Sól kuchenna, sklep z przyprawami Domowa Spiżarnia
Sól kuchenna, przyprawa, bez której nie można się obejść w kuchni. Nie tylko doskonale wzmacnia smak, ale również jest naturalnym konserwantem. Używamy jej nie tylko do podkreślenia smaków, ale również do wyrobów różnych przetworów. W sklepie z przyprawami znajdziesz sól morską oraz z dodatkiem czosnku czy pikantno-aromatyczną. Nasz sklep powstał z myślą o potrzebach osób, które kochają domowe przetwory. W sklepie internetowym z przyprawami znajdziesz sól do peklowania.
Sól czosnkowa 100g
Sól czosnkowa to przyprawa o charakterystycznym smaku i zapachu. Jest idealnie połączeniem soli jodowanej oraz mielonego czosnku.
Dostępność: w magazynie więcej niż 10szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Sól czosnkowa 300g
Sól czosnkowa to przyprawa o charakterystycznym smaku i zapachu. Jest idealnie połączeniem soli jodowanej oraz mielonego czosnku.
Dostępność: w magazynie
Wysyłka w: 24 godziny
Sól do peklowania 25kg
Peklowanie mięsa w soli peklowej ma na celu przedłużenie jego trwałości.
Dostępność: w magazynie więcej niż 20szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Sól do peklowania 2kg
Sól do peklowania mięsa nadaje kiełbasom i szynkom kolor oraz konserwuje - zwiększa trwałość poprzez wstrzymanie rozwoju bakterii.
Dostępność: w magazynie więcej niż 20szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Sól himalajska, różowa, drobnoziarnista, 1 kg
W przeciwieństwie do tradycyjnej soli spożywczej, sól himalajska jest nieprzetworzona, niejodowana pozbawiona toksyn oraz zanieczyszczeń i składa się z wielu organicznych minerałów.
Dostępność: w magazynie
Wysyłka w: 24 godziny
Sól himalajska, różowa, drobnoziarnista, 500g
W przeciwieństwie do tradycyjnej soli spożywczej, sól himalajska jest nieprzetworzona, niejodowana pozbawiona toksyn oraz zanieczyszczeń i składa się z wielu organicznych minerałów.
Dostępność: oczekiwanie na dostawę
Sól himalajska, różowa, gruboziarnista, 1 kg
W przeciwieństwie do tradycyjnej soli spożywczej, sól himalajska jest nieprzetworzona, niejodowana pozbawiona toksyn oraz zanieczyszczeń i składa się z wielu organicznych minerałów.
Dostępność: w magazynie
Wysyłka w: 24 godziny
Sól himalajska, różowa, gruboziarnista, 500g
W przeciwieństwie do tradycyjnej soli spożywczej, sól himalajska jest nieprzetworzona, niejodowana pozbawiona toksyn oraz zanieczyszczeń i składa się z wielu organicznych minerałów.
Dostępność: oczekiwanie na dostawę
Sól himalajska, wędzona, gruboziarnista, 500g
Sól himalajska, wędzona może być dla Ciebie świetnym rozwiązaniem, jeżeli chcesz nadać swoim potrawą aromat wędzonki bez użycia wędzarni oraz dymu!
Dostępność: w magazynie
Wysyłka w: 24 godziny
Sól Kłodawska, jodowana, 1 kg
Sól Kłodawska w porównaniu do innych soli, wypada bardzo korzystnie.
Dostępność: oczekiwanie na dostawę
Sól morska, drobnoziarnista, 1kg
Sól morska nazywana jest białym złotem, ponieważ zachowuje wszystkie cenne minerały, których pozbawiona jest zwykła sól kuchenna. Sól ta pozyskiwana jest poprzez odparowanie wody morskiej.
Dostępność: w magazynie
Wysyłka w: 24 godziny
Sól morska, gruboziarnista, 1kg
Sól morska nazywana jest białym złotem, ponieważ zachowuje wszystkie cenne minerały, których pozbawiona jest zwykła sól kuchenna. Sól ta pozyskiwana jest poprzez odparowanie wody morskiej.
Dostępność: w magazynie więcej niż 10szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Sól pikantno-aromatyczna 300g
Sól pikantno- aromatyczna to doskonała mieszanka soli i tradycyjnych ziół.
Dostępność: w magazynie więcej niż 20szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Sól pikantno-aromatyczna 50g
Sól pikantno- aromatyczna to doskonała mieszanka soli i tradycyjnych ziół.
Dostępność: w magazynie
Wysyłka w: 24 godziny
Sól spożywcza, niejodowana, 25kg
Czy wiesz, że sól to jedna z najbardziej popularnych przypraw w naszej kuchni? Jest ona źródłem substancji odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Dostępność: w magazynie więcej niż 20szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Chyba wokół żadnej innej przyprawy nie narosło przez dziesięciolecia tyle kontrowersji. Jak chyba żadna inna dodaje ona nawet bardzo mdłym daniom dobrego smaku. I to błyskawicznie. Jest również jednym z głównych składników wszelakich mieszanek oraz miksów. Ale walory smakowe to niejedyne plusy, jakie dodatek ten posiada. Jej obecność w naszym organizmie powoduje prawidłowe funkcjonowanie jego gospodarki wodno-elektrolitowej. Ma także wydatny wpływ na kondycję układu mięśniowego oraz nerwowego. Choć obecnie dodatek ten mocno się demonizuje, faktem jest, że jego niedobory są niepożądane, a wręcz niebezpieczne.
Dziennie powinniśmy spożywać jej około pięciu gramów, czyli łyżeczkę. Jeśli będziemy się trzymać tej ilości, możemy jednocześnie cieszyć się dobrym smakiem oraz zdrowiem. Niestety, sól bardzo często wykorzystuje się jako środek konserwujący żywność (jak to miało miejsce w przyszłości przed wynalezieniem lodówek). Dlatego codziennie trafia jej do naszych organizmów więcej, niż potrzeba. I często jest to produkt niskiej jakości. W sklepie Domowa Spiżarnia oferujemy Państwu szeroki wybór aromatycznych, ale przede wszystkim zdrowych gatunków soli.
Sól kuchenna i jej odmiany
Sól kuchenna to po prostu chlorek sodu. Ale w zależności od miejsca jego pozyskiwania, zawiera on dodatkowe pierwiastki i minerały. Te lepszej jakości zawierają ich wiele, z kolei te niższej – to praktycznie czysty związek chemiczny. Często zdarzają się także wersje nieoczyszczone lub z dodatkiem chemii w postaci środków zapobiegających zbrylaniu się. Dlatego właśnie, jeśli zależy nam na dobrym smaku i zdrowiu, powinniśmy wybierać te dobrej klasy. A są to najczęściej sól kamienna oraz morska. Ta pierwsza pochodzi z ziemskich głębin, więc cechuje się wysoką zawartością zdrowych pierwiastków oraz czystością. Ta druga również posiada intensywny smak, a pozyskuje się ją przez odparowanie wody morskiej. Przez długi czas zaliczana była do najzdrowszych. Jednak traci ona ostatnimi czasy popularność na rzecz himalajskiej. To właśnie tę uważa się za najczystszą i najzdrowszą, gdyż pochodzi z regionów niezanieczyszczonych, czego o morzach obecnie powiedzieć nie można. Wybieranie tej przyprawy może być ciekawym doświadczeniem, gdyż każdy jej rodzaj smakuje nieco inaczej.
Sól zawiera wiele minerałów, które są niezbędne do normalnego funkcjonowania naszego ciała. Oczywiści jej nadmiar jest szkodliwy, dlatego nie należy przesadzać z jej spożywaniem. Co zawiera sól kuchenna? Przede wszystkim dostarcza sodu do naszego organizmu. Ten pierwiastek odgrywa ważną rolę podczas skurczów mięśni, stymulacji nerwów i funkcjonowaniu nadnerczy.
Popularna sól kuchenna jest produktem wysoko przetworzonym, dlatego ma niską zawartość jodu. Inaczej wygląda sytuacja w przypadku soli morskiej i soli kamiennej jodowanej. Jod jest niezbędny do produkowania hormonów tarczycy, dlatego tak ważne jest, aby dostarczać go w diecie. Sól morska jest szara i może być lekko wilgotna. Oznacza to, że zawartość minerałów jest wysoka.
Sól himalajska – różowy skarb natury
Różowa sól himalajska jest wydobywana w górskich pasmach Himalajów m.in. w Pakistanie, gdzie miliony lat temu znajdował się słony ocean. Pozostały po nim ogromne złoża soli, które słyną ze swojej czystości i braku zanieczyszczeń. Swoją różową barwę zawdzięcza zawartości dużej liczby pierwiastków chemicznych, między innymi żelaza.
Sól himalajska nie tylko sprawdzi się jako kuchenna przyprawa, ale również jako naturalny produkt do pielęgnacji. Dzięki zawartości 84 minerałów między innymi pielęgnuje skórę, zmniejsza cellulit, oczyszcza organizm z toksyn. Pomaga zwalczać infekcje jamy ustnej i gardła. Można ją stosować w postaci solanki, kąpieli, płukanek, a nawet inhalacji.
Sól kuchenna z dodatkami ziołowymi
Zastanawiasz się, gdzie możesz kupić sól czosnkową? U nas znajdziesz sól z dodatkiem przypraw i ziół, które pozwolą na wzbogacenie smaku Twoim potrawom. Jesteśmy miłośnikami gotowania i z chęcią pomagamy w odkrywaniu nowych smaków. Sól czosnkowa doskonale sprawdzi się do marynowania mięs. Można jej również użyć do przygotowania aromatycznych sosów. Posiada charakterystyczny smak i zapach. Cieszy się z rosnącej popularności, dzięki połączeniu smaku czosnkowego i słonego.
Sklep z przyprawami: sól pikantno-aromatyczna
Natomiast sól pikantno-aromatyczna doskonale sprawdzi się do przyprawiania kurczaka. Nadaje wyrazisty smak i aromat sosom i potrawom z grilla. Stosując ją jako zamiennik dla zwykłej soli kuchennej w proporcji 1:1, można zmniejszyć spożycie sodu.
Czy sól jest potrzebna dla normalnego funkcjonowania organizmu? Czy jej spożywanie jest szkodliwe?
Wokół tej przyprawy w ciągu lat narosło wiele mitów. Mówi się o niej, że jest przecież jedną z trzech białych śmierci. Nazywa się ją także cichym zabójcą. A przecież chlorek sodu od wieków jest ważną częścią naszej diety. Jest to minerał niezbędny do życia człowieka i ma wiele zastosowań w gotowaniu i konserwowaniu żywności. Powszechnie uważa się, że spożywanie zbyt dużej ilości soli może być szkodliwe dla zdrowia. Jednak, jak potwierdzają badania, umiarkowane jej spożycie ma na nie jak najbardziej pozytywny wpływ. Wiele zależy oczywiście od jej rodzaju i ilości. Spożywanie chlorku sodu jest i powinno być istotną częścią zbilansowanej diety, jednak jej nadmiar faktycznie może być szkodliwy dla zdrowia. Przekroczenie dziennej dawki 5 – 6 gramów (czyli płaskiej łyżeczki) może narażać na różne dolegliwości. Takie, które pojawiają się dopiero po jakimś czasie. Regularne i znaczne jej przekraczanie może prowadzić do chorób nerek, niewydolności sercowej lub osteoporozy. A także do podwyższonego ciśnienia tętniczego.
Co daje jedzenie soli?
Jeśli jednak trzymamy się zalecanych norm spożycia, sól może przynieść nam wiele zdrowotnych korzyści. Jeśli zdecydujemy się dodać jej szczyptę do codziennego posiłku, możemy między innymi zmniejszyć swój poziom stresu, poprawić trawienie, a nawet jakość swojego snu. Poza tym i tak jest ona niezbędna, aby nasz organizm mógł funkcjonować prawidłowo. Ma ona spory udział przede wszystkim w regulacji gospodarki wodnej. A także ciśnienia osmotycznego i pH ustroju. Sód to także pierwiastek, regulujący zawartość wody w organizmie. Zapewnia on tym samym optymalne ciśnienie krwi. Ponadto utrzymuje prawidłową równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Sód jest również bardzo ważny do prawidłowego funkcjonowania naszego serca. Do tego jeszcze sól dostarcza nam chloru. Ten pierwiastek z kolei znajduje się we wszystkich płynach organizmu człowieka. To także z niego bierze się niezbędny do trawienia, obecny w naszych żołądkach, kwas solny. Również bez niego ludzka gospodarka wodna staje się silnie zaburzona. Jak widać zatem, jeśli wybierzemy odpowiedni rodzaj soli dla siebie, możemy wyjść na tym bardzo zdrowo.