacuzzi lub baseny pływackie. A także do produkcji detergentów lub substancji wyrabianych w przemyśle chemicznym i farmaceutycznym. Jest ona bowiem częstym składnikiem leków oraz środków czystości. Saletrę można również spotkać często w rolnictwie, gdzie stosuje się ją jako nawóz do poprawy jakości plonów. Z reguły zastosowania soli peklowej nie wychodzą poza kuchnię i kulinaria. Saletry zaś – wręcz przeciwnie. Sklep internetowy Domowa Spiżarnia oferuje jeden i drugi związek chemiczny w dobrej jakości i atrakcyjnych cenach.

Sól kłodawską kupisz w sklepie Domowa Spiżarnia

Sól kłodawska wydobywana jest w kopalniach w Kłodawie. To sól kamienna, a w zależności od stężenia minerałów może mieć kolor od szarego przez różowy aż po niebieski. Nie trzeba się więc bać jej koloru. Nasza polska sól kłodawska pochodzi z permu, a więc sprzed około 280 mln lat. Sól kamienna kłodawska wykazuje właściwości m.in. przeciwzapalne, antybakteryjne oraz przeciwobrzękowe. Sól kłodawską kupisz w sklepie internetowym z przyprawami - Domowa Spiżarnia.

Sól himalajska to też sól kamienna

sól himalajska to również sól kamienna, wydobywana jest w Pakistanie ma 800 mln lat. Swój różowy kolor zawdzięcza obecności związków żelaza. Jest nieoczyszczona i nie zawiera zbędnych dodatków.

Sól jodowana i niejodowana

Sól jodowana wzbogacana jest o jod. W codziennym żywieniu zalecana jest ta sól jodowana, która jest wzbogacona o jod, gdyż minerał ten jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Natomiast w przypadku kiszenia lepszym wyborem będzie sól niejodowana. Jod hamuje proces fermentacji i podejrzewa się, że jest przyczyna rozmiękczania kiszonych ogórków.

Sól do peklowania mięs

Sól peklowa jest mieszanką soli oraz substancji konserwującej. Sól do peklowania składa się soli kuchennej z dodatkiem saletry. Bez jej dodatku mięso szybko uległoby zepsuciu. Dzięki saletrze mięso nabiera koloru ciemnej czerwieni. Stosowana saletra do peklowania bez dostatecznej wiedzy może prowadzić do zatrucia azotanami. Dlatego bezpieczniej jest stosować gotowej mieszanki peklującej.

Sól do peklowania jakie proporcje?

W zależności od masy mięsa, jakim dysponujemy, sól peklująca powinna stanowić 2-2,5%. Doskonale sprawdzi się do peklowania mięsa wieprzowego, baraniego, wołowego i dziczyzny. Przy peklowaniu na sucho na 1kg mięsa stosuje się około 15-25 g soli do peklowania. W czasie peklowania na mokro używa się zalewy. W wodzie rozpuszcza się 40 g soli do peklowania na 1 kg mięsa oraz dodatkowe składniki, oraz inne przyprawy.

Jaka sól jest najlepsza do kiszenia?

Każdy rodzaj soli ma wyjątkowe walory smakowe. Prawda jest taka, że z reguły kiszonki udają się właściwie z każdą solą. Sól jest podstawowym dodatkiem do kiszonych warzyw. Co prawda nie bierze ona udziału w reakcjach chemicznych, które zachodzą podczas fermentacji beztlenowej. Odpowiada jedynie za stworzenie odpowiedniego środowiska dla bakterii mlekowych odpowiedzialnych za kiszenie. Czy sól dodawana do kiszenia ogórków, czy kapusty ma znaczenie? Niektóre gatunki soli są korzystniejsze dla naszego zdrowia, a także dla rozwoju pożądanych bakterii.

Sól kamienna — zastosowanie

Sól kamienna zawiera kilkadziesiąt różnych pierwiastków i minerałów ważnych w diecie. To też sól morska, ale liczy sobie miliony lat. Już w starożytności była uznawana za doskonały środek leczniczy oraz konserwujący. Sól kamienna może być całkowicie biała, szarawa, różowa, a nawet zielona czy niebieska. W zależności od jej rodzaju i grubości wykorzystuje się ją do przetworów domowej roboty.

Zalety stosowania soli kamiennej

  • świetnie wspomaga proces kiszenia,
  • nie zawiera zanieczyszczeń pochodzenia antropogenicznego,
  • zawiera szereg pierwiastków śladowych i minerałów niezbędnych dla zdrowia.

 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium