🗳 EKSPRESOWA WYSYŁKA 🗳

ZAMÓWIENIE ZŁOŻONE(i opłacone lub za pobraniem) WYSYŁAMY TEGO SAMEGO DNIA

Opcje przeglądania

Słoik z zamknięciem hermetycznym, różne pojemności 0,5-4L

Słoik z zamknięciem hermetycznym to sprawdzone i wygodne naczynie do przechowywania domowych przysmaków. Ze względu na swoją uniwersalność nadadzą się one między innymi także do przypraw, cukierków, ciastek lub owoców. Wygodny sposób zamykania to również łatwy dostęp do przechowywanych pyszności. Serwis Domowa Spiżarnia na swoich stronach udostępnia Ci między innymi takie wersje, jak słoik z zamknięciem hermetycznym kwadratowy 0,5 l, okrągły oraz z klipsem 200ml. Większość z nich to naczynia szklane typu weck. Oznacza to, że gwarantują one przede wszystkim dużą szczelność i nadają się optymalnie do wykonywania różnego rodzaju przetworów. To nie tylko pragmatyzm i ergonomia, ale również piękny wygląd. Dzięki temu naczynia te sprawdzają się nie tylko do żywności, ale także na przykład do akcesoriów biurowych czy domowych. Jeśli domowa produkcja żywności to coś, co znajduje się w kręgu naszych zainteresowań, takie słoiki z pewnością należą do przyborów, w które musimy się zaopatrzyć. Nasz sklep internetowy chętnie zaoferuje Ci naczynia pasujące do Twoich potrzeb.

Słoiki z zamknięciem hermetycznym

Słoiki z zamknięciem hermetycznym posiadają długą tradycję w historii pasteryzacji. Popularne weki z pokrywką i gumką przez długi czas należały do żelaznego wyposażenia każdej gospodyni. Dopiero w latach 80. ubiegłego stulecia wyparły je twisty z metalową pokrywką. Nazwa wek wywodzi się on nazwiska Johanna Wecka, niemieckiego przedsiębiorcy, który pod koniec XIX wieku odkupił prawa patentowe do znanych słoików ze szklaną pokrywką i rozpoczął ich masową produkcję. Jego wyroby stanowiły małą rewolucję, gdyż unowocześnione (między innymi o sprężyny oraz gumową uszczelkę) mogły być używane wielokrotnie. Dzięki temu stały się one podstawą pasteryzacji domowych przetworów; przede wszystkim owoców i warzyw sezonowych. A to w czasach sprzed masowej produkcji lodówek było dużym osiągnięciem. Gumowa uszczelka i elastyczne wieczko pozwalały uniknąć efektu nadciśnienia. Można powiedzieć zatem, że weki to swego rodzaju szklane konserwy. Obecnie używa się ich głównie do domowej żywności lub regionalnych wyrobów. Bardzo często także wykorzystuje się je do popularnych kiszonek.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium