Opcje przeglądania
Kategorie
Cena
  • od
    do
Nowość
WSZYSTKIE PRODUKTY
Sól do peklowania 25kg Sól do peklowania 25kg
Producent: MASPOL
Cena: 24,99 zł
szt.
zobacz więcej
Sól do peklowania 2kg Sól do peklowania 2kg
Cena: 7,49 zł
szt.
zobacz więcej
Sól do peklowania 500g Sól do peklowania 500g
Cena: 4,09 zł
szt.
zobacz więcej
Sól kamienna, jodowana, 1kg Sól kamienna, jodowana, 1kg
Cena: 2,89 zł
szt
zobacz więcej
Sól kamienna, niejodowana, 1kg Sól kamienna, niejodowana, 1kg
Cena: 3,19 zł
szt.
zobacz więcej
Sól spożywcza, niejodowana, 25kg Sól spożywcza, niejodowana, 25kg
Cena: 23,69 zł
szt.
zobacz więcej
Sól Kłodawska, niejodowana, 1,1 kg Sól Kłodawska, niejodowana, 1,1 kg
Cena: 1,49 zł
zobacz więcej

Jaką sól do przetworów wybrać?

Sól jest stosowana jako przyprawa do potraw czy środek konserwujący żywności. Towarzyszy nam niemal codziennie i jest jednym z najpospolitszych produktów. Przyprawa ta nadaje potrawom smaku, a oprócz tego dostarcza wielu cennych składników mineralnych. Oczywiście należy pamiętać, że nadmiar soli w diecie jest szkodliwa. W sklepach można znaleźć różne odmiany tej niezastąpionej przyprawy:

  • najbardziej znaną sól kamienną
  • sól do peklowania mięs
  • polską sól kłodawską
  • sól himalajską

Jaka sól jest najlepsza do kiszenia?

Każdy rodzaj soli ma wyjątkowe walory smakowe. Prawda jest taka, że z reguły kiszonki udają się właściwie z każdą solą. Sól jest podstawowym dodatkiem do kiszonych warzyw. Co prawda nie bierze ona udziału w reakcjach chemicznych, które zachodzą podczas fermentacji beztlenowej. Odpowiada jedynie za stworzenie odpowiedniego środowiska dla bakterii mlekowych odpowiedzialnych za kiszenie. Czy sól dodawana do kiszenia ogórków, czy kapusty ma znaczenie? Niektóre gatunki soli są korzystniejsze dla naszego zdrowia, a także dla rozwoju pożądanych bakterii.

Sól kamienna — zastosowanie

Sól kamienna zawiera kilkadziesiąt różnych pierwiastków i minerałów ważnych w diecie. To też sól morska, ale liczy sobie miliony lat. Już w starożytności była uznawana za doskonały środek leczniczy oraz konserwujący. Sól kamienna może być całkowicie biała, szarawa, różowa, a nawet zielona czy niebieska. W zależności od jej rodzaju i grubości wykorzystuje się ją do przetworów domowej roboty.

Zalety stosowania soli kamiennej

  • świetnie wspomaga proces kiszenia,
  • nie zawiera zanieczyszczeń pochodzenia antropogenicznego,
  • zawiera szereg pierwiastków śladowych i minerałów niezbędnych dla zdrowia.

Sól kłodawską kupisz w sklepie Domowa Spiżarnia

Sól kłodawska wydobywana jest w kopalniach w Kłodawie. To sól kamienna, a w zależności od stężenia minerałów może mieć kolor od szarego przez różowy aż po niebieski. Nie trzeba się więc bać jej koloru. Nasza polska sól kłodawska pochodzi z permu, a więc sprzed około 280 mln lat. Sól kamienna kłodawska wykazuje właściwości m.in. przeciwzapalne, antybakteryjne oraz przeciwobrzękowe. Sól kłodawską kupisz w sklepie internetowym z przyprawami - Domowa Spiżarnia.

Sól himalajska to też sól kamienna

sól himalajska to również sól kamienna, wydobywana jest w Pakistanie ma 800 mln lat. Swój różowy kolor zawdzięcza obecności związków żelaza. Jest nieoczyszczona i nie zawiera zbędnych dodatków.

Sól jodowana i niejodowana

Sól jodowana wzbogacana jest o jod. W codziennym żywieniu zalecana jest ta sól jodowana, która jest wzbogacona o jod, gdyż minerał ten jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Natomiast w przypadku kiszenia lepszym wyborem będzie sól niejodowana. Jod hamuje proces fermentacji i podejrzewa się, że jest przyczyna rozmiękczania kiszonych ogórków.

Sól do peklowania mięs

Sól peklowa jest mieszanką soli oraz substancji konserwującej. Sól do peklowania składa się soli kuchennej z dodatkiem saletry. Bez jej dodatku mięso szybko uległoby zepsuciu. Dzięki saletrze mięso nabiera koloru ciemnej czerwieni. Stosowana saletra do peklowania bez dostatecznej wiedzy może prowadzić do zatrucia azotanami. Dlatego bezpieczniej jest stosować gotowej mieszanki peklującej.

Sól do peklowania jakie proporcje?

W zależności od masy mięsa, jakim dysponujemy, sól peklująca powinna stanowić 2-2,5%. Doskonale sprawdzi się do peklowania mięsa wieprzowego, baraniego, wołowego i dziczyzny. Przy peklowaniu na sucho na 1kg mięsa stosuje się około 15-25 g soli do peklowania. W czasie peklowania na mokro używa się zalewy. W wodzie rozpuszcza się 40 g soli do peklowania na 1 kg mięsa oraz dodatkowe składniki, oraz inne przyprawy.

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium