Sokownik parowy, garnki do soków
Sokownik parowy z pewnością okażą się optymalnym wyborem dla wszystkich tych, którzy soki lubią wykonywać w domowym zaciszu. W swoim czasie na sklepowych półkach zalegały napoje owocowe, które z tymi naturalnymi miały naprawdę niewiele wspólnego. I choć sytuacja od dobrych paru się polepsza, pewność dają nam jedynie wykonane własnoręcznie domowe soki. Sklep online Domowa Spiżarnia przygotował selekcję również na te okoliczności. Jest to na przykład sokownik nierdzewny 8 lub sokownik 10l. Każdy z nich posiada typową, segmentową budowę i składa się z trzech części. Są to: to zbiornik, do którego wlewamy wodę; garnek, w którym zbiera się sok oraz garnek na świeże owoce i warzywa. Pod wpływem parującej wody w pierwszym, najniższym naczyniu do drugiego zaczyna spływać sok, który wypuszczają umieszczone w najwyższej partii owoce. Gotowy wyrób można odlać do innego naczynia. Oczywiście całość należy podgrzać. W ten prosty sposób, z dodatkiem cukru lub bez, można uzyskać orzeźwiający, a przede wszystkim naturalny i zdrowy napój.
Sokownik parowy do owoców i akcesoria do wyrobu domowych napojów
Sokowniki pozwalają w łatwy i zdrowy sposób przygotować napoje domowej produkcji. Wystarczy opanować kilka podstawowych zasad ich pracy z tym urządzeniem, aby się o tym przekonać. Całość konstrukcji układamy na kuchence. Najniższą partię wypełnia się wodą mniej więcej do jednej trzeciej. Na nią nakładamy garnek do zbierania soku, zaś na tenże zbiornik, do którego wkładamy owoce. Jeśli lubimy – możemy dodatkowo zasypać je cukrem. Tak przygotowany sokownik nierdzewny szczelnie zamykamy i podgrzewamy. Naturalny proces podgrzewania wytrąci z owoców to, co zdrowe i smaczne. Miękkie zaczną wydzielać sok, który najlepiej od razu przy pomocy wężyka zlać do zewnętrznego naczynia. Jeśli nie chcesz gotowego wyrobu spożyć na miejscu, najlepiej go pasteryzować i rozlać do słoików. Można go także użyć do wyrobu lodów, galaretek czy dżemu. Jeśli jesteś fanem zdrowego, naturalnego procesu wytwarzania jedzenia i napojów – oferta Domowej Spiżarni jest zdecydowanie dla Ciebie! Znajdziesz u nas również akcesoria do przetworów oraz przybory do wyrobu domowego chleba, sera, piwa, a nawet alkoholu.
Jak działa sokownik parowy?
Działanie sokownika parowego jest dość proste. Urządzenie składa się z trzech naczyń, w górnym umieszcza się owoce. Urządzenie należy postawić na kuchence i rozpocząć proces gotowania. Podczas ogrzewania woda paruje z najniższego naczynia sokownika, a następnie skrapla w górnym. Czas gotowania soku z różnych owoców nieco się różni, niektóre owoce mają nieco grubszą skórkę, z innych sok zaczyna się sączyć szybciej. Najczęściej czas odparowywania mieści się pomiędzy 30 a 60 minut.
Ile soku można uzyskać z 1 kg malin z sokownika?
Przyjmuje się, że z jednego kilograma owoców można uzyskać około litra soku. Przygotowanie soku takim sposobem jest bardzo proste, nie wiążę się z utratą witamin, otrzymywany produkt jest bardzo wysokiej jakości. Nie ma w nim sztucznych barwników i dodatków przedłużających świeżość.
Jak odpowiednio dobrać sokownik parowy?
Podczas doboru sokownika warto zastanowić się nad tym, do czego tak naprawdę ma on nam być potrzebny. Tylko do wyrobu napojów czy również do gotowania na parze? A także który model sprawdzi się lepiej. Klasycznych wersji – parowych – można skutecznie używać na kochankach gazowych oraz płytach grzewczych. Warto przy kupnie zwrócić na to uwagę, bo nie każdy model będzie działać na indukcji. Kolejnym parametrem jest pojemność. Jeśli myślimy o wyrabianiu soku jedynie w swoim własnym zakresie – wystarczy model 5l. Ale jeśli chcemy robić go więcej lub dla całej rodziny – lepiej sprawdzi się ten o pojemności 10l. Bardzo istotny jest również materiał wykonania. Dobrej klasy sprzęt wykonuje się ze stali nierdzewnej lub aluminium. Posiada on także solidne dno. Między innymi po tym można rozpoznać wyroby niespełniające wymogów i szybko niszczące się. Ciekawym rozwiązaniem ponadto są takie wersje, które dają możliwość wykonywania nie tylko soków, ale także powideł, dżemów, musów, a nawet zup.
Sklep internetowy z akcesoriami do wyrobu domowych napojów
Serwis internetowy Domowa Spiżarnia to nie tylko sklep. Od początku istnienia naszej witryny zależało nam również na tym, aby promować zdrową żywność oraz zdrowy styl życia. Szczególną wagę przywiązujemy do zwyczaju przygotowywania jedzenia we własnej kuchni. Dlaczego? Bo tylko wtedy mamy pewność, że to, co spożywamy, jest po prostu zdrowe i wolne od podejrzanych substancji. A poza tym to przecież jedyny w swoim rodzaju smak. Właśnie dlatego na naszych stronach zgromadziliśmy tak szeroki asortyment. Są tutaj akcesoria do wyrobu domowego sera, wędlin, chleb, przetworów, a nawet wina lub piwa. Oferujemy zarówno narzędzia, jak i przyprawy lub dodatki. Fani mięsa znajdą u nas maszynki, jelita, osłonki, nadziewarki, nastrzykiwarki i inne. Z kolei ci, którzy uwielbiają przetwory – słoje, suszarki, przecieraki, sokowniki, drylownice oraz beczki. Nie brak tutaj także fachowej literatury oraz przyborów kuchennych. Znajdzie się także coś na zdrowego grilla. Jeśli chcesz zmienić swój sposób odżywiania, a tym samym styl życia – nasza witryna jest właściwym internetowym adresem.
Czy sok z sokownika jest zdrowy?
Zdecydowanie tak. Taki domowy napój to praktycznie samo zdrowie. To prawdziwa i odżywcza bomba witaminowa dla całego organizmu. A to dlatego, że owoce zawierają niezliczone wprost ilości cennych składników odżywczych. Zaś wykonując z nich napój w swoim własnym domu, nie musisz zamartwiać się o ewentualne sztuczne barwniki lub konserwanty. Istnieje powszechna opinia, zgodnie z którą sokownik parowy pozbawia owoce w trakcie produkcji części witamin. Jednak jest to niespecjalnie duża ilość. Zaś gotowy wyrób i tak w rankingu odżywczości znajduje się daleko przed produktami sklepowymi. Dlatego właśnie tak mocno zachęcamy, aby przygotować sok i w ogóle do robienia soków w domu. Zaś te akcesoria do wyrobu zdrowej żywności optymalnie się do tego przydadzą. Efektem będzie sama esencja natury, zawarta w płynie. Smak, zapach i aromat, których nie da się pomylić z niczym innym. A do tego wielka, osobista satysfakcja. I co ważne – nie potrzeba do tego jakiejś specjalistycznej wiedzy lub umiejętności. Zdrowie nie zawsze równa się wysoka cena.
Jak zrobić sok z malin w sokowniku?
Podobnie jak w przypadku jabłek wytwarzanie soku z malin przy użyciu tego akcesorium nie nastręcza większych trudności. Oczywiście wiele zależy w tym przypadku od osobistych preferencji. A także od poziomu słodkości, który preferujemy. Zazwyczaj do jednego kilograma owoców potrzeba około 20 dekagramów cukru. Osoby dbające o linię, mogą zamiast tego użyć innych substancji słodzących. Nada się tutaj chociażby miód, stewia lub ksylitol. Postępując zgodnie z instrukcją obsługi wszystkich pięter urządzenia, możesz szybko i wygodnie przygotować domowy sok. Pod wpływem działania pary bowiem, owoce zaczną mięknąć, wydzielając płynną zawartość. Nie mniej istotną kwestią jest sprawa właściwego przechowania gotowego swojskiego wyrobu. Słoiki i butelki do tego przeznaczone, powinniśmy koniecznie wyparzyć. Potem gotowy napój należy do nich przelać i przez jakieś pół godziny pasteryzować. Sprawi to, że zachowa on swoją wartość odżywczą oraz wszystkie cenne substancje. Dzięki temu będziesz mógł się nimi cieszyć także w zimie. Jak widać, do wyrobu zdrowych soków owocowych sokownik nadaje się świetnie.